mexico

Inhoudsopgave:


Hoofdvraag: Wat is Mexico voor een land?
Deelvragen: 1. Hoe is de natuur in Mexico? Hoofdstuk 3.
2. Hoe is de politiek in Mexico? Hoofdstuk 4.
3. Hoe is de cultuur in Mexico? Hoofdstuk (bijna alle hoofdstukken)
4. Hoe is de economie in Mexico? Hoofdstuk 9.

I
Inleiding
1. Algemene informatie.
2. De geschiedenis.
3. De natuur
4. Hoe wordt Mexico bestuurd?
5. Winkelen
6. Toerisme / klimaat.
7. Delfstoffen.
8. Landbouw en visserij.
9. Industrie, handel en economie.
10. Verkeer en vervoer.
11. Onderwijs.
12. Antwoord op Hoofdvraag.
13. Bronnenlijst.
14. Slotwoord.

Inleiding

Ik doe m'n werkstuk over Mexico omdat het mij een leuk land lijkt om het over te doen. Ook omdat ik eerst een ander land in mijn hoofd had, alleen daar was niet veel over. Misschien wil ik als ik groot ben wel eens naar Mexico op vakantie, vooral omdat de natuur er zo mooi is. Ik hoop dat dit werkstuk leuk is om naar te kijken en te lezen.

1. Algemene informatie.

Mexico ligt in het zuiden van Noord - Amerika. Het is een smal, lang land. In het oosten ligt de Golf van Mexico en de Caribische Zee. Ze komen uit in de Atlantische Oceaan. In het westen ligt de Grote Oceaan. In het noorden grenst Mexico aan de Verenigde Staten. In het zuiden aan Guatemala en Belize. Aan de westkust is ook nog het schiereiland Neder - Californië. Op de wereldkaart lijkt het alsof de Kreeftskeerkring Mexico in twee stukken deelt. Mexico is ± 59 keer zo groot als Nederland. De totale oppervlakte is 1 972 547 km2. In 1986 had Mexico 84 miljoen inwoners. Dat zullen er nu wel meer zijn. De hoofdstad heet officieel Ciudad de Mexico. Dat betekent Mexico - Stad. Er wonen meer dan 20 miljoen mensen. Mexico is de grootste stad van de wereld, maar waarschijnlijk ook de vuilste. Bijna alle Mexicanen zijn Rooms - Katholiek. Je moet in Mexico betalen met "peso's". Een peso is niet veel waard. Daardoor staan er op de bankbiljetten grote bedragen. Mexico is verdeeld in 31 staten. Dat zijn een soort provincies. De belangrijkste taal is Spaans, maar er worden ook Indiaanse talen gesproken. 

2. De geschiedenis. 

De oorspronkelijke bewoners van Mexico zijn de kleinkinderen van de mensen die ± 20 000 jaar geleden uit Azië naar het toen nog onbewoonbare Amerika gingen. Ze kwamen door de Beringstraat. (Dat is de smalle doorgang tussen Siberië en Alaska) Heel langzaam gingen enkele stammen naar het zuiden, tot ze bij Mexico aankwamen. Daar bleven ze wonen omdat ze daar veel dingen konden verbouwen. In de tijd van Columbus (rond 1460) waren de Azteken het machtigste volk van Mexico. De Maya's, ook zo'n stam, hadden het beeldschrift uit gevonden en ze hadden een nog betere kalender dan wij nu hebben. Ook waren ze al heel ver in de sterrenkunde! De Azteken namen veel van die culturen over. De fantastische bouwwerken in de oerwouden hebben ze nooit gevonden. Nu nog vinden de mensen de bouwwerken, tempels en piramides heel erg bijzonder. Na de verovering van de Spanjaarden in Mexico in 1521 bleven de Indianen en de Spanjaarden zonder geweld samen in Mexico wonen. Natuurlijk gingen Mexicanen en Spanjaarden trouwen. Daardoor is het nu zo, dat er nog maar 5 miljoen rasechte Indianen in Mexico wonen. 

