Haaien (2)

HAMERHAAI

             

Soorten:

Er bestaan ongeveer 375 soorten haaien. Ik kan natuurlijk niet over alle soorten iets vertellen. Ik ga jullie wel wat meer uitleggen over de hamerhaai. De hamerhaai heeft zijn naam niet gestolen, zijn kop heeft de vorm van een hamer.

+

=

De hamerhaaifamilie is nog eens ingedeeld in 9 soorten die allemaal verschillend zijn van lengte en breedte van de kop. De bekendste zijn de mutskophaai en de grote hamerhaai.

Kenmerken:

De hamerhaai heeft wel de raarste kop van alle haaisoorten.De ogen van de hamerhaai staan aan het eind van de uitsteeksels op hun kop. Op deze manier kunnen ze zeer goed zien als ze hun kop heen en weer bewegen. Doordat de neusgaten ver uiteen staan op de voorkant van de kop, kunnen ze beter weten waar een geur vandaan komt. Met de uitsteeksels kunnen ze elektrische signalen opvangen van vissen die zich schuil houden op de zeebodem.
Soms kan de breedte van de kop de helft bedragen van zijn lichaamslengte
De hamerhaai weegt tussen de 200 en 600 kg. De grootste soort kan wel 5 meter lang worden.
Tanden en ademhaling:

De hamerhaai zijn bek is hoekig met scherpe tanden. Als hun voorste tanden versleten zijn, worden ze direct vervangen door nieuwe. Zo kan een haai in zijn leven wel honderden tandenverslijten. Tijdens de groei is de volgende rij tanden reeds groter dan de vorige. De grootte van de tanden is een hulpmiddel om de leeftijd van een hamerhaai te bepalen.De haai behoort tot de roofvissen. Dus de haai ademt met zijn kieuwen. Hoe werkt dit:

  • het water stroomt in zijn mond
  • het water loopt door de kieuwen
  • zuurstof wordt uit het water gefilterd door inwendige kieuw
  • het water gaat door de kieuwspleten weer naar buiten

Zijn vinnen:

De hamerhaai heeft 2 borstvinnen, 2 buikvinnen, 1 aarsvin en 2 rugvinnen. De borstvinnen zijn groter en driehoekig. De staartvin is groot en sterk ontwikkeld. Hij heeft bijna de vorm van een boomerang.
Haaien bewegen zich heel sierlijk door het water met zijwaartse slagen van hun staart. De borstvinnen geven extra drijfkracht zodat ze niet omlaag zinken. De staart zorgt voor snelheid. Het evenwicht wordt eveneens geregeld door de staartvin. En de borstvinnen worden zowaar gebruikt als remmen. De haai zwemt in normale omstandigheden 3km/uur. Dit is niet snel. Maar hij kan ook een snelheid halen van 25km/uur. Vooral zijn reactiesnelheid valt te duchten.

 

 



Sociaal leven:

Hamerhaaien zijn echt groepsdieren en vormen soms scholen van meer dan 100 dieren. We weten niet zeker waarom ze dit doen, maar veel wetenschappers denken dat het te maken heeft met het verder trekken van de ene plaats naar de andere. Of ze beweren dat het te maken heeft met de voortplanting.
De wijfjes zwemmen apart en vechten met mekaar om de belangrijkste plaats in de groep te bemachtigen. Misschien hebben ze zo meer kans om de mannetjes te verleiden.

De paartijd:

De paartijd hangt samen met de temperatuurschommelingen. Door de temperaturen worden hun hormonen geprikkeld. De hamerhaai paart enkel in bepaalde seizoenen. De wijfjes krijgen 1 à 2 keer per jaar kleintjes.
De zwangerschap van het hamerhaaiwijfje is niet zoals de meeste vissen. (vissen leggen eitjes) Zij baart haar babies zoals zoogdieren. Dat wil zeggen dat de embryo's het voedsel krijgen uit het bloed, via de placenta en zo in de navelstreng. Inderdaad zo worden ook menselijke babies en de jongen van andere zoogdieren gevoed.Een haaienjong wordt gebaard in een baarmoeder.

Leefomgeving:

De meeste hamerhaaien leven in warme, gematigde en in tropische kustwateren van de Atlantische en Indische Oceaan. Dit wil zeggen de kusten van India, Noord-Australië, Japan en de kusten van Midden-Amerika.
In de Noordzee komt hij zelden voor, maar toch hebben vissers eens een hamerhaai gevonden in de haringnetten.

Eetgewoontes:

In de avondschemering gaan ze uiteen om voedsel te zoeken en bij zonsopgang komen ze weer op dezelfde plek bij elkaar.
Wat staat er nu op het menu van onze hamerhaai?
Wel hij eet vrijwel alles wat in de zee leeft,...vissen, slijmerige kwallen en schildpadden. Pijlstaartroggen zijn een geliefde prooi van de grote hamerhaai, ondanks de giftige stekels op hun staart.
Deze haaien schijnen geen last te hebben van gif.
                                     

Besluit,

Zelfs nu droom ik nog geregeld over haaien. Er gaan de wildste verhalen rond de wereld over haaien. maar er zijn slechts enkele soorten gevaarlijk voor de mens.
De mens is nog steeds de grootste vijand van de verschillende s