Zuid Afrika
Inhoud
1. Voorwoord
2. Geografie
3. Geschiedenis
3.1 Kolonisatie
3.2 Apartheid
4.1 Bevolking
4.2 Cultuur
4.3 Kunst
4.4 Zuid-Afrikaanse keuken
4.5 Lichaamsversiering
5.1 Economie
5.2 Mijnbouwindustrie
5.3 geld
6. Criminaliteit
7. Natuur
7.1 klimaat
7.2 Flora
7.3 Fauna
8.1 Toerisme
8.2 Het Krugerpark
9. Sport
10. Slot
11. Bronvermelding
1.Voorwoord
We hebben Zuid-Afrika als onderwerp gekozen omdat het land ons allemaal erg interesseerde. We wilden ook wat meer over de natuur, cultuur,apartheid en sport te weten komen. Maarten en Michiel zijn al eens een keer in Zuid-Afrika op vakantie geweest, zij vinden het een mooi land. Door al hun verhalen wil ik ook wel zien en weten hoe Zuid-Afrika er nou uitziet. Daarom vonden toen we hoorden dat we een werkstuk moesten maken dit het beste onderwerp.
We willen in ons werkstuk een paar dingen verwerken:
· Geschiedenis, Apartheid
· Sport
· Cultuur
· Natuur
Als bezienswaardigheid hebben we het Krugerpark gekozen. Waarom lees je in hoofdstuk Toerisme!
Veel leesplezier!
2.Geografie
Zuid-Afrika is één van de mooiste vakantielanden ter wereld. Het wordt vaak ‘De wereld in één land’ genoemd.
Deze leus is zeer terecht, want het is ongelofelijk wat een afwisseling aan cultuur en natuur dit land kan bieden. Maar eigenlijk moet je zelf gaan kijken om het land echt te zien.
Zuid-Afrika ligt in het werelddeel Afrika. Zoals de naam al zegt ligt Zuid-Afrika in het zuidelijkste puntje van Afrika. Het ligt aan de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan. De hoofdsteden zijn Kaapstad, Bloemfontijn en Pretoria. In Kaapstad zit de regering, in Bloemfontijn staan de gerechtsgebouwen. En in Pretoria, dat eigenlijk de belangrijkste hoofdstad is, bevindt zich het administratieve centrum van Zuid-Afrika. De oppervlakte van het land is 1.221.040 km2. Dat is ongeveer 32 keer zo groot als Nederland. Er wonen ongeveer 43.715.000 inwoners. Zuid-Afrika is verdeeld in 9 provincies: de Westkaap, Oostkaap en Noordkaap, Mpumalanga, Vrijstaat, Kwazulu-Natal Gauteng, Noord-West en de Noordelijke provincie.
De buurlanden van Zuid-Afrika zijn Namibië, Botswana, Zimbabwe en Mozambique. De landen Lesotho en Swaziland liggen ín Zuid-Afrika en zijn erg afhankelijk van Zuid-Afrika. Deze twee kleine landen zijn de lidtekens van de apartheid die een tijd geleden in Zuid-Afrika heerste. Maar hier komen we in het hoofdstuk geschiedenis nog op terug.
Er worden 20 verschillende talen in Zuid-Afrika gesproken. De meest gesproken taal is Zulu. Andere talen die er gesproken worden zijn Afrikaans, Engels, Grieks, Frans, Chinees, Xhosa en Venda. Hierover in het hoofdstuk bevolking meer.
En tenslotte lopen er door Zuid-Afrika drie grote rivieren, de Oranjerivier in het westen, de Molopo in het midden en de Limpopo door het oosten. (Er zijn er natuurlijk veel meer (te veel om op te noemen.)) Veel van deze rivieren zijn maar klein, maar kunnen in natte tijden wél eens overstromen. Die overstromingen veroorzaken altijd veel overlast. Het rare is dan wel dat er in Zuid-Afrika ook veel kleine stroompjes zijn die maar eens in de 100 jaar vollopen.
