De Pest

Spreekbeurt: de pest

Hoofdstuk 1: De zwarte dood


In de Middeleeuwen stierven miljoenen mensen aan de pest. Mensen die de pest kregen waren in een paar dagen dood. De ziekte kwam uit China, via Rusland naar Europa (via schepen). In 1350 brak de pest in Europa uit, en in Europa vielen 25 miljoen doden. Rijk, arm, jong, oud, iedereen kon het krijgen. Het werd de zwarte dood genoemd omdat er op het laatst zwarte vlekken om het lichaam te zien waren. Veel mensen dachten dat de pest een straf van God was, maar dat was helemaal niet waar. (plaatje pestmeester laten zien)
De ziekte was goed te herkennen: hoge koorts, onrust, bulten zo groot als een appel in hals, oksel of lies en spugen van bloed.

Hoofdstuk 2: oorzaak van de pest.

De pest bacterie is de oorzaak. Zij leven in het bloed van knaagdieren zoals de rat. In de vacht van de rat zitten vlooien, die het bloed van een zieke rat drinken. De vlooien bespringen de mensen en bijten ze. En zo raken de mensen besmet. In de Middeleeuwen leefden de mensen ook heel onhygiënisch. Mensen konden ook besmet raken door het inademen van geïnfecteerde lucht. De plaag verspreidde zich heel snel. De eerste zieken werden of snel begraven of bleven gewoon op straat liggen. De lucht was verpest door een verschrikkelijke stank.

Hoofdstuk 3: Soorten pest.

De builenpest: na de beet van een vlo ontstond er een dikke bobbel in hals, oksel, of liezen. De buil was zwart en hart en zo groot als een ei. De zieke kreeg erge hoofdpijn en koorts. Daarna kreeg hij zwarte vlekken en woede aanvallen. Meestal was je binnen vier dagen dood.

Longpest: Long pest is nog veel erger dan de builenpest. Als je zat te praten met iemand die longpest had ademde je de pestbacterie in. Bij deze ziekte hoestte je bloed op, en je was binnen 2,3 dagen dood. Zo snel dat je niet eens builen kon krijgen.

De pestsepsis: Dit is een zeldzame pest soort. Die komt dus bijna niet voor. Het bloed zat vol met pestbacteriën en er kwamen huidbloedingen. De zieke stierf aan bloedvergiftiging.
Hoofdstuk 4: Strijd tegen de pest.

Artsen in de Middeleeuwen wisten nog niets van bacteriën. En microscopen waren er niet. Ze wisten niet precies waar de pest vandaan kwam. Dit was hun goede raad aan de mensen:
Geen kippen eten.
Warme kleding dragen.
Niets in regenwater koken.
Dronken zijn en boos zijn is ook gevaarlijk.

En nog veel en veel meer verzinsels. Er waren ook echt geen medicijnen tegen de pijn. Maar wel waren er allerlei kruidenbrouwsels. Wat ook gedaan werd was aderlaten. De dokter sneed een ader in de arm van de zieke open, en liet het bloed eruit lopen.’ Ze dachten dat te veel bloed de oorzaak was van de ziekte de pest. Het hielp allemaal helemaal niks. Toen er ontdekt was dat ratten de bacterie overbrachten begonnen ze de ziekte te bestrijden. Er werd wel iets uitgevonden op vlooien dood te maken, er kwamen waterleidingen en riolen, de mensen wasten zichzelf en hun kleren, en later vonden ze een geneesmiddel uit voor de ziekte de pest, dus je ging er dan niet meer aan dood. In 1935 werd een middeltje uitgevonden om in te enten. Zo kon je de pest niet meer krijgen.

Hoofdstuk 5: pesthuizen.

Pesthuizen zijn voor arme mensen die de pest ook kregen en konden daar hun laatste leventje daar dan afmaken. Ze werden daar verzorgd. In een bed lagen wel drie mensen die de ziekte hadden. De pesthuizen zijn gemaakt omdat ze dachten dat de pest zich niet kon verder kon verspreiden. Af en toe zijn er nog mensen die de pest krijgen, in Azië en Afrika. Maar dat komt heel weinig voor.
Een andere erge ziekte die in arme landen voorkomt is lepra. Dat is een ziekte dat er stukjes huid weggevreten worden door bacteriën. (plaatje)
Een pestmeester verzorgde de zieken . hij droeg een lange jas en een masker dat leek op een pinguïnbek.(plaatje)

Hoofdstuk 6 : gezegden.

Eeuwenlang waren de mensen bang voor de pest. Dat kun je zien aan spreekwoorden. Deze bijvoorbeeld.

Ik vind er geen pest aan.
Dat betekent dat je er helemaal niets aan vind.

Ergens de pest aan hebben.
Dat je iets helemaal niet leuk vind.

Drugs is de pest voor iedereen.
Drugs is voor iedereen heel slecht.

Dit was mijn Werkstuk over de Pest.