Ezel

 

De ezel

 

 

                                                                                                                               

 

Hallo,ik ga het vandaag over de ezel hebben. Ja,ik hoor jullie al zeggen… wat is er Zoë, ga je over jezelf vertellen? Wel,je mag me er best een beetje mee vergelijken. Want wat ik allemaal te weten ben gekomen is zeer interessant!

Alles begon toen ik op vakantie was in Frankrijk . Mijn ouders leerde er mensen kennen ,Loic en Ann-Sophie ,die een ezelboerderij hadden. Loic was ook directeur van een school voor doofstomme kinderen en regelmatig kwamen die kinderen naar de boerderij om te helpen met de ezels. De reactie van de kinderen was fantastisch. Zij hadden een speciale band met de dieren ,meer dan ze ooit met mensen hebben. Terug thuis kregen we er nog foto’s van doorgestuurd. Dit was een reden genoeg om er nog meer over te weten dus ging ik op onderzoek.

 

De meeste mensen denken dat een ezel dom en koppig is .Wat zeker niet zo is ! Ze zijn dapper,rustig,slim,onvermoeibaar,trouw en voorzichtig! Ze leren heel snel en hebben een goed geheugen. Zo kunnen ze altijd de weg terugvinden! En als er gevaar dreigt slaan ze niet op hol zoals paarden,maar gaan ze rustig op de grond liggen.

Alle ezels stammen af van wilde ezels uit de woestijnen van Noord-Afrika. Er leven nog 2 rassen in Nubië en Somalië. De Nubische ezel is bruinachtiggrijs en heeft een rugstreep, een zwart kruis op zijn rug.

De Somalische ezels zijn groter,ze zijn lichtgrijs en hebben een witte buik en zebra-achtige onderbenen. Er zijn nog maar weinig wilde ezels. In sommige dierentuinen vind je nog kuddes Somalische ezels.

De geschiedenis van de ezel gaat zo: De Romeinen hadden de ezel voor het eerst naar Europa gebracht. Maar door kruisingen ontstonden er bastaards. Zo ging men in zuiderse landen ezels kweken, die voldeden voor lokaal gebruik. Ze moesten zware lasten kunnen dragen. Zoals in Santorini, een eiland van Griekenland. Daar worden elke dag duizenden toeristen naar boven op de berg gebracht worden! De Poitou - ezel is hier van een voorbeeld! De Poitou - ezels zijn groter, hebben grotere oren,en langere haren! Andere rassen zijn uit

Frankrijk:de Provincaalse en de Normandische ezel

Spanje: de Catalaanse en de Andalusische ezel

Italiè: de Ragusa en de Sardinische ezel

De ezel is een kudde dier als hij alleen is,is hij treurig en balkt dan dikwijls, vooral hengsten! De mannetjes bakenen hun territoria af voor hun wijfjes en jongen door hoopjes mest te leggen, dit is een plekje waar geen andere ezels mogen komen

Een ezel kan 20jaar worden, in de dierentuin soms wel 40 ! Dit komt omdat ze er zo goed worden verzorgd.

Natuurlijk krijgt de ezelin ook jongen! Als de ezelin zwanger is,word het veulen na 12 maanden geboren! Het veulen kan al binnen het uur staan. De ezelin geeft ongeveer 1,5l melk per dag. In tegenstelling tot de koe die 4 spenen heeft,heeft een ezel maar 2 spenen ,waardoor ze niet zo veel melk ineens kan geven. Daarom moet het veulen om de 2 uur worden aangelegd. Als de ezelin gemolken word duurt het meestal 2 à 3 minuten. Daarna word de melk gezeefd ,dan word het in potjes gedaan en vervolgens in de diepvries gedaan gestoken. Als jullie willen mogen jullie altijd eens proeven van die melk! Ik heb de melk gehaald in een ezelboerderij in Deinze.

Daar kweken ze ezels en maken er heel veel ezelinnenmelk! Van de ezelinnenmelk maken ze ook zeep, handcrème en bodylotion!

De ezelinnenmelk was al bekend in de oudheid! Het werd gebruikt als schoonheidsmiddel zodat je geen rimpels zou krijgen. Koningin Cleopatra van Egypte  nam  elke dag een bad in ezelinnenmelk zodat haar huid soepel bleef! Niet alleen de dames gebruikten het, ook mannen! Om

 



hun baardgroei tegen te gaan. Ezelinnenmelk helpt ook tegen allerlei kwaaltjes. Het is zeer voedzaam, bevat minder suiker en vet dan koemelk. Zo zou het ook de tanden versterken en in Nicaragua, in Zuid-Amerika wordt het gebruikt als therapie tegen kanker. Baby’s zijn ook minder overgevoelig voor ezelinnenmelk omdat het sterk lijkt op moedermelk . Nu kan je pap kopen in de winkel voor je baby maar,voor 1930 bestond die pap nog niet. Zo was er een kinderziekenhuis in Parijs die een eigen ezelstal had. De verpleegsters voedden de baby’s door ze aan de uier van de ezelin te laten zuigen.                                 

Een ezel eet graag,vooral gras en kruiden,omdat ze oorspronkelijk uit de woestijn kwamen zijn ze niet kieskeurig, ze eten zelfs cactussen en distels! In warme streken kan de ezel wel 2 dagen zonder water,maar eens ze gewend zijn elke dag vers water te krijgen ,kunnen ze dat niet meer! Een ezel moet je regelmatig borstelen ,zeker in de maanden mei en juni, want dan zijn ze in de rui!Rui betekent dat ze haar beginnen te verliezen zoals bv. een kat! Je mag de ezel NIET borstelen in de winter want dan staat er een laagje vet op hun vacht die ze beschermt tegen de regen. Als je hem toch zou borstelen gaat het laagje eraf en dan word hij nat tot op zijn vel, omdat de vacht waterdoorlatend is! Je ziet ook een ezel moet goed verzorgd worden ,dan zorgen zij ook voor jou!

Want in ontwikkelingslanden is de ezel zelf onmisbaar! Ze zijn voor de arme mensen belangrijker dan hun huis, vrienden of eten!Als de ezel sterft is dat heel erg want ze hebben geen geld om een nieuwe te kopen en ze hebben de ezel nodig voor de melk en om te kunnen werken. Unicef schenkt dan ook dikwijls ezels als ontwikkelingshulp om de mensen verder te helpen .

Niet veel mensen weten dat de ezel zo’n belangrijke rol speelt in het leven van de mens! Zelfs in de bijbel werd er al over geschreven! Denk maar aan het verhaal over kerstnacht…zo was het de ezel die samen met de os in de stal de geboorte van Jezus had bijgewoond en met zijn adem het pas geboren kindje had verwarmd. Ook droeg de ezel ,Maria en haar zoon naar Egypte toen ze moesten vluchten voor Herodes.

De ezel komt zoveel voor in de bijbel, dat er in veel landen, zoals Nederland,Spanje,Italië en Frankrijk zelfs ezelfeesten ontstonden. Het werd gehouden na kerstmis.

Dus je ziet, de ezel is meer dan dom en koppig!

Hij heeft al voor een hele geschiedenis gezorgd ! Dus als je nog eens een ezel ziet… Wees er dan lief voor !