3.Geschiedenis
3.1 Kolonisatie
In Zuid-Afrika ging het allemaal goed. Er waren veel verschillende stammen die zich bezig hielden met de mijnbouw. De ene haalde ijzererts uit de grond en maakte er gebruiksvoorwerpen van. de ‘’andere’’ volken gebruikten tin, koper en goud om hun geld mee te verdienen. Maar toen de Hollanders naar Zuid-Afrika kwamen veranderde alles. Ze veroverde eerst de Kaap de Goede hoop. (dit was op 6april 1652) de Hollanders hadden dit gebied veroverd omdat het een gunstige ligging had op de handelsroutes van bijvoorbeeld de VOC van Europa van Indië. De schepen konden daar aanleggen en ze konden ze nog wat extra bevoorraden.
Maar ook uit andere landen kwamen er veel schepen aanleggen. Hierdoor konden de Hollanders veel geld verdienen. En mede daarom gingen ze hun grenzen verleggen.
Toen de Britten in 1830 de Kaap in handen kregen schafte ze (dat de Hollanders nog niet gedaan hadden) de slavernij die de Portugezen nog hadden ingesteld af. Dat was vroeger het volk Khoikhoi. Die Afrikanen trokken naar het noordoosten in richting van Pretoria. Maar toen de Britten zagen dat ze daar toen goud en diamanten vonden wilden de Britten dat gebied ook wel hebben. Zo ontstond de Borenoorlog: de Boerenoorlog. Deze oorlog was erg hevig en duurde drie jaar (1899-1902) er vielen veel doden. En later nog meer, omdat de leider van de Britten: Lord Kitchener de Afrikaanse vrouwen en kinderen in concentratiekampen zette. Na acht jaar kregen de Zuid-Afrikanen hun Onafhankelijkheid terug.
3.2 Apartheid
Omdat er zoveel over de apartheid te vertellen is en je er hele werkstukken over maken. Heb ik besloten om alleen uit te leggen wat apartheid is. En ik vertel er een klein beetje over.
In Zuid-Afrika leven dus de zwarten en de blanken mensen. Een lange tijd waren er geen problemen. Maar toen de Europeanen naar Zuid-Afrika kwamen veranderde alles.
Het begon allemaal toen er een blanke partij aan de macht kwam. In 1913 werd er een wet aangenomen waarin stond dat honderdduizend zwarte Afrikanen moesten verhuizen naar speciale gebieden. Deze gebieden waren Lesotho en Swaziland. Deze gebieden werden de ‘’zwarte plekken’’ genoemd. De zwarte en de blanken werden streng gescheiden. In openbaar vervoer, Wc’s etc. ook mochten de zwarten niet in sportteams van de blanken zitten. Daarom werd er door het sportcomité een sportboycot in Zuid-Afrika ingesteld. Meer hierover in H9, sport.
Na een tijd pikte de zwarte Zuid-Afrikanen het niet meer en kwamen in verzet. Eén van de belangrijkste verzetstrijders was Nelson Mandela. Hij zat bij de partij ANC. Het doel van het ANC was om een einde aan de rassenwetgeving te laten komen. Het lukte. Het ANC kwam aan de macht en Nelson was de eerste zwarte president van Zuid-Afrika!
4.1 Bevolking
Zuid-Afrika heeft een bevolking van ongeveer 40 miljoen inwoners, daarvan zijn ongeveer 30 miljoen zwarten (75 %). De bevolking neemt per jaar toe met ongeveer 2,4%. De zwarte bevolking van Zuid-Afrika bestaat uit negen grote volken. De cultuur, gewoontes en tradities van deze volken verschillen veel van elkaar. Elk volk bestaat weer uit een aantal stammen, dat heten tribes. Het volk van de Zulu’s bestaat bijvoorbeeld uit 200 verschillende stammen. Je zou dit kunnen vergelijken met families.
Aziaten, vooral uit India, kwamen in de tweede helft van de 19de eeuw naar Zuid-Afrika om op de suikerplantages te werken. De nakomelingen van deze groep mensen wonen nu nog in Zuid-Afrika en vormen ongeveer 3% van de bevolking. De Aziaten hebben nu nog steeds dezelfde gewoontes en tradities.
