Slangen

 

Inhoud

Hoofdstuk 1: Wat zijn Slangen
Hoofdstuk 2: Hoe actief zijn Slangen
Hoofdstuk 3: Soorten Slangen
Hoofdstuk 4: Gif en Tegengif
Hoofdstuk 5: Gevreesde Slangen
Hoofdstuk 6: Reptielen Huis
Hoofdstuk 7: Slangen als Huisdier
Hoofdstuk 8: Muizen kweken

Bronnen:

http://www.cobrarob.demon.nl/
http://slangen.pagina.nl

Animal Planet:
The Jeff Corwin experience
Croc Files
The Crocodile Hunter

Boekjes:
Slangen 131 – Uitgave de Ruiter

Hoofdstuk 1 – Wat zijn Slangen?

Slangen zijn reptielen, net zoals Schildpadden, Krokodillen en hagedissen. Reptielen worden soms ook kruipende dieren genoemd, dat komt omdat ze zich schuivend bewegen.

Slangen zijn reptielen, dat kan je zien aan de huid. Daar zitten Hoorn-schubben op. Hoorn is hetzelfde waar je nagels van gemaakt zijn. Slangen leggen ook eieren met een schaal. Dat is een harde schil om het eitje heen om het te beschermen.

Slangen en andere reptielen zijn koudbloedig. Mensen zijn warmbloedig, dus zijn ze altijd rond de 35 graden. Reptielen hebben geen vaste lichaams temperatuur. Ze zijn net zo warm of koud als de omgeving. Als het dus vriest, kan je misschien wel een dode slang vinden. Want dan wordt het te koud en vriezen ze dood.

Hoofdstuk 2 – Hoe actief zijn Slangen

Slangen zijn het meest bezig als het warm is, want dan word hun bloed warmer en gaat het sneller door hun lichaam heen. Als het bijvoorbeeld ochtend is, is het best koud en zijn de Slangen niet zo druk. Hun bloed is dan ook koud, dan stroomt het bloed langzamer door het lichaam heen. Dat maakt het dan ook moeilijker om een prooi te vangen.

Ze hebben wel een voordeel: Ze hoeven niet zo vaak te eten. Mensen moeten wel eten om warm te blijven.

Slangen eten soms wel niet voor 6 dagen. Dan liggen ze de hele tijd op het zelfde plekje. Want als ze bewegen, wordt er voedsel verbruikt. Soms eten ze ook iets heel groots, dan hoeven ze ook niet veel te eten. Als ze dan blijven liggen, dan kunnen ze echt heel lang zonder voedsel.

Hoofdstuk 3 - Soorten Slangen

Er zijn verschillende soorten Slangen. Wurgslangen, Gifslangen en Ratelslangen.

Wurgslangen zijn groot en sterk. Ze hebben naar achter gebogen tanden zodat ze hun prooi kunnen vasthouden. Dan wikkelt de Slang zich om de prooi heen zodat hij niet meer kan ademen. De Wurgslang kan geen botten breken, zo sterk is hij niet.

Gifslangen hebben speciale tanden. Dat zijn giftanden. Gifslangen vangen hun prooi, en dan bijten ze met hun giftanden, zodat er gif in het bloed van de prooi komt. De giftanden zijn langer en zijn gebogen zodat ze de prooi goed vast kunnen houden.

Ratelslangen zijn bijna hetzelfde als Gifslangen, maar de Ratelslangen hebben een dingetje op hun staart. Dat dingetje heet een ratel. Als ze met hun staart heen en weer gaan, hoor je de ratel. Daarmee proberen de Slangen een vijand weg te jagen. Als dat niet lukt, vallen ze aan.

Hoofdstuk 4 – Gif en Tegengif

Het gif van slangen kan sterk of slap zijn. Wurgslangen hebben niet zo een sterke gif als Gifslangen.

Slangengif kan mensen verlammen, ziek maken of zelfs dood maken. Dat ligt aan de slang. Het Slangengif kan ook goed zijn, want van dat gif maken ze Tegengif.

Onderzoekers gaan dan zoeken naar de Slangen met gif waar ze nog geen tegengif voor hebben. Ze hebben dan een potje mee met een lapje stof als deksel.

Als ze een slang zien, gaan ze dichterbij. Dan tillen ze de Slang op met een haak. Ze houden het potje dan dichtbij de bek van de Slang, die er dan in bijt. Het is erg gevaarlijk, want je kan ook gebeten worden. De onderzoekers hebben wel een medicijn dat het gif remt. 

