Suriname
Ik houd mijn spreekbeurt over Suriname
Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik inde zomervakantie naar dit land ben geweest en waren veel dingen die me opvielen dus leek het me leuk om dit onderwerp te nemen.
Slavernij
DE SLAVENMARKT
Als de slaven de boot uit komen waar ze maanden lang op gezeten hadden, gaan ze naar de slavenmarkt. Op de slavenmarkt mogen de Nederlanders bieden voor de slaven. Ze letten dan vaak op bij de mannen of ze een beetje sterk zijn.
HET VERHAAL VAN EEN JONGEN
Er was eens een jongen Kwame
Kwame was eigendom van een blanke man, een Nederlander. Kwame mag niet eens zijn eigen naam houden. Hij krijgt, net als alle andere slaven, een Nederlandse naam.
In Suriname zijn veel plantages. Dat zijn grote boerderijen met Nederlandse eigenaren. De plantagehouders hebben veel mensen nodig om te werken op het land. Kwame komt terecht op deze plantage. Daar wordt suikerriet verbouwd.
De slaven moeten hard werken en krijgen er niets voor betaald. De slaven vinden het natuurlijk vreselijk om slaaf te zijn. Sommigen komen in opstand of proberen te vluchten. Maar ze worden voortdurend in de gaten gehouden. Opstandige slaven worden streng gestraft.
Ook Kwame is gestraft omdat hij te brutaal is. Hij heeft dagenlang opgesloten gezeten in een hutje onder de brandende zon. Hij wil vrij zijn, net als vroeger in Afrika. Hij besluit te vluchten. Het oerwoud in. Samen met een vriend. En dat gaat gebeuren.
Maar de blanke opzieners hebben het in de gaten. Ze worden achternagezeten. Kwame\'s vriend kan niet zo snel rennen. Hij moet opgeven. En wordt gevonden door de soldaten. Hij wordt vreselijk gestraft. Veertig zweepslagen krijgt hij. Om andere slaven af te schrikken.
Kwame weet te ontkomen en komt aan in een dorp van andere gevluchte slaven: gevluchte slaven worden \'marrons\' genoemd. Diep verscholen in het oerwoud, leven zij vrij. Kwame is nu ook vrij.
STRAFFEN
Als je niet luisterde naar je baas kreeg je straf. Dat konden verschillende straffen zijn, maar waarschijnlijk was de pijnlijkste straf: de zweepslagen. Dan werd je vast gebonden om een paal en dan gingen de mensen je met een zweep slaat en daar kreeg je zulke vleeswonden van in je rug, pijnlijk dus. Maar er waren nog meer straffen zoals wurgen, ophanging of levend verbranden die lijken pijnlijker maar je gaat er wel dood aan en dus gaat de pijn zo weg.
VRIJHEID
Op de plantages worden steeds meer slaven opstandig. Ze moeten keihard werken, ze worden vernederd en vaak gestraft. Ze pikken het niet meer. Ze willen beter behandeld worden, vrij zijn. De slaven steken plantages in brand en proberen te vluchten. In de Engelse kolonies zijn ook veel slaven. Daar wordt de slavernij in 1834 afgeschaft. Maar in Nederland zijn ze nog lang niet zover. Jarenlang praten ze hier over afschaffing van de slavernij. Pas 30 jaar later, op 1 juli 1863, komen de slaven in de Nederlandse kolonies vrij.
President
DESI BOUTERSE
Desi Bouterse is de president van Suriname, Zijn volledige naam is Desiré Delano Bouterse hij is geboren op 13 oktober 1945.
DICTATOR
Hij is president geworden op 12 augustus 2010
Van 1980 tm 1988 was hij een dictator
Hij is democratisch gekozen dat betekend dat hij door de mensen van Suriname is gekozen door te stemmen
FOUTEN
Desi Bouterse heeft vele fouten gemaakt.
Hij is uit Nederland verbannen -dat betekend dat als hij in Nederland komt hij 11 jaar de cel in moet- Dat komt doordat hij in Nederland is betrokken bij een drugstransport van 474 kilogram cocaïne
Verder heeft hij iemand de opdracht gegeven om 5 man dood te schieten die ook macht hadden. vandaar dit spandoek.
Binnenland, Jungle
DIEREN
In Suriname heb je heel veel dieren en die leven in de jungle van Suriname.
Je hebt apen, vogels, reptielen, spinnen, slangen, kikkers, katachtige, zoals luipaard, ocelot en jaguar, en je hebt insecten. Qua apen heb je de neusaap, doodskopaap, brulaap en nog andere apen. Je hebt veel verschillende vogels in Sur. maar de vogel die ik Sur. het vaakst heb gespot, is de rode ara. Die zagen we gewoon in groepen van vijf overvliegen. Spinnen hebben we (helaas) ook gezien. Maar gek genoeg geen slangen.
MENSEN
Suriname bestaat in 2004 uit 27 ,4 % Hindoestanen, 17,7 % Creolen, 14,7 % Marrons, 14,6 % Javanen en uit 6,5 % andere groepen. Alle groepen hebben ook hun eigen keuken. Er zijn in 2012, 534.189 mensen gemeten en daarvan woont er maar een kwart in het binnenland.
JUNGLE
De jungle van Suriname is nog heel groot maar helaas verdwijnen er elke seconden ongeveer 4 hele voetbalvelden aan bossen die worden gekapt.
BOMEN
Er zijn zoveel verschillende bomen in Suriname. En je kunt ze zo gek nog niet bedenken. De vaselineboom, alarmboom en nog vele anderen. In de jungle is elke boom verschillend en elke boom heeft zijn eigen bewoner. Mieren, Wormen, Vogels en andere dieren leven er namelijk in.
Dit was mijn spreekbeurt
Maak jouw eigen website met JouwWeb