Er zijn veel ‘Zwarte’ talen in de loop van de eeuwen ontstaan en die lijken allemaal een beetje op elkaar. Ze komen allemaal van dezelfde taalfamilie. Zoals Latijn en Frans ook veel op elkaar lijken. Zij hebben ook zo’n systeem dat alle talen op elkaar lijken. De talen van de Nguni, worden gesproken door de volken die 300 tot 400 jaar geleden langs de kusten van Oost-Afrika naar het zuiden trokken. De volken van de Zulu’s, Swazi’s, Xhoa’s en andere kleinere volken spreken allemaal talen van de taalfamilie Nguni.
Op het plaatje hieronder kun je zien hoe de taalgrenzen nu verdeeld zijn.
4.2 Cultuur
Iedere provincie van Zuid-Afrika heeft natuurlijk zijn eigen cultuur dus daarom vertel ik nu over de cultuur in het algemeen.
4.3 Kunst
In Zuid-Afrika zijn natuurlijk heel veel verschillende bevolkingsgroepen en dus ook veel verschillen in de culturen. De westerse cultuur wordt vertegenwoordigd door opera, ballet, en klassieke muziek. De Afrikaanse cultuur bestaat grotendeels uit Jazz en beeldende kunsten. Zuid-Afrika heeft veel kunstenaars in het land die de mooiste kunstwerken maken. Er zijn ook veel schilders en beeldhouwers die niet alleen dingen van steen maken maar ook van klei, hout en allerlei verschillende metalen. Ze maken vooral beeldjes van adelaars, olifanten en plaatselijke symbolen. Je hebt ook glasblazers die kunst van glas proberen te maken. Ook veel sieraden in Nederland komen uit Zuid-Afrika.
De eerste kunstenaars van Zuid-Afrika waren de San. Zij maakte rotsschilderingen die nu tienduizenden jaren oud zijn. Je kunt ze vooral vinden in de Drakensbergen. De afbeeldingen die te zien zijn vertellen iets over hoe de San leefden en wat ze in het dagelijkse leven deden. Er zijn ook rare schilderingen gevonden waarvan de onderzoekers niet precies weten wat ze proberen te vertellen. Ze denken dat er trancedansers worden afgebeeld. Mannen die dagenlang achter elkaar dansten en daarbij in een trance raakten.
4.4 De Zuid-Afrikaanse keuken
Doordat Zuid-Afrika aan zee ligt zijn er natuurlijk veel vissershavens die veel vis leveren. Deze vis wordt veel geëxporteerd naar het buitenland.
Ook wordt de vis veel in de restaurants klaargemaakt. Ook Hollandse kost die wij eten, kennen ze in Zuid-Afrika. Je moet denken aan aardappels, boerenkool en dergelijke. Sommige rijke vissers laten voor als ze dood gaan een speciale doodskist maken in de vorm van een grote vis. Mensen die zelf voor hun eten moeten zorgen, gaan jagen in het wild. Dit doen meestal de mannen. De vrouwen houden zich bezig met het huishouden en het verzamelen van vruchten en kruiden. Het volgende gerecht komt uit Zuid-Afrika. Je kent het vast wel van die reclame van Knorr. Dan zingt een meneer: ZUID-AFRIKAANSE BOBOTIE…
Bobotie
Je hebt nodig:
1 ui
1 eetlepel zonnebloemolie
2 sneetjes witbrood
3 ½ dl melk
400 g gehakt
1 eetlepel kerriepoeder
25 g gepelde amandelen
50 g rozijnen
1 eetlepel citroensap
een snufje zout en peper
2 eieren
stap 1. Haal de korten van het brood. Snij het brood in stukjes en laat het weken in de helft van de melk.
Stap 2. Pel de ui en snij die in kleine stukjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui ongeveer 10 minuten op een laag vuur.
Stap 3. Voeg gehakt, kerrie citroensap, amandelen, rozijnen, zout en peper bij de ui in de pan. Bak het mengsel al roerende tot het gehakt bruin is.
Stap 4. Doe het geweekte brood met het mengsel in een ovenschotel. Klop de eieren door de rest van de melk en schenk de saus over het mengel in de ovenschotel.
Stap 5. Zet het gerecht ongeveer 5 kwartier in de oven. De bobotie is klaar als de bovenkant goudbruin is.