3. De natuur. 

De Mexicaanse natuur is heel mooi en er zijn allemaal verschillende dingen te zien. Er zijn met sneeuw bedekte vulkanen, bergen met grote bossen erop, heldere meren en kloven die groter zijn dan de Grand Canyon in de VS. Ook zijn er hele droge gebieden met hoge cactussen en aan de kust mooie stranden. Dwars door Mexico lopen de oostelijke en de westelijke Siërra Madre. (Hoge bergen met grote kloven) De meeste plekken in Mexico liggen 2000 meter boven de zeespiegel. De westkust is heel steil. De oostkust laag en moerassig. Maar daar zijn de grootste havens van Mexico: Tampico en Veracruz. Het schiereiland aan de westkust is een woestijnachtig gebied. Het hoogste punt van Mexico is de Piec van Orizaba. Dat is een slapende, met sneeuw bedekte vulkaan en is 5700 meter hoog. De langste rivier is de Rio Bravo de Norte en is 3925 km lang! Hij is over 2100 meter de grens met de Verenigde Staten. In dat land heet hij de Rio Grande. Het grootste meer van Mexico is Chapala meer. Het is 86 km lang en 25 km breed. 

4. Hoe wordt Mexico bestuurd? 

Mexico is een Democratische Republiek. Het heeft 31 staten + het Federaal District. Daar vergadert de regering van Mexico. Dat Federaal District is Mexico-Stad. De regering wordt gekozen door de president. Hij is het ‘staatshoofd'. Zijn macht is heel groot. De president wordt eens in de 6 jaar door het volk gekozen. Maar hij mag niet voor een tweede keer worden gekozen. 
Er is in Mexico een soort tweede kamer. Dat heet het congres of parlement. Die bestaat uit twee delen: de kamer van afgevaardigden, daar zitten 500 leden in. En de Senaat en die heeft 128 leden. 
In elke staat is een Gouverneur die zeg maar de ‘aanvoerder' van die staat is. De Gouverneur wordt ook elke 6 jaar gekozen. Bij de volgende verkiezingen zullen er 5 grote politieke partijen meedoen. De partij PRI is het grootst. Dat is de partij van de overwinnaars van de revolutie.

5. Winkelen. 

Op de Mexicaanse markten is het altijd heel gezellig. Je kan er van alles kopen zoals: dekens, sjaals, beschilderde beeldjes, allerlei groenten en fruit en verschillende potten en pannen. De kooplieden roepen dat de mensen toch vooral bij hen de spulletjes moeten kopen. De klanten proberen iets van de prijs af te halen. Ze wisselen de laatste nieuwtjes uit. Straatmuzikanten of een orkestje maken vrolijke muziek. 
In de dorpen op het platteland worden de markten meestal buiten gehouden. In de grotere steden meestal zijn ze meestal overdekt. Daar zijn ook winkelbuurten. Daar heb je dan behalve markten en warenhuizen ook winkels die maar één bepaald product verkopen zoals sieraden en deftige kleding. Maar voor veel Mexicanen zijn die winkels te duur. Alleen toeristen of rijke mensen kopen daar wat. De meeste supermarkten zijn aan de rand van de stad. 

