Schildpadden
Hallo, ik houd mijn spreekbeurt over schildpadden. Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat wij zelf twee schildpadden hebben en daarom wilde ik er wat meer te weten over komen. Ik heb mijn spreekbeurt verdeeld in 6 hoofdstukken. Dat zijn:
- hoofdstuk 1 De schildpad zelf
- hoofdstuk 2 Het lijfje
- hoofdstuk 3 Soorten schildpadden
- hoofdstuk 4 Het voer
- hoofdstuk 5 Ziektes
- hoofdstuk 6 Onze schildpadjes
Hoofdstuk 1 - De schildpad zelf
De schildpad is een reptiel. Net zoals krokodillen, kikkers, gekko’s, slangen, salamanders, enzovoort. Reptielen zijn koudbloedige dieren. Dat houdt in dat ze zich alleen kunnen voortbewegen als de temperatuur hoog genoeg voor ze is. Als de schildpad zich opwarmt in de zon, dan kan hij de warmte voor een poosje opslaan in zijn schild.
Schildpadden leven al 150 miljoen jaar op deze aarde. Wat betekent dat ze uit de tijd van de dinosauriërs stammen. Ze kunnen ook heel erg oud worden. De oudste schildpad is wel 225 jaar geworden.
Helaas zullen, net zoals de dinosauriërs, enkele soorten schildpadden uit gaan sterven. Dit komt omdat mensen in China schildpadden doden om van het schild medicijnen te maken tegen kanker en het vlees eten ze erg veel, o.a. op bruiloften. Want de Chinezen geloven dat de personen die trouwen dan voor altijd bij elkaar blijven. In China zijn al een paar soorten schildpadden niet meer te vinden, dus halen ze ze nu al uit andere landen. Op die manier zullen er langzaam aan steeds minder schildpadden op de wereld zijn.
Hoofdstuk 2 - Het lijfje
Een schildpad heeft 2 schilden: een rugschild en een buikschild. Door deze 2 schilden is het lijf goed beschermd tegen bijvoorbeeld roofdieren. Als er gevaar dreigt trekt de schildpad zijn kop, staart en 4 poten in zijn schild en blijft zitten waar hij zit, want hij kan niet wegrennen. Het schild is een soort doos van botten en daaroverheen zit hoorn. Dit is een stof waar bijvoorbeeld onze nagels van gemaakt zijn. De wervels en de ribben van de schildpad zijn in het schild gegroeid. Meteen onder het schild, tussen zijn ribben, net als bij ons, zitten zijn organen. Zoals het hart, de longen, de maag en de darmen. Dit betekent dus dat de schildpad niet uit zijn schild kan komen, zoals je wel eens in tekenfilms ziet.
En nog even iets over hoe je kunt herkennen waarneer een schildpad een mannetje of een vrouwtje is..: Bij een mannetje zijn de nagels van zichzelf al langer en de bij het mannetje is het buikschild wat minder bol dan bij het vrouwtje. Want als ze dan gaan paren moet hij natuurlijk precies op het meisjes schild passen.
Hoofdstuk 3 - Soorten schildpadden
Er zijn heel veel soorten schildpadden, wel meer dan 200! Maar als je kijkt naar de leefomgeving van de schildpadjes, kun je die 200 soorten verdelen in 3 groepen. De landschildpad, de zeeschildpad en de moerasschildpad. Ik ga even wat vertellen over de 3 basissoorten.
Landschildpadden
Landschildpadden leven op het land. De meeste landschildpadden leven in warme, droge gebieden zoals woestijnen, steppen en savannes. Ze zitten daar vaak tussen rotsen en onder struiken. Landschildpadden hebben een hoog, bol schild en sterke poten.
Moerasschildpadden
Moerasschildpadden leven niet alleen in moerassen, maar ook bij beekjes, poelen en meren. Daarom worden ze ook wel waterschildpadden genoemd. Moerasschildpadden zijn heel goede zwemmers. Ze hebben vliezen tussen hun tenen en een afgeplat schild, hierdoor kunnen ze in het water snel vooruit komen.