5.4 Lichaamsversiering
Bij lichaamsversiering denken we meestal aan make-up en sieraden. Maar de mensen in Zuid-Afrika doen hele andere dingen om het lichaam mooier en aantrekkelijker te maken. Ze kleden zich vaak kleurrijk en afwisselend. Mannen en vrouwen brengen ook verf aan op het lichaam,om hun status en rijkdom te laten zien. Ook maken ze kleine sneetjes in hun huid waarmee ze patronen van littekens maken met een symbolische betekenis. Dit kun je vergelijken met een tattoo.
De Zuid-Afrikanen besteden veel tijd aan het verzorgen van hun haar. Het haar wordt in sommige culturen bewerkt met boter en aarde om de rijkdom aan te geven. Ze gebruiken veel verschillende gereedschappen om hun haar in model te houden en krijgen. Ze hebben haarkammen om het haar te kammen en om een speciaal effect krijgen. Sommige kammen laten ze in hun haar zitten, om het haar nog een beetje te versieren, en ze maken pinnen om gevlochten haar te verstevigen en om het haar vast te zetten.
Op het plaatje hieronder kun je een voorbeeld zien van behandeld haar.
5.1 Economie
Zuid-Afrika wordt vaak beschouwd als een rijk land, de mensen denken dat omdat er veel goud en diamanten te vinden zijn. Maar er is nergens een land te vinden waar het verschil zo groot is tussen arm en rijk. Het land heeft ook grote wijngaarden die veel geld opleveren. Maar echt veel geld wordt er verdiend aan de Mijnbouw industrie.
In de fabrieken van Zuid-Afrika worden veel dingen gemaakt. Veel merken die hier in Nederland te koop zijn worden in Zuid-Afrika gemaakt. Bijvoorbeeld het koffiemerk Illy, en het kledingmerk Nike heeft fabrieken in Zuid-Afrika.
De Steden in Zuid-Afrika zien er goed verzorgd uit en er zijn veel architecten bezig geweest met het ontwerpen van de steden en gebouwen. Daarentegen zien de Shantytowns aan de randen van de steden er heel armoedig uit en doen meer denken aan de sloppenwijken die ook in Mexico te vinden zijn.
5.2 Mijnbouwindustrie
De economie van Zuid-Afrika draait net zoals in andere derde wereldlanden om het winnen van grondstoffen. Rond 1990 werd er bijna 70 procent van alle export vertegenwoordigd door mijnbouw. En het percentage van goud in de export was aanzienlijk laag, maar 30 procent.
Hoewel de mijnbouw maar 10 procent van de alle werkgelegenheid vormt, produceert de mijnbouw wel een enorm veel exportopbrengsten.
Hoewel Zuid-Afrika maar vier procent van het hele continent vormt, produceert het land 98 procent van alle Afrikaanse steenkool. Het land neemt 17 procent van de totale productie en 20 procent van de export naar de buurlanden. Meer dan een derde van alle motorrijtuigen rijden rond in en rond Zuid-Afrika. Vergeleken met de andere landen in het zuiden van Afrika is Zuid-Afrika een enorm land.
5.3 Geld
De munteenheid in Zuid-Afrika is de rand. De laatste jaren is het niet zo goed gegaan de rand. Maar nu is de stand redelijk stabiel en is ongeveer 2 kwartjes waard. Er zijn biljetten van 5, 10, 20, 50, 100 en 200 rand. De rand bestaat net zoals bij de gulden uit 100 cent. De belangrijkste munten zijn die van 1, 2, en 5.
6.Criminaliteit
Zuid-Afrika staat bekend om zijn criminaliteit. In de grote steden moet je heel goed op je spullen letten. Om deze steden heen zijn mensen die geen inkomsten hebben en om in leven te blijven moeten ze stelen. Rijke toeristen zijn vaak hun slachtoffer. Het slimste is om ’s nachts niet op straat te zijn en overdag in een groep te reizen. Ook is het gevaarlijk om per auto te reizen. Car-Jacking komt veel voor. Dan houden ze je aan onder bedreiging, en de dieven gaan er met je auto vandoor, of ze vragen je geld, sieraden of andere kostbare spullen.
