Kanarie
Inleiding
Ik hou mijn werkstuk over het kweken van de kanarie omdat ik het zelf hele leuke vogels vind en ik kweek zelf ook kanaries. Maar ik ben hiermee begonnen toen ik heel erg klein was. Mijn vader had vroeger een grote voliere. Nu doe ik dat samen met mijn opa en met mijn oom in de schuur van mijn opa.
De kanarie is een vrij kleine vogel. Ze zijn er in verschillende soorten, kleuren en maten. De snavel is niet groot want de kanarie is een zaadeter.
Ik heb zelf ook twee kanaries. Een citroengele agaat en een zilverisabel. Het zijn allebei jongen van vorig jaar.
(hoort een plaatje te zijn)*
Zilverisabel (niet van mij)
Maar de meeste mensen denken dat “geel” de originele kleur van een kanarie is. Maar natuurlijk is dat niet zo. Een echte originele kanarie is de groene agaat. Mijn opa heeft ook een groene agaat maar die is vrij oud dus die zal niet veel meer doen.
Maar de beste kweekkanarie om mee te beginnen is een agaat (maak niet uit wat voor kleur).
De hoofdvraag is: “Kweken van Kanaries”?
De drie deelvragen:
Hoe is het natuurlijke gedrag van de kanarie?
Hoe verzorg je een kanarie?
Hoe ziet het gedrag van mijn kanarie eruit?
Hoe is het natuurlijke gedrag van een kanarie?
Het begin.
Als een kanarie geboren wordt doet het nog niet zijn ogen open. De moeder blijft dan ook nog op het nest zitten want de jongen zijn nog zwak. Als het mannetje trouw is zal hij de jongen en het vrouwtje voeren. Als dat niet het geval is dan doet het vrouwtje het werk. Als een kanarie een dag of zeventien oud is, gaan ze al aan de rand van het nest zitten. Dan duurt het niet lang en ze worden zelfstandig. Nu is het ook tijd om het nest te gaan verlaten. Als de eerste jongen van het jaar het nest hebben verlaten denkt de pop (vrouwtjeskanarie) erover een nieuw nest te maken. Die avond komen de jongen ook misschien weer terug naar het nest maar dat is snel over.
Eenmaal volwassen.
Als een kanarie eenmaal volwassen is gaat het op zoek naar voedsel. Kanaries eten dan bijna elke zaad die ze tegen komen. Maar niet alleen zaad maar ook onkruid of vruchten. Maar het belangrijkste periode van een kanarie is in de broedtijd. Jongen kanarie mannen zitten dan ook vaak bij mannen met ervaring die goed kunnen fluiten. De jonge kanarie probeert dat dan na te doen. Want als een man op zoek is naar een pop dan gaat fluiten om hun aandacht te trekken. Als het vrouwtje een dikke buik heeft betekend dat, dat ze broedrijp is. Een pop zou dan ook op zoek zijn naar een man. Als een kanarie een partner gevonden heeft blijven ze ook het hele broedseizoen bij elkaar. Ze zoeken allebei materiaal voor het nest. Ze gebruiken daarvoor veren touwtjes droge blaadjes en nog veel meer. Na het broedseizoen gaat het koppel uit elkaar. Ze zitten dan trouwens ook in de rui. Ze krijgen een volledig nieuw pak. Als een kanarie ziek is verzorgd het zijn veren niet en wordt smerig of kaal. Hun poten komen dan ook onder de kalk te zitten. De kans dat andere kanaries krijgen is daarom ook vrij groot. Dan wordt die ene kanarie vermoord door een gezonde kanarie.
Hoe verzorg je een kanarie?
Wel, in de eerste plaats door een goede bodembedekking van zand, grit en fijne kiezel. Gebruik een soort zangkanariezaad waarin niet al te veel haver of witzaad zit. Beter is om de vogel raapzaad te geven, hiervan een theelepel elke dag door zijn gewone voer. Een kanarie mag gerust groente en fruit. De meeste kanaries zijn ook dol op water. Daarom moet je om de twee dagen een badje in de kooi zetten. Maar een kanarie blijft natuurlijk niet op de grond zitten. Daarom moeten er minstens drie stokjes in de kooi hangen waar de vogel op kan zitten.