Zeeschildpadden
Zeeschildpadden leven in de zee. Ze zijn nog beter aangepast aan het water dan moerasschildpadden. Hun schild is nog platter en hun poten zijn vergroeid tot een soort roeispanen. Alle schildpadden die in het water leven, moeten regelmatig even boven komen om adem te halen. Wat net als al de andere reptielen ademen ze via longen. Zeeschildpadden komen bijna nooit aan land. Ze slapen zelfs in het water. Alleen als er eieren gelegd moeten worden, gaan de vrouwtjes even aan land.
Hoofdstuk 4 - Het voer
Het verschilt eigenlijk per schildpadden soort wat ze eten, maar ik ga jullie vertellen wat landschildpadden, zeeschildpadden en moerasschildpadden het meeste eten.
Landschildpadden eten het meeste: appel, tomaat, komkommer, paardenbloem, wortel, banaan, weegbree en nog wat vruchten en wilde bloemen.
Moerasschildpadden eten vooral planten, kreeftjes, vissen, wormen en slakken.
Zeeschildpadden eten dingen die voorkomen in de zee zoals visjes, waterplantjes, algen en nog meer dingen.
Ook is het belangrijk voor schildpadden om kalk binnen te krijgen, voor sterkere botten en vitamines. Daarom kan je ze eierschillen geven, kalkgrit of sepia.
Hoofdstuk 5 - Ziektes
Schildpadden kunnen veel verschillende soorten ziektes krijgen. Ik zal er 3 opnoemen.
Papegaaienbek
Normaal moet de buitenkant van de mond goed gesloten zijn. Bij een papegaaienbek groeit de bovenkant van de mond te ver door, waardoor het dier na een tijdje geen voedsel meer kan eten. Dit is meestal het gevolg van te zacht voedsel. Je kunt hiermee naar de dierenarts gaan, die de bovenkant van de mond een beetje bij vijlt.
Rachitis
Dat is een ziekte waarbij heel de schild vervormd. Het schild wordt ook zacht, waardoor je het met je vingers zou kunnen vervormen. Het is een chronische ziekte, dus het blijft voor altijd als je padje het eenmaal heeft.
Schimmels
Er zijn heel veel schimmels die je padje kan krijgen. Die schimmels ontstaan meestal door gebrek aan vitamine C of door vervuild water. Het kan ook komen als je padje teveel in het water zit en bijna niet op het land komt. Dit kun je verkomen door het water niet te warm te maken en op het land een goede, hete lamp laat schijnen, zodat ze zelf de warmte opzoeken.
Hoofdstuk 6 - Onze schildpadjes
Ik ga nu een klein beetje vertellen over Auck en Wells. De namen komen van plaatsen in Nieuw Zeeland: Auckland en Wellington. Auck en Wells zijn een aantal maanden oud. Het zijn geelbuikschildpadden, dat zijn moerasschildpadden. In hun verblijf zit dus veel water en ongeveer ¼ deel van het verblijf is een soort eilandje van zand. Er zitten ook waterplanten in, die eten ze. Er zwemmen ook vissen rond, die horen ze te eten, maar Auck en Wells zijn nog te jong om te jagen, dus hebben de vissen ondertussen flink met elkaar gepaard en hebben we nu duizenden vissen in het verblijf.
Straks kunnen jullie Auck en Wells van dichtbij bekijken, want ik heb ze bij me!
DE VRAGEN!
Vraag 1: Waarom is het voor schildpadden belangrijk om kalk binnen te krijgen?
Antw.: Daar krijgen ze sterkere botten van. Want in het kalk zit vitamine D. En daar krijg je dus sterkere botten van, dat geldt ook voor mensen.
Vraag 2: Hoe oud is de oudste schildpad geworden?
Antw.: 225 jaar oud.
Vraag 3: Waarom is het buikschild van het mannetje minder bol dan bij het vrouwtje?
Antw.: Hij moet bij de paring precies op het meisjes schild passen. Want hij ligt dan op haar.
Meningvraag: Wat vindt jij ervan dat ze schildpadden dood maken om van het schild medicijnen te maken tegen kanker, waardoor enkele schildpadden soorten met uitsterven bedreigd zijn? (3 á 4 kinderen krijgen de beurt)
DIT WAS MIJN SPREEKBEURT. IK HOOP DAT JULLIE HET LEUK EN INTERESSANT VONDEN