7.Natuur
7.1 Klimaat
December en januari zijn in Zuid-Afrika de warmste maanden. Juli en juni de koudste. Het is dus het tegenovergestelde kilmaat dat wij in Nederland hebben. Verder zijn er veel verschillen tussen de Zuid-Afrikaanse regio’s. in de regio bij Kaapstad heb je een middellands zeeklimaat. De zomers zijn warm en droog en de winters nat. In januari is het er zo’n 26 graden, en in juni zo ongeveer 16 graden. Niet echt koud dus. De kust van Kwazulu-Natal heeft een subtropisch klimaat. Het is daar bijna nooit echt koud. De gemiddelde temperatuur in januari is 27 graden en in juni 22 graden.
De temperatuursverschillen zijn het grootst in het binnenland van Zuid-Afrika. ’s Zomers kan het er heel heet worden, terwijl het in de koudste maanden ’s nachts kan vriezen. In de steden als Bloemfontijn wordt in januari de 30 graden makkelijk gehaald. Opmerkelijk is dat de temperatuur in steden Pretoria en Johannesburg heel heet kunnen worden. Deze steden liggen namelijk 1750 m boven de zeespiegel.
De maanden maart, april, mei, september, oktober en november zijn de beste maanden om het land te bezoeken voor een vakantie.
7.2 Flora
Zuid-Afrika heeft één van de uitgebreidste flora’s van de hele wereld. Je vindt er 10 procent van alle bekende betere plantensoorten. In totaal trouwens ongeveer zo’n 24.000 soorten. Veel van deze planten in Zuid-Afrika zijn tegenwoordig geliefd bij veel tuinliefhebbers en plantenkwekers over de hele wereld. Zuid-Afrika is (dus net zoals) Nederland, een echt bloemen en plantenland.
Zuid-Afrika is in zeven floraregio’s verdeeld met allemaal hun eigen prachtige plantenwereldje:
Het Kaapse Plantenrijk
Het Kaapse Plantenrijk ligt rond Kaapstad en heeft een oppervlakte van ongeveer 70.000km2. In dit gebied komen maar liefst 8600 verschillende bloeiende plantensoorten voor. Deze planten zijn zó verschillend dan die in de rest van de wereld groeien, dat dit gebied bekend staat als één van de florarijken van de wereld!
De Karru Succulenten Regio
De Kurru Succulenten Regio bestaat uit een brede strook land aan de westkust boven het Kaapse Plantenrijk. Het is ongeveer 110.000km2 groot en is daarmee iets groter dan Nederlanden België samen. Het regent in dit gebied niet zo veel (230/280mm per jaar.) Dit is een droog gebied met woestijnen met vooral vetplanten als plantengroei. (Zie onderverdeling woestijn.)
De Nama Karru
De Nama Karru is met de 541.000km2 opp. het op één na grootste florarijk van Zuid-Afrika. (Dat is ongeveer zo groot als Frankrijk.) De Nama Karru bestaat uit vlakke grond, en licht golvend land. Op een paar plaatsen liggen heuvels en tafellanden. (Uitstekende hoge heuvels zoals de tafelberg. Zie foto.)
De plantengroei in de Nama Karru bestaat vooral uit lage stuiken. Zoals Karrustruiken.
Als het ‘s zomers goed heeft geregend overheersen in dit gebied veel verschillende grassoorten. Zoals Kapok en Kwassiehout. Helaas hebben we hier geen plaatje van, want het zijn mooie grassoorten!
De Savanne
De savannes in Zuid-Afrika rekken zich uit over een heel groot gebied, van het Kalahari-bekken tot aan de oostkust. (Zie kaartje op blz. 3.) De savanne is in Zuid-Afrika het grootste natuurgebied en is met 959.000km2 ongeveer net zo groot als de Benelux, Duitsland en Frankrijk bij elkaar zijn. De plantengroei in dit grote gebied bestaat voornamelijk uit grasland met hier en daar een boom. Soms vind je er ook grote stukken savannebos, die het zogeheten bosveld vormen. Zoals in het Krugerpark. Meer hierover in het hoofdstuk toerisme-Krugerpark.
Het grasland
De graslanden in Zuid-Afrika bedekken een oppervlakte van 343.000km2. (bijna zo groot als Duitsland.) Het regent in dit gebied bijna alle maar zomers en ’s winters vriest het bijna iedere nacht. Ongeveer 10% van de bekende 10.000 grassoorten in de wereld komen hier voor.
