Inleiding
Ik doe mijn spreekbeurt over Italië, omdat ik er bijna elk jaar met vakantie naar toe ga en ik vind het leuk om over dit land te vertellen. En natuurlijk is het eten heel lekker!
Inhoud
- Hoofdstuk 1: Het land
- Hoofdstuk 2: Beroemde plekken
- Hoofdstuk 4: Eten & drinken
- Hoofdstuk 5: Munteenheid
- Hoofdstuk 6: Sicilië
- Hoofdstuk 7: Florence
- Hoofdstuk 8: Quiz
Hoofdstuk 1: Het land
Italië ligt in het zuiden van Europa. In het noorden grenst het aan Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Het land is verdeeld in 20 provincies. In het oosten, westen en zuiden wordt Italië omspoeld door de Middellandse Zee. Het land is op de kaart gemakkelijk te herkennen, want het ziet eruit als een laars met een hoge hak.
Het eiland Sicilië zit dan net bij de `teen` van die laars. Italië heeft geen koning of koningin.
Italië is een republiek en heeft dus een president.
Het eiland Sardinië ligt een stuk meer naar het noordwesten.
In Italië worden er drie talen gesproken: Italiaans, Frans en Duits, maar in hotels of vakantieparken meestal ook Engels, omdat de meeste buitenlanders niet zo goed Italiaans kunnen spreken.
Italië bestaat voor ongeveer 78% uit heuvels en bergen, waarvan de meeste hoger zijn dan 700 meter. Het hoogste berggebied is het Monte Rosa, dit ligt op het Italiaanse-Zwitserse grens in het noorden in het Alpengebied. De hoogste top is de Doufourspitze, 4.643 meter hoog. Net over de grens met Frankrijk staat de grootste berg van Europa: De Mont Blanc van 4.807 meter hoog. De Alpen zijn ongeveer 60 miljoen jaar geleden ontstaan. Het Alpengebied is 900 km lang en van 150 tot 220 km breed. Onder de Alpen is de Po vlakte waar vele meren liggen. Bekende meren zijn bv. Gardameer, Idromeer en het Lago Maggiore. Hieronder liggen belangrijke vakantieplekken, zoals de provincies Toscane en Umbrië. Het zuiden van Italië heeft een ruw, rotsachtig landschap.
Klimaat
Italië heeft warme zomers en zachte winters. In het noorden is het kouder. In de Alpen ligt meestal wel sneeuw, dus wordt er ’s winters natuurlijk ook veel geskied. Meer naar het zuiden wordt het weer mediterraan. Dit woord komt van de naam Middellandse Zee en betekent dat de zomermaanden droog zijn met maximaal maar 30 mm regen en een winter met ongeveer drie keer zoveel neerslag als in de zomer. Door dit mooie klimaat is Italië in de zomer een erg populair vakantieland.
Geschiedenis
De geschreven geschiedenis van Italië begint wanneer de Grieken enkele steden stichten in het zuiden van het land. In het noorden heersen de Etrusken en in het zuiden de Grieken, en precies tussen die twee gebieden lag de provincie Latium, waar de Romeinen woonden. Rome werd de belangrijkste stad van dit gebied en kreeg steeds meer macht. Nadat de Romeinen eerst de omliggende steden hadden veroverd, versloegen ze de in de vierde eeuw voor Christus de Etrusken en in de derde eeuw de Grieken in het zuiden. Zo ontstond uiteindelijk het gehele Italiaanse schiereiland en begonnen ze vele oorlogen.
Hoofdstuk 2: Beroemde plekken
Rome is de hoofdstad van Italië.
Het is tegelijk de grootste stad van het land.
Rome is een heel oude stad. Oorspronkelijk was ze gebouwd op zeven heuvels aan de rivier de Tiber, ongeveer 25 km van de zee. De oude Romeinen veroverde het grootste deel van Europa. Rome was de hoofdstad van hun wereldrijk. Je kunt nu nog enkele van hun oude monumenten zien, zoals het Colosseum en de ruïnes van het Romeinse Forum.