6. Toerisme / klimaat.

Ieder jaar bezoeken miljoenen toeristen Mexico. Het land heeft veel mooie stranden en het heeft een lekker klimaat. Er zijn warme gebieden waar het gemiddeld warmer is dan 26 graden. Maar in de bergen is het meestal zo'n 10 graden onder nul. Eigenlijk zijn er 4 klimaten. Warme, vochtige, droge, en zeer droge gebieden. Toeristen komen vaak in Mexico voor de heerlijke stranden. Vlakbij die zijn natuurlijk hotels. Ook komen toeristen voor de mooie kunst en cultuur, en de mooie natuur in het binnenland. In Mexico zijn echt veel feestdagen, dus het zou vreemd zijn dat als je in Mexico op vakantie bent, dat je helemaal geen feestdag meemaakt. Als je in Mexico op vakantie bent moet je eigenlijk uit de Mexicaanse keuken gaan proeven. Dat is één van de lekkerste van de wereld. (zie ook het hoofdstuk ‘Extra') In Mexico dansen de mensen ook veel. Zoals de Jarabe Tapatio dans. Dat is een cowboy-dans. De Mexicaanse muziek is nu op de hele wereld te horen. Als je op ontdekkingstocht gaat kun je hele mooie dingen zien zoals: walvissen, jaguars, miljoenen vlinders en veel bijzondere vogels. 
7. Delfstoffen. 

Mexico heeft veel delfstoffen. (grondstoffen) Toen de Spanjaarden vroeger Mexico binnenvielen, waren ze op zoek naar goud en zilver. Ze legden zilvermijnen aan. Het zilver dat in die mijnen zat ging naar Spanje. Mexico heeft meer zilver in de grond dan welk ander land dan ook. 
Tegenwoordig is aardolie de belangrijkste delfstof. Vanaf de 20e eeuw werd aardolie al uit de grond gehaald. In 1976 ontdekten de mensen nieuwe, grote olie voorraden. Vooral onder de kust en in de bodem van de Golf van Mexico. Mexico is nu een belangrijk olieland, en verdient er dan ook veel aan. Maar er worden nog meer stoffen uit de grond gehaald zoals grafiet, (daar worden potloden van gemaakt) kwik, (voor in een thermometer) zwavel, lood, zink, steenkool, ijzererts, kalksteen, (bijvoorbeeld voor een schoolbordkrijtje) koper en goud. In de mijnen van Mexico werken ± 160 000 mensen. Overal in de bergen zijn waterkrachtcentrales die goedkope energie opwekken.

8. Landbouw en visserij. 

De helft van Mexico kan worden gebruikt voor landbouw en veeteelt. De rest van het land is te droog of er zijn bergen. De meeste akkers moeten met water besproeid worden. Veel van de dingen die de boeren op hun land verbouwen houden zelf, maar ook een deel verkopen ze. Het belangrijkste landbouwproduct is maïs. De helft van de boeren verbouwt dat. Toch moet Mexico maïs uit andere landen laten invoeren. Anders is er niet genoeg voedsel voor alle mensen. 
In het noorden van Mexico verbouwen de meeste mensen katoen. De katoenplant heeft veel zon en water nodig. Ook verbouwen ze daar tarwe, groentes en fruit. 
In het zuiden groeit suikerriet en koffiebonen. In de laatste 20 jaar is het verbouwen van fruit enorm gestegen. 
Omdat Mexico zoveel kust heeft, is ook de visserij erg belangrijk. De vissers vissen vooral op tonijn, sardientjes en garnalen. De vis wordt dan in koelauto's naar het binnenland gebracht. Duizenden tonnen (1ton is 1000kg) garnalen worden ieder jaar naar het buitenland vervoerd.9. Industrie, handel en economie. 

In Mexico staan veel fabrieken. Ze staan vooral in de grote steden. Omdat er in Mexico veel soorten grondstoffen in de grond zitten, kunnen er veel verschillende dingen worden gemaakt. Mexico verdient veel geld aan die producten door ze naar het buitenland te exporteren. (vervoeren en verkopen) 6o % van de producten die ze naar het buitenland exporteren is olie, gas of producten van de chemische industrie waar energie gemaakt wordt. 
Mexico exporteert de meeste producten naar de VS., Japan, West-Europa en landen van Zuid-Amerika. 
Door die olievondsten in 1976 ging het goed met de Mexicaanse economie. Het inkomen van een Mexicaan ging omhoog. Daardoor konden de mensen meer spullen kopen, bijvoorbeeld een auto. Die wordt trouwens meestal wel gewoon in Mexico gemaakt, maar wel met onderdelen uit andere landen. 
Ook een onderdeel van de industrie is het toerisme. Dat gat de laatste jaren heel goed. In fabrieken maken arbeiders spullen zoals manden, kleren, tapijten en sieraden. De toeristen kopen die spullen dan. 
Toch zijn best veel mensen werkloos. 
Eigenlijk is Mexico toch wel weer toe aan een oliebron!