Bossen
In Zuid-Afrika komen niet veel bossen voor. Alleen in de provincie West-Kaap vind je grote bosgebieden. Verder vind je ook nog wel bossen aan de rand van het land, aan de kant van de Indische Oceaan van Durban naar de grens.
In de provincie Oost-Kaap vind je nog vele stukken die vroeger nog uitgestrekte bosgebieden waren. Vooral in de valleien op de vochtige hellingen van heuvels. Daar groeien nu struiken die tot bomen kunnen uitgroeien. Die bomen heten in het Zuid-Afrikaans ‘yellow-trees’. Die bomen kunnen hoger kunnen worden dan 40m.
Woestijn
In Zuid-Afrika is maar één echte woestijn. Dat is de Namib. De Namib ligt voor het grootste gedeelte in Namibië. In deze woestijn valt geen of bijna geen regen en er is dan ook bijna geen plant te ontdekken. Met uitzondering natuurlijk van de vetplanten die water heel lang kunnen opslaan. Maar áls het een keer regent groeit er meteen gras en komen er mooie kruiden tevoorschijn. Een bijzondere woestijn dus.
7.3 Fauna
Zuid-Afrika staat behalve zijn plantenwereld ook bekend om de prachtige dierenwereld. In Zuid-Afrika komen heel veel verschillend diersoorten voor. Er komen ook veel dieren jaarlijks bij. Maar helaas sterven vooral bij de steeds groeiende stad Kaapstad veel diersoorten maar ook plantensoorten uit. Daarom zijn er hier en daar in Zuid-Afrika natuurparken en nationale parken aangelegd om het uitsterven van plant -en diersoorten tegen te gaan. Het meest bijzondere en grootste park is het Krugerpark in het noordwesten van Zuid-Afrika. Maar genoeg hierover door naar het volgende stuk.
In Zuid-Afrika komen vier verschillende groepen dieren voor: zoogdieren in zee, zoogdieren op het land, vogels en reptielen. We gaan over elke groep iets vertellen en pikken één bijzonder dier uit de groep, en vertellen (bijna) alles over dat dier.
Zoogdieren in zee.
Er zijn niet zo heel veelzoogdieren te vinden in de Zuid-Afrikaanse zee. Maar wel potvissen die in het begin van de jaren zeventig werden bedreigd met uitsterven, maar nu gelukkig weer in aantal flink zijn toegenomen. Verder konden we niet veel over zeezoogdieren vinden dus gaan we over op de beschrijving van de Zuid-Afrikaanse zeebeer.
De Engelse naam van de Zuid-Afrikaanse zeebeer is South African fur seal. Hij leeft in en rond Zuid-Afrika en leeft van vissoorten zoals ansjovis,sardientjes, inktvis een kreeftachtige. Hij kan ongeveer 25 jaar oud worden en worden ongeveer 200 tot 230cm groot. Vrouwtjes worden iets kleiner namelijk 120 tot 160cm. Het gewicht verschilt ook sterk tussen mannetjes en vrouwtjes. Mannetjes kunnen ongeveer 300kg zwaar worden en vrouwtjes zo’n 60kg.
De Zuid-Afrikaanse zeebeer lijk erg op de Australische zeebeer. Deze ondersoort is wat donkerder van kleur en zwaarder gebouwd. Anders dan de meeste zeeberen blijft de Zuid-Afrikaanse zeebeer het hele jaar op dezelfde plaats en doet niet aan verhuizing. In de paartijd worden harems gevormd van 7 tot meer dan 60 vrouwtjes.
Zoogdieren op het land.
Er zijn in Zuid-Afrika heel veel verschillend zoogdieren die op het land leven. Hoefdieren, roofdieren, en dikhuiden je vindt ze allemaal. Van goudmol olifanten.
We gaan de olifant uitgebreid bekijken, om precies te zijn de Afrikaanse Olifant.
De Engels naam van de Afrikaanse olifant is African elephant. Ze eten vooral grassen, twijgen, bladeren en schors.
Vroeger werd er veel gejaagd op olifanten, maar nu is het verboden. Maar komen er steeds meer bij. (Vooral in het Krugerpark.) En overal waar de olifanten komen maken ze alles kapot, zoals bomen planten enz. Daarom moéten er nu wel weer een paar olifanten worden afgeschoten, omdat er anders niets meer van de natuur overblijft.