Een kanarie eet veel verschillende soorten voedsel. Dat voedsel zou je gerust langs de weg of op een grasveldje plukken. Een kanarie houdt van: Rozebottel, kamille, graszaden en zuring. Maar je kan ook ander voer in de winkel kopen zoals eivoer of opfokvoer. Dit is voor de kanarie om gezond en sterk te blijven.
Rozebottel
Een kanarie is soms wel eens een beetje ziek. Nu kan je daar weinig aan doen. Maar om een kanarie goed in conditie te houden en zorgen dat het niet snel ziek is moet je ontsmettingspillen door het water doen. Die kan je gewoon in de drogist krijgen. Die moet je dan verdunnen in een fles van twee liter water.
Om een kanarie goed te laten zingen in een voliere moet je zangstudiestokken hangen. Verschillende constructies zijn voor zo’n stok mogelijk. Een mannetje gaat hier op zitten want het liefst zingt hij zijn lied op een rustig plekje voor zijn eigen.
Als het broedseizoen eraan komt moet je natuurlijk een nesthok in de kooi hangen. In het nesthok doe je dan touw dat je helemaal uitpluist totdat het goed nestmateriaal is. Je moet dan ook nog een korf met nestmateriaal in de kooi hangen. Want een pop doet het liefst zelf haar werk.
Hoe ziet het gedrag van mijn kanarie eruit?
Zoals ik in de inleiding heb verteld heb ik een citroengele agaat en een zilverisabel. Nu ga ik iets vertellen over hun gedrag. Ik begin met de agaat.
Mijn citroengele agaat:
Een vrij felle kanarie, niet alleen de kleur maar ook het gedrag. Het is een pop en vraagt erg veel aandacht van het mannetje. Het is een forse kanarie. Wat de meeste poppen niet doen is dat ze fluit. Meestal is alleen het mannetje dat fluit. Maar zij probeert ook harder te fluiten dan dat de muziek aan staat. Ze is druk. Maar als zij op het nest zit doet ze helemaal niets. Dan zit ze heel rustig. En als ze van het nest afgaat om iets te eten of te drinken, neemt ze meteen veertjes en nestmateriaal mee om het nest warmer te krijgen.
Mijn zilverisabel.
Een trots mannetje. Als hij fluit begint hij heel rustig en zacht. Maar hoe langer hij doorgaat hoe sneller en harder hij gaat fluiten. Alsof de tralies eruit moeten. Maar net als zijn vrouwtje is hij heel erg fel. Maar wel een stuk rustiger. Maar wel heel levendig. En hij helpt vaak het vrouwtje mee om het nest op te bouwen. Maar jammer genoeg voert hij niet altijd het vrouwtje waardoor ze zelf eten moet pakken.
Welke informatie bronnen heb ik gebruikt?
Ik heb zelf veel van internet afgehaald. Maar ik heb niet alleen internet gebruikt maar ook boeken en tijdschriften:
Kanaries, voeding, verzorging en huisvesting. van Thijs Vriends
Via “google” heb ik onder de naam “kanarie” veel plaatjes gevonden.
Ik heb ook het tijdschrift Vogels in huis gebruikt voor informatie.
Wat vond ik leuk?
Ik vond heel leuk dat ik iets kon vertellen over mijn hobby en wat ik na schooltijd vaak doe.
Wat vond ik moeilijk?
Ik vond het erg moeilijk hoe ik iets moest uitleggen. Want veel dingen wist ik al maar ik wist niet hoe ik het moest formuleren.
Wat heb ik er van geleerd?
Ik heb geleerd hoe ik beter mijn vogels kan verzorgen. En waar ik op moet letten als ik een kanarie of andere vogel koopt.
Nou dit was dan mijn werkstuk over kanaries.