Katten

 

Tanden
Katten hebben kleine snijtanden,scherpe, grote en puntige hoek-tanden, waarmee ze hun etenvast houden en knipkiezen. Dit zijn kiezen metpunten die langs elkaar knippen, hetgeen mogelijk is omdat de onderkaak iets smaller is dan de bovenkaak. Haar hoektanden zijn zo scherp als dolken. 

Neus
Met haar vochtige neus ontdekt de kat lekkere luchtjes. Een kat heeft een veel betere neus dan de mens. Ze kan ruiken via haar neus en een klein plekje, achter in haar gehemelte. De kat heeft een speciaal geheugen voor geuren. 

Poten
Haar achterpoot met vier tenen heeft scherpe klauwen. De hiel staat een flink stuk van de grond. Een poes staat altijd op haar tenen. 

Ogen
Alle katachtigen hebben achter in hun oog en soort weefsel dat het licht weerkaatst, daardoor kunnen ze zien in het donker. Haar zwarte pupillen kunnen veranderen van vorm, afhankelijk van de hoeveelheid licht.Een kat kan wel geel,groen en blauw zien, maar geen rood. De Lynx heeft een ongewoon scherp zicht: een ree kan hij waarnemen op 300 m afstand. 

Oren
Het gehoor van de kat is bijzonder scherp ondanks hun kleine oorschelpen. Een kat kan heel hoge tonen opvangen die wij niet horen. Het oor kan alle kanten opdraaien om geluiden op te vangen. Aan de oren van de kat kan je ook haar stemming zien. Witte katten met blauwe ogen zijn doof. 

Overige lichaamskenmerken
Omdat katachtigen heel lenig zijn en een goed gevoel voor evenwicht hebben, komen ze altijd op hun poten terecht. Als de kat ondersteboven naar beneden valt, draait ze zich om in de lucht en komt ze keurig op haar pootjes terecht! Hun lange staart zwaait van links naar rechts voor evenwicht. Netjes poepen hoeven kleine katjes niet te leren, ze weten uit zichzelf hoe ze de aarde moeten wegkrabbelen. Kleine stekeltjes op de tong halen het vlees van de botten en het vuil uit haar vacht. Daardoor is de tong zo ruw. 

Eetgewoonten
Katten geven meestal de voorkeur aan klaargemaakt voedsel, al eten ze ook graag kattebrokken of restjes van ons eten. Met hun lepelvormige tong kunnen ze hun melk of water netjes opdrinken zonder morsen. Om te weten of iets eetbaar is, zullen katten het helemaal besnuffelen. Haar smaakpapillen zijn zeer gevoelig en kunnen onderscheid maken tussen zout, bitter en zuur en ze hebben een speciale smaakpapil voor water. De kat kan geen zoet smaken. Rassen
Er zijn heel veel verschillende soorten katten. De egaal rode Pers heeft een geheel ander profiel dan de blauwe Rus. Door haar extreem platte neus heeft zij moeite om te ademen. Lynxen hebben maar een staart van 20 cm, maar ze hebben bakkebaarden en donkere haarpluimen op hun oren. (toon foto3) De Europese wilde kat is bij ons sinds 1945 een beschermd dier. In Egypte was de Siamese kat een heel belangrijk dier, want als de koningin in bad ging, deed ze al haar ringen rond de staart van de Siamese kat. Die had namelijk een knobbeltje op haar staart zodat de ringen bleven steken. Hier in Europa werden ze pas rond de 19de eeuw gefokt: dit zijn huiskatten. De Abessijn is erg intelligent en leert snel kunstjes. 

 

Voortplanting
De pasgeboren katjes noemt men kittens. Het duurt 5 weken voor dat de jonge katjes kunnen zien, de ogen gaan open omstreeks de achtste dag en de oren openen zich omstreeks de tiende dag. Al vanaf de geboorte kan een kitten goed ruiken, dit is belangrijk om haar moeder te herkennen. Tot de zesde week drinken de kittens enkel moedermelk. De bevalling bij een kat duurt 2 tot 6 uur. De eerste levensweken zijn de kittens volledig afhankelijk van de moeder. De vader bemoeit zich niet met de jonge katjes. De wilde kat krijgt 2 à 4 jongen in een hol op een bed van gras en hooi. Bij de geboorte van een tijger wegen de jongen ongeveer een kilo. 

Gedrag
Een kat slaapt 16 uur per dag, soms diep, soms licht. Katten kunnen ons een heleboel vertellen met hun oren, ogen, staart en door de geluidjes die ze maken:spinnen, blazen en sissen. Als de kat zich uitrekt of als ze zich rustig zit te wassen, vertelt ze: ik heb het heet. Kromt ze haar rug? Staan alle haren overeind? Maakt ze een dikke staart? Dan vertelt ze: ik ben kwaad. Maar komt de poes naar je toegelopen met haar staart omhoog en streelt ze met haar kopje langs je benen. Zit ze met half toegeknepen ogen te spinnen en draait ze haar oren naar voren? Dan vertelt ze: ik ben zo graag bij jou. Siamesen zijn arrogante dieren met een kattig, klagelijk gemiauw. Als je jonge katten voor hun zevende levensweek in contact brengt met andere dieren zoals honden, worden ze meestal goede vrienden. Een kitten die opgroeit met een muis of rat zal later weigeren op dat dier te jagen. Deze kat en vos groeiden samen op en zijn nu goede vriendjes. Als je een kat oppakt moet je altijd zorgen dat je ze stevig vastneemt, anders voelt de kat zich niet veilig. Een kat heeft behoefte aan een eigen plekje. Dit kan gaan van een stoel of zetel tot een hele tuin. Een kat bakent haar terrein af door overal haar geur te verspreiden. Die geur komt uit haar geurklieren op haar slapen, op de staart en rondom de snuit.Maak jouw eigen website met JouwWeb