Het Colosseum
In Italië zijn veel beroemde gebouwen: zoals het Colosseum. Er konden wel 50.000 toeschouwers in en dat is net zoveel als in de Amsterdam Arena.
Het Colosseum was een stadion, waarin wedstrijden werden gespeeld. Er werden nog geen voetbalwedstrijden gespeeld, want dat bestond toen nog niet, maar wel paardenraces en gevechten. Dat vonden de Romeinen prachtig, om te zien.
In het Colosseum zaten de burgers, de keizer en de soldaten. De gevechten waren ervoor om de keizer een beetje te vermaken. In de arena vochten meestal gladiatoren. Deze mensen vochten op leven en dood tegen elkaar of tegen wilde dieren.
De Sint Pieter basiliek
Een van de beroemdste gebouwen is de Sint Pieter basiliek.
Dit is een heel grote kerk waar de paus woont. Deze kerk staat in Vaticaanstad. Dit is een eigen staatje dat ligt in de stad Rome. Vaticaanstad is een van de kleinste landen ter wereld met zelfs een eigen euromunt.
De toren van Pisa
De beroemde toren van Pisa is de vrijstaande klokkentoren bij de Duomo kathedraal in Pisa en is ongeveer 55 m hoog. Het is jullie vast bekend dat hij scheef staat. Deze toren is zo scheef gezakt, omdat hij op een niet al te stevige ondergrond is gebouwd. De toren is ongeveer 4 meter in de grond gezakt, maar bouwers hebben de toren zo stabiel gemaakt dat het bezocht kan worden door mensen. Ze moeten dan 297 treden omhoog! Ze hebben veel gewicht aan de andere kant kunnen stoppen, zodat de toren niet nog verder scheef zou gaan staan of zelfs omvallen. De bouw van de eerste verdiepingen zijn begonnen op 9 augustus 1173. Het werk werd een paar keer stil gelegd omdat de inwoners van Pisa oorlog hadden met Florence en Genua. De toren van Pisa is nu dus al 834 jaar oud.
Hoofdstuk 3: Eten & drinken
Bij eten in Italië denken we gelijk aan pasta en pizza…smullen dus! Maar het Italiaanse eten is vooral zo aantrekkelijk omdat het heerlijk eten is. Vrij simpele gerechten met verse producten. Op zich zijn de dingen bij iedereen bekend en wordt er een overheerlijke maaltijd neergezet. Italianen eten net als in vele zuid Europese landen laat in de avond. Ze gaan naar de vele gezellige terrasjes en barretjes. Hier zijn vele gerechten verkrijgbaar zoals, broodjes, salades, pasta en pizza. Bekende gerechten zijn Bruchetta, lasagna, ravioli en spaghetti. Gezellig zitten is ook belangrijk, daarom bestellen mensen vaak wat voorgerechtjes op het terras en maken zo zelf een heerlijke maaltijd.
Als nagerecht wordt veel wijn met ijs en een sinaasappelschijfje gedronken. Het ziet er mooi uit en is ook nog eens lekker. Meestal krijg je er wat olijfjes of nootjes erbij.
Hoofdstuk 4: munteenheid
In Italië betalen ze met hetzelfde geld en briefgeld als in Nederland: de Euro. Alleen op de euro`s staat een andere afbeelding. Bij ons staat er op elke munt Beatrix en bij hun allemaal verschillende dingen. Vroeger had Italië de Lire. Als een pakje kauwgum 50 eurocent kost, was dat ongeveer 1000 Lire! Heel weinig waard dus! De eerste gulden werd in 1252 in Florence gemaakt. Dit was een gouden munt. De gouden munt van Florence werd snel populair en betrouwbaar en werd later ook in Nederland als betaalmiddel gebruikt. In Nederland hebben ze de gouden munt de gulden genoemd en zo ontstond dan ook de gulden. De afkorting voor de gulden was f. of fl. en komt van de oude munt de Florijn. Zo heette die munt toen. In 2002 werd in bijna heel Europa de Euro ingevoerd.