Afijn, Zuid-Afrikaanse olifanten kunnen wel 60 jaar oud worden en 4 meter hoog. Deze dieren kunne heel zwaar worden, wel tot zo’n 6000 kilo. De Afrikaanse olifant wordt herkent aan zijn grote oren. Deze oren worden gebruikt om het lichaam te koelen. Het bloed stroomt door bloedvaten die dicht op de oppervlakte van de huid liggen. (in de oren.) De Afrikaanse olifant heeft ook twee lippen op zijn slurf om zijn voedsel goed op te kunnen pakken.
Een volwassen olifant eet ongeveer 150 kilo plantaardig voedsel per dag. De helft van het voedsel poept de olifant zonder er iets uit te halen weer uit. Olifanten eten ongeveer 16 uur per dag. Een hele gebeurtenis dus. Ook drinkt de olifant zo'n 80 liter water per dag.
Een Afrikaanse olifant is volwassen na 10 jaar. De vrouwtjes krijgen per keer 1 jong na een zwangerschap van 22 maanden. Tweelingen zijn bij Afrikaanse olifanten erg zeldzaam. De jongen worden 1 tot 2 jaar door de moeder verzorgd. Daarna wordt hij min of meer aan zijn lot overgelaten.
Vogels.
Als je naar Zuid-Afrika gaat zul je zien dat er veel maar dan ook heel veel verschillende vogelsoorten zijn. De meeste vogels vallen op door hun mooie fel gekleurde vleugels en snavels. Je vindt er pinguïns, struisvogels, en nog veel meer bijzondere vogels. We gaan omdat het zo bijzonder is dat er in zo’n toch wel warm land ook pinguïns voorkomen, de pinguïn nader bekijken.
De Zwartvoetpinguïns leven aan de kust van Zuid-Afrika en op de eilanden langs de kust, zoals op Robbeneiland in kleine groepen maar vaak ook grote groepen. Ze eten vis en inktvis en hij kan ongeveer 60cm groot worden. De flippers van de Zwartvoetpinguïn zijn ongeveer 16,5 centimeter lang.
Reptielen.
En ook reptielen komen voor op Zuid-Afrika. Je moet denken aan slangen, schildpadden en krokodillen en zo. Dat er reptielen op Zuid-Afrika leven is te danken aan dat er zoveel verschillende dieren en diertjes leven die de reptielen op kunnen eten. Bijv. slangen eten muizen, en muizen zijn er op Zuid-Afrika. Krokodillen eten grotere dieren zoals de antilope, zebra en ander vee. En al die dieren heb je nodig om in een land reptielen te kunnen zien. Omdat de krokodil mij erg interesseert beschrijf ik dit dier.
De Engelse naam vaam voor de Nijlkrokodil is African Crocodile. Je vindt ze in het tropisch en zuidelijk Afrika.(Ook op Madagaskar.) De krokodillen eten dus Antilope, zebra, knobbelzwijn en ander vee. Ze kunne 5,5m lang worden en 20 jaar oud.
Deze soort wordt vaak aangezien voor een mensenetende krokodil, maar voor zover bekend is dat nog niet voorgekomen. Nijlkrokodillen kunnen lange tijd zonder voedsel, ze eten over het algemeen alleen in de zomer. Als het te koud is, kunnen ze namelijk hun voedsel niet verteren. Nijlkrokodillen komen eigenlijk allen nog in reservaten voor en in sommige fokkerijen.
8.1 Toerisme
Jaarlijks komen er in Zuid-Afrika ,eer toeristen dan in de andere Afrikaanse landen. De toeristen komen naar Zuid-Afrika toe voor de prachtige natuur en het warme klimaat. Ook de cultuur van Zuid-Afrika is interessant.
8.2 Het Krugerpark
het Krugerpark is één van de nationale parken van Zuid-Afrika.
Het observeren van dieren in het Krugerpark is niet goed georganiseerd. De bezoeker van het Krugerpark moet het helemaal zelf uitzoeken. De omstandigheden in het park zijn puur natuur. Het is een ruige natuur. Dit brengt veel charme met zich mee. Het park is één van de grootste bezienswaardigheden ter wereld. Je mag met je eigen vervoer komen maar je mag niet harder van 40k/m per uur rijden. Je kan ook met een touringcar het park bezoeken.
