Syndroom van Down

Inleiding
Ik hou mijn spreekbeurt over het syndrome van down. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het interessant vind. En omdat ik jullie er graag wat over wil leren.
Waar ik over ga vertellen:

Wat is het syndrome van down?
Waaraan kan je het syndrome van down herkennen?
Wat kunnen de ziekenhuizen nu tegen het syndrome van down doen?
Wat is de oorzaak van het syndrome van down?

Wat is het syndrome van down?
Het syndrome van down is een aangeboren afwijking.
Mensen met het syndrome van down ( die mensen worden ook wel downies genoemd) hebben 1 chromosoom te veel. Chromosomen zijn de kleine dingetjes in je lichaam die de erfelijke eigenschappen zoals ongeduld, humor, en vrolijkheid overbrengen. Een kind zonder handicap heeft in totaal 46 chromosomen. Van elk soort chromosoom 2 en dus 23 chromosoom paren . Bij het downsyndrome zijn er bij een van die 23 syndroomparen in plaats van 2 3. Elk chromosoom heeft zijn nummer en bij het syndrome van down zijn er bij chromosoom 21 in 3 in plaats van 2 .Dit komt in 96 van de 100 gevallen door een fout bij de bevruchting. Dit is de spontane vorm. Bij 4 van de 100 gevallen is het geërfd van de vader of moeder. Die vorm wordt de erfelijke vorm genoemd.

Het syndrome van down wordt in ziekenhuizen en bij andere organisaties waar met mensen gewerkt wordt het syndrome van down genoemd maar in de buitenwereld worden kinderen of volwassenen met het syndrome van down ook wel mensen met mongolisme, mongooltjes, of mongoloïde mensen genoemd. Maar die namen zijn soms negatief bedoeld. Dan wordt iemand uitgescholden voor mongool.
Waaraan kan je het syndrome van down herkennen.

Iemand met het syndrome van down ziet er anders uit. De kenmerken aan het uiterlijk zijn: Ze hebben vaak scheve ogen en nog een stukje vel over hun ooghoek bij de neus. Bij de ogen zie je aan de rand van het gekleurde in je oog (de iris) kleine witte stipjes. De schedel is vaak klein en ze hebben weinig achterhoofd. De oren zijn vaak niet hetzelfde. De mond is klein en de tong dik. Ze hebben vaak ook dun steil haar. Ook hebben ze vaak een brede korte nek, korte armen en benen met korte brede handen kleine kromme pinken aan de handen en bij de voeten is er een ruimte tussen de eerste en tweede teen.
Iemand met Down is altijd verstandelijk gehandicapt. De ernst hiervan verschilt sterk per persoon . Kinderen met het syndroom van Down ontwikkelen zich verstandelijk ongeveer net zo als andere kinderen, maar dan langzamer. Mensen met Down hebben een verhoogde kans op bepaalde lichamelijke aandoeningen zoals hartaandoeningen en maag- en darm aandoening. Toch is bijna de helft van alle kinderen met Down goed gezond. Kinderen met het syndroom van down worden ook wat sneller ziek. Dit komt doordat ze soms een hartaandoening hebben en dan moet hun lichaam heel hard vechten tegen ziektes. Dan hebben ze geen kracht om een andere ziekete tegen te houden.

Wat doen ouders en de ziekenhuizen in Nederland tegen het syndrome van down.
Doordat er scholen zijn met bijzonder onderwijs kunnen kinderen met het syndrome van down hun eigen talenten en mogelijkheden vergroten. Veel ouders kiezen ervoor om hun kind met een handicap of beperking naar een gewone school te laten gaan. Maar dan vaak wel met speciale aandacht. Andere ouders kiezen ervoor om hun dochter of zoon naar het bijzonder onderwijs te laten gaan. Ziekenhuizen kunnen het downsyndroom niet genezen. De hartafwijking kunnen ze wel operatief behandelen. Voor darm-maagafwijking kan ook een operatie nodig zijn. Doordat de dokters nu meer kunnen en meer weten zijn de kansen op een gezond leven voor een man of vrouw met het syndrome van down groter geworden, hun levensverwachting is daardoor gestegen. Ze kunnen dus ouder worden,
Wat is de oorzaak van het syndrome van down
Tijdens de zwangerschap kan worden onderzocht of een kind het syndrome van down heeft. Dit onderzoek wordt voor de geboorte in het ziekenhuis uitgevoerd. In de cellen kunnen de dokters zien of de baby het syndrome van down heeft. Er kan ook met een echo worden gekeken of ze iets aan het lichaam zien zoals de korte nek. Omdat de kans op het syndrome van down toeneemt als de moeder al ouder is wordt er bij zwangere vrouwen boven de 36 standaard een onderzoek gedaan. Als er uit komt dat de baby het syndrome van down heeft kunnen de ouders ervoor kiezen om de zwangerschap te laten stoppen. Dit is voor alle ouders een moeilijke keuze.

Wat zijn de gevolgen van het syndrome van down.
Bijna de helft van de kinderen met downsyndroom wordt geboren met een hartafwijking. Soms is er bij de geboorte een maag-darmafwijking aanwezig. Ook hebben mensen met dit syndroom een verhoogde kans op problemen met hun ademhaling en luchtwegen, gehoor, ogen, spraak, motoriek en afweer tegen infecties. Daarnaast is er meer kans op leukemie en de ziekte van Alzheimer. Hoe iemand met downsyndroom zich ontwikkelt, verschilt van persoon tot persoon.
Dit was mijn spreekbeurt zijn er nog vragen?