Giraffe

 

Waarom heb ik dit onderwerp gekozen?
Ik was vooral in het begin aan het twijfelen welk dier ik zou kiezen,
Uiteindelijk heb ik de giraffe gekozen. Omdat ik nog veel wist van de giraffe. 
Het me een leuk dier leek om over te schijven. 
Omdat er veel informatie over te vinden was en iedereen wel iets over een giraffe weet, 
maar niet alles. 



Indeling van de giraffe 
Behoort tot het rijk dieren
Behoort tot de afdeling gewervelde
Tot de klasse zoogdieren
De orde even hoevige
Tot de familie giraffidae (giraffen)
Het geslacht giraffe
En het soort Giraffa Cameleopardalis

Deze soorten kun je ook nog onderverdelen:
• Nubische giraffe 
• Netgiraffe 
• Rothschildgiraffe 
• Kordofangiraffe 
• Tsjaadgiraffe 
• Masaigiraffe 
• Thornicrofts giraffe 
• Angolagiraffe 
• Kaapse giraffe


Kenmerken bij het indelen van de giraffe
De giraffe heeft geen bladgroenkorrels en geen celwand, en hoort daarom bij de Dieren. Daarna is z’n wervelkolom aan de beurt. Hij heeft er 1 en hoort dus bij de Gewervelden. De Giraf is levendbarend en hoort dus bij de Zoogdieren. De Giraffe hoort ook bij de evenhoevigen omdat ze een even aantal tenen hebben. Aan de middelste twee tenen zitten hoeven. En waarom de Giraf bij de Giraffidae hoort is omdat hij samen met de Okapi deze groep vormt.

Andere dieren die tot gewervelde behoren:
Paard, panda, koe, cheeta, honden, vossen.
Er zijn vele dieren die tot de afdeling gewervelde behoren.



Leefomgeving
De giraffe leeft in de Afrikaanse savanne. In de open bosachtige gebieden en graslanden van Oost-Afrika, met name in Soedan, Oeganda en Kenia. Deze omgeving is over het algemeen droog, er valt niet vaak neerslag. In hun leefomgeving hebben ze bomen nodig, maar toch houden ze niet van de dichtbeboste gebieden. Giraffen leven alleen of in groepen. Mannetjes leven meestal alleen of met een ander mannetje samen. Vrouwtjes leven meestal in groepen van twaalf anderen. 

Voedsel 
Giraffe hebben niet voor niks een lange nek, deze hebben ze voor het pakken van voedsel. De giraffe is een planteneter, hij eet vooral van de acaciaboom. Maar hij eet ook van struiken en grassen. Hij eet ook bladeren, knoppen, bloemen en twijgen. Hij eet geen kruiden van d e grond, omdat dit erg onhandig is vanwege zijn lange poten. De nek is eigenlijk te lang in vergelijking met poten. Een giraffe eet wel 70 kg per dag! Dit is natuurlijk hartstikke veel, maar daarbij kun je je ook bedenken dat een giraffe meer dan 12 van de 24 uur eet. Zelfs s’ nachts gaat hij nog opzoek naar lekker blaadjes. 
Een giraffe behoort tot de herkauwers, dat betekent dat hij het voedsel eet en het daarna uitbraakt en het dan met speeksel herkauwt. Zijn lippen helpen hem ook bij het eten, deze zijn heel bewegelijk. De doorns eet hij meestal gewoon op, door zijn ruwe tong voelt hij hier niks van. Als de giraffen bij een rivier gaan drinken, kijken ze eerst of er andere dieren zijn. Daarna gaan ze drinken, hierbij moeten de giraffen hun benen erg wijd zetten. Er blijft altijd een giraffe op wacht staan zo kunnen de andere rustig drinken. Maar de giraffe kan net als de kameel een paar dagen zonder drinken, met de balderen die hij eet krijgt hij veel vocht binnen. 




Vijanden 
Volwassen giraffen hebben niet echt vijanden, ze hoeven zich niet echt zorgen te maken. Met een harde trap kunnen zij zelfs een leeuw doden. Gelukkig komt het meestal niet zover.
Wel worden jongen giraffe soms gevangen door leeuwen, dit gebeurt als zij zijn afgedwaald van de groep. Weten giraffe niet wat zij moeten doen, dan gaan zij er in ren galop vandoor. Eigenlijk is het grootste gevaar voor de giraffe de mens, in Afrika wordt hun vlees een lekker hapje gevonden. En van de haren van de staart worden armbanden gemaakt, de staart kan ook worden gebruikt als vliegenmepper. 