Hoofdstuk 5: Sicilië
Het eiland Sicilië ligt aan de linkerkant van Italië. Sicilië is het eiland van zon, zee, strand en van bouwwerken uit de Griekse Oudheid.
De Grieken waren de eersten die Sicilië bewoonden en zij bouwden en stichtten de steden Catania, Messina en Siracusa aan de oostkust. In Siracusa zijn de meeste overblijfselen te zien van de Griekse beschaving. Tempels, theaters en andere monumenten. In het Dal van de Tempels bij Agrigento aan de zuidkust zijn de resten te zien van een Griekse stad ( Akragos ) die hier ooit was. Akragos was een mooie stad, tot de Romeinen in de 3de eeuw de Grieken verjoegen. Messina is de aankomstplaats per boot voor toeristen die vanuit het zuiden van Italië oversteken. De zee tussen het vasteland en Sicilië is hier maar vijf kilometer breed. De Etna is de grootste nog werkende vulkaan van Europa. Een bezoek is vrij duur, maar zeker de moeite waard. Je mag alleen niet helemaal naar de top, dit is 3.323 meter hoog, omdat de vulkaan nog steeds dampen uitstoot en dat mensen kan vergiftigen.
Hoofdstuk 6: Florence
Florence wordt in het Italiaans Firenze genoemd. De stad is wereldberoemd om de kunsten van de musea, Gebouwen van vroeger en parken. Daarnaast is het een belangrijke handels- en industriestad. De herkenbaarheid van Florence is door de torenspitsen van de vele kerken en paleizen. Een van de meest mooie dingen is de grote koepel van de kathedraal Santa Maria del Fiore, ontworpen door Brunelleschi, een Italiaanse architect. Florence is de geboorteplaats van een kunststroming die opkwam rond 1400. Een van de bekendste vertegenwoordigers is Michelangelo, die ook het beeld “David” maakte. Het ruim vijf meter hoge beeld stond eigenlijk voor het Palazzo Vecchio in Florence, maar is nu te zien in de Galleria dell’Accademia, een museum. Dat Palazzo Vecchio staat aan het Piazza della Signoria. Het is het hart van de stad, met een echt middeleeuws karakter. Aan hetzelfde plein staat het beroemde kunstmuseum Uffizi. Veel bruggen over de Arno ( Stad in Sicilië )werden verwoest in de Tweede Wereldoorlog, maar de Ponte Vecchio uit 1345 bleef heel. Boven de winkeltjes op deze brug loopt een gang die in 1565 werd gebouwd, speciaal voor de machtige familie De Medici. Zo hoefde deze familie zich niet onder het gewone volk te begeven! In maart wordt het eetfestival Firenze a Tavola (“Florence aan Tafel”) gehouden. Je kunt er genieten van specialiteiten van de stad en de streek. Het belang van Florence als handelsstad in vroegere eeuwen komt uit de naamgeving van andere munten. De Hongaarse forint dankt zijn naam aan de florijn, en de Nederlandse gulden heette aanvankelijk gulden (betekent gouden) florijn. Ook heeft Italië veel bekende automerken die vaak overal ter wereld te koop zijn. Zoals de Ferrari, Fiat, Maserati en de Alfa Romeo.
Quiz
- Vraag 1: Welke munt had Italië vroeger?
- Vraag 2: Noem 3 Italiaanse automerken.
- Vraag 3: Hoe oud is de toren van Pisa?
- Vraag 4: Welk belangrijk iemand woont in Basilica di San Pietro
- Vraag 5: Hoe hoog is de Etna?
- Vraag 6: Waardoor is het Colosseum vernield?
- Vraag 7: Wanneer werd de eerste gulden geslagen?