Als de onderzoekers het gif hebben, gaan ze terug naar het laboratorium. Daar laten ze het onderzoeken, en maken ze er tegengif van.
Hoofdstuk 5 – Gevreesde Slangen

In veel arme landen, vooral bij de boeren, worden Slangen gevreesd. Daarom worden ze dood gemaakt. Boeren willen niet dat de Slang dan bij het vee komt. Ze schieten de Slang dan dood met een geweer.

In Afrika gaat ook een verhaal rond. Het verhaal gaat over een familie die in een tent woonde. Er kwam toen een Gifslang in de tent. De oudste man werd wakker, maar de Slang viel hem aan. De Slang had iedereen aangevallen. De familie was overleden, behalve het jongste kind.

Niemand weet of dit verhaal echt is gebeurd, maar Gifslangen zijn erg gevreesd in Afrika en andere landen. Veel mensen in kleine dorpen vertellen het verhaal aan hun kinderen om ze bij Slangen weg te houden. Helaas lukt het niet altijd om bij Slangen weg te blijven.

Hoofdstuk 6 – Reptielen Huis

In een paar landen bestaan Reptiel Huizen. Dat is net zoals een dierentuin, maar dan alleen maar met Reptielen in glazen bakken. Hier zitten dan niet alleen maar Slangen in, maar ook andere Reptielen. Dus je kan er ook Hagedissen, Krokodillen en Schildpadden vinden. Krokodillen komen niet zo vaak voor in Reptiel huizen, maar meestal wel bij de grote Reptiel Huizen.

Sommige mensen hebben zelfs bij hun thuis een heel Reptielen huis. Zij vinden dat dan wel leuk. Soms geven Reptiel Huizen ook lessen zodat je niet bang bent voor Slangen en andere dieren.

Als je bijvoorbeeld een Slang tegenkomt en je wordt bang, word je warmer. Dan weet de Slang precies waar je bent. Je moet dus proberen om niet bang te worden. Dat is bijvoorbeeld een Les dat je krijgt in het Reptielen Huis.

Hoofdstuk 7 - Slangen als Huisdier

Sommige mensen hebben een Slang als huisdier. Maar Slangen zijn helemaal geen huisdieren. Ze houden er niet van om vast gehouden, geaaid of opgepakt te worden. Als je toch een Slang wilt hebben, moet je veel regelen.

Bijvoorbeeld een Terrarium, dat is een hok voor een slang. Er mogen geen gaten in zitten, anders kan de Slang ontsnappen. Je moet er ook voor zorgen dat er genoeg spullen in staan, zoals dikke takken waar een Slang omheen kan wikkellen en plaatjes waar hij zich kan ontsnappen.

Je moet ook een Warmte mat hebben. Daar kan de Slang zich dan op opwarmen.

Het voedsel is best wel goedkoop, dat zijn krekels, andere insecten en soms Muizen. Je moet ook een waterbakje hebben, want Slangen hebben ook water nodig.

Een achterwand is gewoon de achterkant van het terrarium. Als het gewoon de stenen muur zou zijn, dan voelt de Slang zich minder op zijn gemak.

Als laatste kan je het houtsnippers als grond gebruiken, die zijn best wel goedkoop. Maar, dit lijkt weinig maar het is erg veel.

Dit is een lijstje van http://www.cobrarob.demon.nl/.

De prijzen die ik hier meld zijn richtprijzen.
- slang: € 20,-
- terrarium 100 x 50 x 50: € 135,-
- warmtemat: € 25,-
- Beukensnippers € 9,-
- takken: € 15,-
- achterwand: € 10,-
- Voermuizen per week: € 8,-
- Waterbak: € 12,-
Totaal: € 237

Als je een Slang neemt, dan ben je er minstens 1 uur er mee bezig.

Hoofdstuk 8 – Muizen Kweken

Muizen zijn al heel vroeg als huisdier gehouden. Maar Muizen zijn nu minder populair als vroeger, ze zijn niet erg geliefd bij mensen. Meestal omdat ze ziektes hebben en veel mensen zijn er bang voor. Zeker meisjes.

Slangen eigenaars hebben wel Muizen omdat Slangen ook Muizen eten. Soms kweken ze zelfs Muizen. Slangen eten Muizen om gezond te blijven.

Toch zijn Muizen niet altijd goed voor je slang. De Muis kan ziek zijn en een ziekte over naar je Slang geven. De Slangen kunnen zelfs dood gaan.Maak jouw eigen website met JouwWeb