Er is veel te zien in het Krugerpark, vooral bij de drinkplaats in het midden. Daar kan je nijlpaarden, olifanten, giraffen, krokodillen en buffels zien. In de centrale delen leven grote kuddes antilopen en die trekken grote roofdieren aan zoals krokodillen. De meeste dieren leven verspreid over het park.
De beste tijden om safari te gaan is in de vroege ochtend en in de late namiddag.
Wij vinden het Krugerpark allemaal een heel bijzonder park met mooie ongerepte natuur.
9.Sport
De Zuid-Afrikanen zijn gek op sprot. Als je de tv aanzet is er altijd wel sport te zien. Wat sport betreft is Zuid-Afrika een Brits georiënteerd land. De sport rugby wordt veel gespeeld door blanken, maar de zwarten beginnen het ook leuk te vinden. In 1995 werd Zuid-Afrika wereldkampioen. Tijdens de apartheid kreeg de sport een gekke draai, tijdens de apartheid mocht een blanke niet met een zwarte in het team zitten. Dit heette sportboycot: het uitsluiten van het nationale team aan internationale wedstrijden.
De vier populairste sporten in Zuid-Afrika zijn:
Cricket
In Zuid-Afrika is cricket een van de belangrijkste team sporten. Ze zijn er in Zuid-Afrika ook nog eens heel goed in. De sport wordt bij de jeugd sterk gepromoot. In 1858 werd de sport geïntroduceerd door de Britse kolonisten.
Voetbal
Voetbal wordt veel gespeeld door zwarten. Op pleintjes en velden zie je vaak veel kinderen voetballen. Zuid-Afrika heeft een paar grote stadions en 3 profclubs.
Rugby
ondanks de sportboycot was het Zuid-Afrikaanse rugby team heel goed. De sport is nu heel populair bij de blanken, maar de zwarten mensen beginnen de sport nu ook steeds vaker te spelen.
Het teken van het nationale rugby team is een springbok. Omdat er in Zuid-Afrika veel rondtrekkende kuddes springbokken voorkomen. (op de voorkant van het werkstuk kun je zo’n wilde kudde springbokken zien.)
Golf
Zuid-Afrika heeft in totaal ongeveer 400 golfbanen en deze sport is ook heel populair bij het Zuid-Afrikaanse volk. Ook veel buitenlandse golfers komen regelmatig in Zuid-Afrika een balletje slaan. De banen bevinden zich tussen allerlei verschillende soorten natuur. Eén van de golfbanen (Milneton) heeft uitzicht op de tafelberg. Andere weer bij de zee, in de duinen en tussen de hele de oude bomen.
10.Slot
We vonden het heel leuk om aan dit werkstuk te werken en we hebben er veel van geleerd. We konden makkelijk aan informatie vinden omdat we als een van de eerste in de bibliotheek waren om boeken te halen. Daarmee hebben we het de andere groep die het werkstuk ook over Zuid-Afrika houden erg moeilijk gemaakt. (dat was ook een beetje de bedoeling)
We hopen dat u dit werkstuk met plezier heeft gelezen en dat u ook nog wat nieuws heeft geleerd dat u nog niet van dit land wist.
Wilt u nog even naar onze prachtige voorkant kijken! Wij vinden dat wij dat extra puntje wel verdienen. We hebben er ook hard voor gewerkt.
11.Bronvermelding
Gebruikte boeken:
Atlas van alle landen. Geschreven door: Simon Adams
Afrika; reis door. Geschreven door: Rob Bowden
Een betere toekomst voor mens en natuur. Geschreven door: WWF
Landen van de wereld. Geschreven door: NB.
Overleven in de natuur. Geschreven door: David Attenborough
Zuid-Afrika. Geschreven door: Jos Moerkamp
Zuid-Afrika. Geschreven door: Bart Luirink
Zuid-Afrika. Geschreven door: Hans Höfer
Zuid-Afrika Thematische Knipselkrant Actuele Documentatie. Samengesteld door:
Bibliotheek Benoordenhout.
Gebruikte sites:
http://www.zuid-afrika.nl
http://www.dierentuin.net
http://www.altavista-plaatjes.nl