Parkieten

Een parkiet wordt vaak als huisdier gehouden. Ze zijn er in verschillende kleuren, maten, grootten en soorten. Doordat er veel verschillende parkieten zijn, valt er over deze mooie vogel veel te vertellen. En dat is wat jij wilt toch tijdens je spreekbeurt? Een goed idee voor je spreekbeurt: parkieten.

PARKIETEN

Parkieten behoren tot de papegaaiachtigen en zijn dus vogels. Het zijn vaak kleurrijke vogels die er in veel verschillende, vaak felle kleuren zijn. Ook zijn ze herkenbaar door hun lange staart. Parkieten komen uit verschillende delen uit de wereld, voornamelijk uit warme landen. Tegenwoordig komen parkieten ook volop voor in Europa, omdat het dier hier als huisdier wordt gehouden.

SOORTEN PARKIETEN

Er zijn veel verschillende soorten parkieten. Parkieten is dus eigenlijk een verzamelnaam van de verschillende soorten. Wij kennen vooral de grasparkiet goed. Maar er zijn nog vele andere soorten, zoals:

  • Bergparkiet
  • Elegantparkiet
  • Valkparkiet
  • Halsbandparkiet
  • Swiftparkiet
  • Agapornis
  • Koningsparkiet
  • Monniksparkiet
  • Rosetteparkiet

Over de parkiet op zich valt weinig te vertellen, omdat er verschillende parkieten zijn en die hebben allemaal hun eigen kenmerken. Om een goede spreekbeurt te geven, zou je dus beter een parkieten soort kunnen uit kiezen om daarover te vertellen.

LEEFTIJD PARKIETEN

Parkieten zijn vogels die oud worden. Gemiddeld worden parkieten 12 jaar oud en voordat je een parkiet neemt, zou je dus moeten bedenken of je zo lang een huisdier wilt hebben. Ze kunnen namelijk ook ouder worden dan 12 jaar.

PARKIETEN ALS HUISDIER

Een parkiet kan als huisdier gehouden worden. Wanneer je dit wilt, is het natuurlijk belangrijk dat je eerst bedenkt of je het wel echt wilt. Zoals al eerder gezegd worden parkieten meestal ouder dan 10 jaar, dus het is niet voor even. Verder is het belangrijk dat je meer over de verzorging weet en dat je spullen hebt, zoals het voedsel, een kooi met benodigheden (voederbakjes, stokjes om op te zitten of ander speelgoed voor de parkiet, grondbedekking zoals wit zand, voor op de bodem van de kooi. Maar als je eenmaal een parkiet hebt, dan is het heel leuk en gezellig. Wist je namelijk dat parkieten ook konden praten?

 

 


PRATENDE PARKIETEN

Parkieten kunnen net zoals papegaaien ‘praten’. Ze kunnen geluiden nadoen en dus ook woorden die je zegt. Dit kost overigens wel wat moeite, want het lukt niet zomaar. Je moet er dus tijd voor maken om woordjes te leren aan de parkiet en dit moet je steeds herhalen. Maar als het eenmaal lukt, dan heb je wel een pratende parkiet!

GRASPARKIET

De grasparkiet is de parkiet die het meeste als huisdier gehouden wordt sinds deze parkiet ongeveer 200 jaar geleden naar Europa gehaald is. De grasparkiet is afkomstig uit Australië en komt daar vaak in het wild voor en leven samen met andere soortgenoten. Omdat de grasparkiet graag met andere soortgenoten is, is het beter om meerdere grasparkieten als huisdier te nemen. Hiermee zorg je ervoor dat de parkiet zich niet eenzaam gaat voelen. De kleur van de grasparkiet is groen, zoals je door zijn naam al kunt zien (zo groen als gras). Maar tegenwoordig zijn er ook andere kleuren grasparkieten: wit, blauw, geel.

Grasparkieten eten zaden, maar kunnen ook ander voedsel eten, zoals: fruit en groenten. Het is aangeraden om verschillende soorten voedsel te geven, zodat de parkiet alles krijgt wat het nodig heeft. Verder drinkt de parkiet water. Een goede voeding voor een parkiet is wel heel belangrijk voor een goede gezondheid. Wanneer de gezondheid goed is, kan de parkiet ook ouder worden. De gezonde grasparkiet wordt ongeveer 15 jaar.

TIPS VOOR BIJ JE SPREEKBEURT PARKIETEN

  • Heb je zelf een parkiet? Maak een filmpje of maak foto’s voor je spreekbeurt parkieten.
  • Laat plaatjes zien van verschillende, mooie parkieten van over de hele wereld.
  • Geef een spreekbeurt over een bepaalde parkieten soort.