Turkije
Turkije
LIGGING
Turkije ligt in twee werelddelen: in Europa en Azië. Turkije heeft een oppervlakte van bijna 780 duizend vierkante kilometer: dat is 21 keer groot als Nederland Turkijke heeft 75 miljoen inwoners. Het grootste gedeelte van Turkije ligt in Azië, maar drie procent van Turkije ligt in Europa. De twee delen worden van elkaar gescheiden door de BOSPORUS. De Bosporus is een zeestraat, een smal, lang stuk zee dat twee zeeën verbindt.
PLAATJE BOSPORUS LAAT ZIEN!
De belangrijkste zee is de Middellandse zee waar Griekenland ook aan ligt. In het westen grenst het land aan de Egeïsche Zee. Turkije heeft veel buurlanden: Griekenland, Bulgarije, Iran en Irak.
ZOALS JE HET HIER OP DE KAART ZIET!
Er wonen ongeveer in Turkije 70 miljoen mensen. De hoofdstad van Turkije is Ankara. Hier wonen 4 miljoen mensen daar is mijn moeder ook geboren. Maar het is niet de grootste stad van het land, dat is Istanbul, met meer dan 12 miljoen inwoners. En de andere grote steden zijn Izmir in het westen en Adana in het Zuiden.
De gebieden rondom de steden Antalya en Bodrum komen veel toeristen. Er zijn weinig rivieren in Turkije. En de rivieren die er zijn, zijn niet geschikt voor de scheepvaart.
KLIMAAT VAN TURKIJE
Van april tot oktober heeft Turkije een warm klimaat met gemiddelde temperaturen van 25 graden Celsius. De zomer is het warmst met boven de 30 graden. De watertemperatuur ligt dan ook rond de 28 graden. Dit is tevens de beste periode voor het duiken. In de zomer valt er weinig regen in de winter kan het er wel 40 graden onder de nul worden. Een derde deel van het jaar ligt er sneeuw.
DE REPUBLIEK TURKIJE ( republiek betekent land met president aan het hoofd)
Mustafa Kemal Ataturk ook wel de vader der Turken genoemd heeft in 1923 Turkije opgericht en hij was de eerste president. Hij was in 1881 geboren, hij overleed in 1938. Hij was een zeer belangrijk persoon voor Turkijke geweest. Hij bracht Turkije tot een moderne staat. Hij werd president en maakte Ankara de nieuwe hoofdstad, eerst was Istanbul de hoofdstad.
Hij heeft ervoor gezorgd dat de Turken onafhankelijk werden en hun land weer terug kregen.: Zelf werd Ataturk de eerste president van Turkije.
Ataturk heeft ook nieuwe moderne dingen aan de staat toegevoegd zoals:
- De Turken moesten het westerse schrift gebruiken;
- De fez (is een soort hoedje) werd afgeschaft. In plaats daarvan kwam de gewone hoed;
- Vrouwen kregen ook het stemrecht en dat was de eerste keer in Europa dat vrouwen het stemrecht kregen.
PLAATJE LATEN ZIEN van Ataturk ( blz. 9)
DE TURKSE VLAG
De Turkse vlag is ontstaan in 1936, de Turkse vlag is rood links een maan en rechts, een ster hier zie je er een Turkse vlag (laat vlag zien). .
Eten en drinken:
De Turkse keuken kent veel verschillende gerechten Over het algemeen bestaat het ontbijt uit brood met komkommer, geitenkaas, tomaat,eieren ,olijven en jam. de belangrijkste maaltijd van de dag is de lunch daar bij wordt het bij het brood warme gerechten gegeten. S’avonds wordt en lichtere maaltijd gegeten. Turken houden veel van vlees en vooral van lamsvlees en schapen. In Turkije wordt veel doner kebab gegeten ( laat plaatje zien nr. 40 )ofwel Turkse shoarma : gegrild lamsvlees dat in dunne plakjes wordt afgesneden. .
De Turkse keuken neemt de derde plaats in na de Chinese en de Franse keuken..
Pilav is een bekend Turks rijstgerecht, börek is bladerdeeg gevuld met vlees of kaas.. Dolma's zijn wijnbladeren, gevuld met groene pepers en gekruide rijst.
De Islam en de Feestdagen:
Bijna alle inwoners van Turkije zijn moslim, ook de Koerden. De moslims moeten vijf keer per dag bieden in de moskee.
De belangrijkste feestdagen zijn Suikerfeest en offerfeest. Het Suikerfeest is meteen na afloop van de ramadan, dat is de vastenmaand de moslims mogen in die hele maand tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken. Iedereen heeft dan officieel 3 dagen vrij. Bij het offerfeest wordt er een schaap gesclacht. Van het vlees maken ze het een grote maaltijd. Een deel van het vlees wordt aan de arme mensen gegeven. Ook de moslims in Nederland vieren deze feesten.