Thailand

Inhoudsopgave

1. Voorwoord 
2. Inleiding
3. Geschiedenis van Thailand
4. Besturing van Thailand
5. Steden in Thailand
6. De bevolking van Thailand
7. Landschap van Thailand
8. Boeddhisme in Thailand
9. De Thaise taal
10. Tsunami in Thailand
11. Nawoord
12. Bronvermelding
13. Fotoboek met foto’s uit Thailand 
14. Bijlage 

Voorwoord

Ik ga mijn werkstuk houden over het land: Thailand. Dit onderwerp heb ik gekozen, omdat het een heel mooi land is. Ook is het een groot land waar dus veel over te vertellen is. Nu weet ik nog niet zoveel over Thailand maar straks wel.

Ik heb al mijn informatie van het internet gehaald, ik vind dit makkelijker dan het uit boeken halen. Ook is het vrij makkelijk met de plaatjes die je in het werkstuk verwerkt. Ik denk dat ik ongeveer een maand bezig ben met mijn werkstuk.

Inleiding

Dit werkstuk gaat over Thailand. De volgenden onderwerpen komen aan bod: De geschiedenis van Thailand, hierin wordt verteld hoe Thailand is ontstaan. Hierna, de besturing van Thailand, hier wordt beschreven hoe het land wordt bestuurt, waarop volgt: Steden in Thailand, hier worden een aantal mooie, belangrijke steden omschreven. Het volgende hoofdstuk is: Het landschap van Thailand, hier wordt het landschap, klimaat en grondsoorten omschreven. Boeddhisme in Thailand is het volgende onderwerp. Hier wordt verteld wat Boeddhisme is, en wat het met Thailand te maken heeft. En tot slot de Thaise taal, hier wordt meer informatie gegeven over de taal die in Thailand wordt gesproken. 

Het eerst volgende hoofdstuk zal zijn: De geschiedenis van Thailand. 

De geschiedenis van Thailand

De geschiedenis van Thailand begint met de landverhuizing van de Thais vanuit Zuid-China naar het huidige Thailand. Dit gebeurde in het eerste millennium. De Thais begonnen hun eigen koninkrijk. Dit begon in Sukhothai, een koninkrijk in noord-centraal Thailand. Het bestond van 1238 tot 1438, daar zijn nog ruïnes van overgebleven in een historisch park. 
Wat Mahathat in het historisch park Sukhothai.

De eerste koning van Sukhothai is Pho Khum Bang Klang Hao. Deze gebeurtenis wordt gezien als de stichting van de moderne Thaise natie. Hoewel rond dezelfde tijd ook andere Thaise koninkrijken werden gesticht. Sukhothai groeide door bondgenootschappen te stichten met andere Thaise koninkrijken. Met behulp van Ceylonese monniken werd het boeddhisme ingevoerd als staatsgodsdienst. 

Deze koninkrijken werden steeds bedreigd door Burma en Vietnam. In 1932 kwam het einde van de monarchie. Toen werd Thailand 60 jaar lang door een militaire dictatuur bestuurd, totdat er een regering kwam. 

In 1992 werden verkiezingen gehouden waarbij de democratische partij van Chuan Leekpai aan de macht kwam. In november 1997 werd hij na verschillende regeringswisselingen teruggeroepen om de Aziatische financiële crisis te bestrijden. Dit deed hij met succes. 

In 2001 kwam de partij Thai Rak Thai (dit betekent “Thais houden van Thais”) van Thaksin Shinawatra aan de macht. In februari 2005 wist Thaksin een grote meerderheid in het parlement te winnen. Na een anti Thaksin campagne vanaf december in het zelfde jaar en een ongeldig verklaarde verkiezing in april 2006 pleegde op 19 september 2006 het leger een staatsgreep, terwijl Thaksin een vergadering van de VN bijwoonde.

Besturing van Thailand

Thailand is één van de weinige landen in Azië dat niet is gekoloniseerd. Thailand heeft net als Nederland een koninklijk huis en een regering. Aan het hoofd van het koninklijk huis is een koning en aan de regering een minister-president.

Thailand is verdeeld in 76 provincies. 

Thailand met de provincies erin getekend. Het koninklijk paleis in 
Thailand (Bangkok).

Het paleis waar één van de eerste koningen van Thailand woonde noemen ze het “Gouden Paleis”, omdat de daken en veel van de andere materialen goud zijn. Heel veel toeristen komen naar Thailand om het “Gouden Paleis” te komen bewonderen.