EXTRA

Voortplanting 
De draagtijd van een giraffe bedraagt 14 tot 15 maanden, per keer word er een jong geboren. Het gebeurt maar zelden dat er twee jongen worden geboren. Vrouwelijk giraffe worden het eerst bevrucht in hun 5e levensjaar (48 t/m 60 maanden). Het gemiddelde aantal jongen van een vrouwtjes giraffe ligt op 6 jongen. Mannetjes worden na zo een 42 maanden seksueel volwassen. In de paartijd zoeken de mannetjes de vrouwtjes op. Bij de bevalling blijft het vrouwtje rechtop staan, dit betekent dat het jong meer dan 2 meter omlaag valt! Er bestaat een kans dat als het jong zwak is en op het hoofd valt dat het jong meteen dood is. Allereerst komen de achterpoten eruit, daarna het hoofd. Bij de geboorte is een jong ongeveer 1 meter 80 en weegt ongeveer 50 kg. Na een halfuur kan het jong al staan, na een uur drinkt het bij de moeder. In giraffe melk zit veel vet, het jong groeit dus erg snel, na een jaar is het jong al ongeveer 3 meter hoog. De eerste weken beschermt moeder giraffe haar jong tegen leeuwen, tijgers en andere gevaarlijke roofdieren. 

Lichaam van de giraffe
Het is duidelijk dat de giraffe een groot dier is, de giraffe is het grootste zoogdier.
En het hoogste dier van ze allemaal. Een mannetje wordt gemiddeld 6 meter lang, een vrouwtje wordt gemiddeld 5,5 meter lang. 
Deze lengte is gemeten vanaf. Maar de schofthoogte (hoogte van de schouders) is van een mannetje 3,30 en de schofthoogte van een vrouwtje is ongeveer 2,70. Het gewicht ligt tussen de 600 en 1900 kilo. Een vrouwtjes giraffe weegt ongeveer 600 kilo. Een mannetjes giraffe weegt ongeveer 700 kilo. Giraffe kunnen 25 jaar worden, in het wild worden ze ongeveer 18 jaar oud. 

Giraffe kun snel rennen, ze kunnen een snelheid van 60km bereiken.
Daar heeft hij ook zijn naam aan te danken, in het Arabisch betekent giraffe ‘xirapha’ letterlijk betekent dit:’Hij die snel loopt.’

Een giraffe slaapt maar 4 uur per dag en steeds maar 5 minuten achter elkaar. Voor lange slapen is het in de savanne te gevaarlijk. Ze houden hun oren spits om te kijken of er andere dieren in de buurt zij en ze blijven tijdens het slapen ook gewoon rechtop staan. De giraffe staat ook een beetje bekent om een dier vol energie en drive.

Boven op het hoofd van de giraffe vindt je twee kleine hoorntjes, deze zijn bedekt met huid. 
Jonge dieren en vrouwtjes hebben boven op de hoorntjes bosje haren. 

Doordat de giraffe een enorme hoogte heeft, moet het bloed goed door het lichaam gepompt worden. Het gewicht van het hart van een giraffe kan wel 12 kg bedragen! 

De tong van een giraffe kan wel een halve meter zijn. Dit is gemeten vanuit de keel tot het uiterste puntje. De tong is niet zoals bij mensen roze van kleur, maar donkerblauw/grijzig. 

De kleur van de giraffe, de giraffe heeft een vacht deze is geelachtig. Met donker-tot roodachtige kleur bruine vlekken van verschillende vormen en maten. De kleur wordt donkerder met de leeftijd. 

De poten eindigen in hoeven. De giraf behoort tot de tweehoevigen. Hij is een telganger: dit houdt in dat hij zijn rechtervoorpoot en rechterachterpoot tegelijkertijd naar voren zet.

Hoe is het maken van het werkstuk verlopen?
Ik ben begonnen met de vragen die in het werkboek stonden een voor een te beantwoorden, 
Hierbij heb ik zoekwoorden op het internet ingetikt. Ik kreeg meestal goede informatie waar ik iets mee kon. Vond ik iets niet wat ik toch wilde weten, dan zocht ik dit op een andere site op. Uiteindelijk had ik alle vragen beantwoord. Toen heb ik zelf nog een paar dingen bedacht waar ik iets over wilde vertellen. Dit staat daarom ook bij extra. Ik heb gekeken of alles compleet was, hier en daar heb ik nog wat bij getypt of informatie opgezocht. Het stond toen nog een beetje rommelig. Ik heb de testen goed verdeeld en deze een titel gegeven.
Hopelijk is het me gelukt om in een niet al te lange tekst duidelijke informatie te geven over de giraffe. Als dit is gelukt, heb ik mijn einddoel bereikt.