10. Verkeer en vervoer.

Mexico heeft veel bergen. Dat is lastig voor het verkeer. Wegen of spoorwegen aanleggen is dan duur. Toch heeft Mexico veel goede autowegen. Een bekende autosnelweg is de Pan American Highway. Hij verbindt Mexico met de Verenigde Staten. In totaal loopt hij door 17 landen in het continent Amerika! 
In Mexico-Stad rijdt al 40 % van alle auto's in Mexico. 
De meeste mensen reizen met de bus of met de trein. Dat is veel goedkoper dan een eigen auto. De kwaliteit van de bussen is wel niet altijd even goed. 
Mexico-Stad heeft een metrolijn. In het door de week in het spitsuur zijn die altijd overvol. 
Ook vliegen er veel mensen in en uit Mexico. Per jaar zijn er op de vliegvelden ruim 20 miljoen mensen. 
In Mexico zijn niet echt veel havens. Daarvoor is het water rondom Mexico te ondiep.

11. Onderwijs. 

In Mexico is 38 % van de mensen jonger dan 15 jaar. Er zijn dus eigenlijk bijna 40 miljoen kinderen! Die moeten allemaal naar school. Er zijn dus ook veel scholen nodig. Maar scholen en onderwijzers/onderwijzeressen zijn duur. En de regering is op dit moment niet zo rijk. Goed onderwijs is dus een probleem. De regering heeft veel moeite gedaan om genoeg en goede scholen te krijgen. 
Naar school gaan is verplicht voor kinderen van 6 tot 16 jaar. Het is wel gratis. 
In 1983 was 10 % van de kinderen analfabeet. (Je kunt dan niet lezen en schrijven) In 1988 was dat nog maar 5 %. De basisscool duurt 6 jaar. Daarna moet je nog 3 jaar de middelbare school. Maar als je naar de universiteit wilt duurt dat 6 jaar. De scholen duren van 8 uur ‘s ochtends tot 1 uur ‘s middags. Omdat het ‘s middags altijd warm wordt, zijn er dan geen lessen. Toch zijn er sommige kinderen die eerder uit school gaan. Dat zijn meestal kinderen uit arme gezinnen. Zij moeten dan thuis meehelpen met geld verdienen. 

In de grote steden zijn genoeg scholen, maar op het platteland is dat niet altijd zo. Daarom is er een satelliet die de schoollessen uitzend naar de televisie op het platteland. Zo kunnen die kinderen zeg maar de schoollessen ‘bijwonen'. 
Er zijn ongeveer 350 universiteiten en hogescholen in Mexico. De grootste en oudste universiteit staat in Mexico-Stad. Die heeft ongeveer 100 00 studenten. 

12. Antwoord op Hoofdvraag.

Het antwoord op de hoofdvraag kan je eigenlijk zelf maken als je het werkstuk hebt gelezen en dan kan je er zelf uit halen dat Mexico niet het rijkste land maar toch ook nie het armste land van de wereld is en dat de economie van Mexico voor een groot deel bestaat uit export naar andere landen. 

13. Literatuurlijst

1. Landenboek Mexico 
Carmen Irizarry 
uitg. De Ruiter, Gorinchem 

2. Mexico 
Oad-reizen 
uitg. D-reizen 

3. Mexico en Zuid-Amerika 
schrijver onbekend 
uitg. ? 

4. Moderne gezinsencyclopedie 
uitg. ElsevierMaak jouw eigen website met JouwWeb