Paard

 

PAARDEN  

 

 

Mijn spreekbeurt gaat over paarden.                       

Een mannelijke paard noem je een hengst. Een vrouwelijke paard noem je een merrie. Een jong noem je een veulen.

Er zijn pony’s en paarden. Pony’s zijn kleiner en hun buik is dikker en ze hebben kortere benen. Paarden zijn groter dan een pony, ze zijn slanker en hebben lange benen.  

Ik vertel eerst iets over een veulen. Is een merrie zwanger van een veulen dan duurt de zwangerschap 11 maanden. De veulen wordt meestal 's nachts geboren. Wanneer hij geboren is zal hij nog niet kunnen lopen. Na enkele uren probeert hij zelf op te staan. Omdat zijn benen te ver uit elkaar staan, staat hij onhandig en wankelend op zijn benen. De merrie houdt hem goed in de gaten. Ze kijkt goed hoe hij zijn eerste stappen in de grote wereld zet. Het veulentje heeft haar nodig… maar hij heeft ook behoefte aan een mens.  

Ik heb zelf geen eigen paard en daarom ben ik op paard rijles op de manage. Ik wil jullie daarom nu iets vertellen over het opzadelen van een paard, het paard rijden en de verzorging van een paard en wat je nodig hebt om paard te rijden.  


Wat is er nodig om op een paard te rijden.   Laat je kleding zien

Rijkleding

Rij laarzen

Een cap (pet) voor de bescherming van je hoofd.

Een zweep  

Als je naar de manege gaat zal je als eerst je paard van stal moeten halen. Door zijn naam te noemen merkt je paard dat je in zijn stal bent . Je begroet hem om hem te aaien en lieve woordjes tegen hem te zeggen. Het paard zal dan met zijn hoofd naar jouw richting staan en dan kun je hem makkelijk opzadelen.    

Wat heb je nodig om je paard op te zadelen?

·        Een hoofdstel, een hoofdstel bestaat uit een neusriem, een keelriem en een bit.

·        Een zadel, een zadel bestaat uit een stijgbeugel, een achterboom, een zadelknop en een beugelriem. Je moet het paard goed en op de juiste wijze opzadelen voordat je gaat rijden. Ook de teugels zijn daarbij belangrijk. DE teugels maak je vast aan zijn hoofd en door zijn mond. Zonder een hoofdstel kun je niet sturen en ook niet met je paard praten. Door aan de teugels te trekken kun je met je paard praten. Zo zorg je ervoor dat jij de baas bent over je paard.  

Maak jouw eigen website met JouwWeb