Kanker
Kanker
- Wat is kanker?
Kanker is een verzamelnaam voor niet één, maar meerdere soorten aandoeningen of ziektes. En ze hebben de overeenkomst dat er ergens in je lichaam een ongecontroleerde celgroei plaatsvindt.
Normaal vermenigvuldigen cellen door deling. Hierbij is een evenwicht dat als oude cellen afgebroken worden ze weer worden aangevuld door nieuwe cellen. Maar onder sommige omstandigheden kan een cel zich ongecontroleerd delen. Chemische stoffen dringen de celkern binnen en schakelen de regelstoffen (erfelijk materiaal) voor cellen om naar iets anders. Hierdoor ‘snappen’ cellen de boodschap niet meer en gaat zich delen. Dan ontstaat er een ophoping van cellen: Een tumor.
Er zijn twee soorten tumors:
- Goedaardige tumors (benigne): De celdeling is maar tijdelijk en groei van cellen stopt een keer. Een goedaardige tumor drukt het omliggende weefsel opzij, maar veroorzaakt verder geen schade. Een voorbeeld hiervan is een wrat.
- Kwaadaardige tumors (maligne): De celdeling blijft maar verder gaan en gaat dwars door het omliggende weefsel heen. De cellen van een tumor kunnen loslaten en worden dan verspreid via bloedvaten of het lymfestelsel en kunnen zo naar andere organen en ze ook aantasten.
- De behandeling van kanker
Bij de behandeling van kanker probeert men de kankercellen te vernietigen en de uitzaaiing te beperken. Dit wordt gedaan onder toezicht van een oncoloog.
De behandeling kan via verschillende manieren:
Operatieve verwijdering van de tumor: Tegenwoordig wordt 40 % van de kankerpatiënten geopereerd. De tumor wordt dan verwijderd. Meestal moet ook een deel van het gezonde orgaan of het gehele orgaan worden weggenomen. Helaas is er bij de meeste patiënten sprake van uitzaaiingen van de tumor die niet kunnen worden weggehaald. Dan wordt de behandeling met een operatie in combinatie met chemotherapie/radiotherapie gedaan.
Bij de operatie speelt de plaats, de grootte en het soort tumor een grote rol.
Chemotherapie: Chemotherapie wordt toegepast als de tumor zich al uitgezaaid heeft of als het in combinatie gaat met radiotherapie of chirurgie. Hierbij krijg je medicijnen die ervoor zorgt dat de celdeling stopt. Van de kankercellen maar ook van de gezonde cellen. Hierdoor krijg je klachten zoals haaruitval, darmklachten en misselijkheid.
Radiotherapie: Bestraling waardoor kankercellen worden vernietigd, maar ook gezonde cellen. Dus daarom gaat deze onderneming niet in een keer. Maar in meerdere keren zodat cellen de kans krijgen om te herstellen.
De vormen van kanker die vaak te genezen zijn, zijn onder meer baarmoederhalskanker, borstkanker, schildklierkanker en bepaalde vormen van bloedkanker. Ook andere vormen zijn te genezen, maar deze worden meestal te laat ontdekt.
Dus helaas kunnen niet alle vormen kanker genezen worden, omdat de behandeling ervan afhankelijk is van de plaats, het type, de mate van de uitzaaiing en de groeisnelheid van de tumor. Toch geneest men tegenwoordig meer dan 50 % van de kankerpatiënten.
- Waar in het lichaam komt het veel voor?
Kanker komt eigenlijk overal voor. Toch zijn er bij mannen en vrouwen plaatsen waar kanker erg vaak voor komt.
Bij mannen: De ademhalingsorganen, de maag, de darmen, de prostaat, de nieren en urinewegen en de alvleesklier.
Bij vrouwen: de borsten, de maag, de darmen, de baarmoeder eierstokken en eilanders, de ademhalingsorganen en de lever en de galbuis.
- Wat zijn Carcinogene stoffen?
Carcinogene stoffen zijn kankerverwekkende stoffen. Deze stoffen zijn onder andere te vinden in sigaretten, voeding, ultraviolette straling en radioactieve straling.
Uitleg bij de volgende begrippen:
Welvaartsziekte: Ziekte die alleen voorkomt in welvarende landen. Dus een ziekte die door welvaart is ontstaan, omdat het anders niet te krijgen was. Een voorbeeld hiervan is roken.
Diagnose: Dit is de vaststelling van de ziekte (de kanker). Om dit te bepalen wordt er een onderzoek gedaan.
(Proto) Oncogeen: Kankerverwekkend; Oncogene stoffen zijn dus kankerverwekkende stoffen.
Mutatie: verandering in je lichaam, dat een voorteken van een ziekte of kanker kan zijn. Bijvoorbeeld een moedervlek die gaat groeien of bloeden.