Ook heeft de Thaise regering veel contacten met Nederland. Er zijn in de geschiedenis ook veel verdragen tussen Nederland en Thailand getekend. Dit gebeurde tijdens de vele staatsbezoeken. 

De Thaise koning van nu heet Bhumibol Adulyadej. Hij heeft zijn broer opgevolgd nadat hij om het leven was gekomen. Ook heeft de koning vier kinderen. 

Thailand is ook lid van verschillende internationale organisaties. Zo is Thailand lid van de APEC, de landen die in deze organisatie zitten drijven handel met elkaar. Ook is Thailand lid van de ASEAN, een organisatie van landen in zuidoost Azië. Ten slotte is Thailand lid van de Verenigde Naties, organisatie die elkaar helpt als en problemen zijn. (Een organisatie van de VN: UNICEF)

Steden in Thailand

Thailand is een groot land, en in een groot land zijn veel steden, daarom heb in er twee uitgekozen. Ten eerste Bangkok en ten tweede de stad Pattaya. 

Bangkok is de hoofdstad van Thailand. Er wonen 10.787.211 mensen in deze hoofdstad.

De stad: Bangkok. 

Een aantal jaren geleden kon je overal in Bangkok tempels met gouden daken zien. Nu kan je ze nog met moeite zien, want de stad is volgebouwd met kantoren, huizen, een heel groot vliegveld en nog veel meer. Het is ook een hele drukke stad, want er zijn overal wegen en sporen.

Het grootste paleis van Thailand staat in Bangkok. Het paleis is reusachtig groot. Een van de eerste koningen van Thailand liet het bouwen. Het paleis wordt het “Gouden Paleis” genoemd, dit is een logische naam, want veel muren en daken zijn van goud. In het paleis staan heel veel mooie, dure en belangrijke boeddhabeelden, de naam van dit park is: Wat Phra Kaew. Deze beelden wordt als een schat bewaard.

De tweede stad zal Pattaya zijn. Pattaya is een stad in het oosten van Thailand. De stad telt ongeveer 60.000 inwoners. Het is dus geen grote stad maar wel een hele mooie stad.

Pattaya is een populaire vakantieplaats. Er zijn veel hotels ook is er een mooi wit strand. Ook zijn er heel veel mensen die een eigen vakantiehuisje hebben in Pattaya en de omliggende plaatsjes. De plaats Pattaya is zo bekend geworden, omdat er vroeger hier een Amerikaanse legerhaven zat. 

In deze stad staat ook een huis van de koninklijke familie. Ook is er veel industrie in deze stad. BMW en Toyota bijvoorbeeld hebben grote fabrieken gebouwd in Pattaya. Om deze reden zijn er ook heel veel westerse mensen naar Pattaya verhuist om er te komen wonen en werken. Ook veel Nederlanders zijn in deze stad komen wonen, om in Pattaya te kunnen werken.

Ook staat er in Pattaya een heel groot boeddhabeeld, deze is erg bekent en is geliefd bij de mensen. Dit beeld wordt ‘The Big Boeddha’ genoemd. Ook trekt het beeld heel veel toeristen. 

Landschap in Thailand

In Thailand vind je heel veel bergen. Deze bergen zijn ook heel hoog. De hoogste berg van Thailand heet Doi Inthanon en is 1590 meter hoog. In het gebied van deze berg vind je heel veel diepe riviertjes die de grond vruchtbaar maken. Ook is Thailand uitgestrekt bebost. 

In het Noordoosten van Thailand vind je een droog gebied zonder bergen. Veel delen zijn onvruchtbaar. Dit gebied wordt ook wel de “Huilende vlakte” genoemd. 
Verder naar het Zuiden waar Bangkok ligt is een rivierengebied. Bangkok ligt aan de Chao Phraya-rivier. Deze mondt uit op de golf van Thailand. 

In het zuiden op het Maleisische schiereiland zijn veel tropische regenwouden. Deze regenwouden liggen op hoge en vele bergen. Ook zijn hier kaarsrechte kalksteenrotsen, dit is erg bijzonder. 

In Thailand heb je heel veel dieren. Ten eerste natuurlijk de Aziatische olifant, deze is erg bekend over de hele wereld veel toeristen gaan om deze reden naar Thailand. Andere dieren die in Thailand leven zijn: Beren, tijgers en andere katachtige, apen, herten, krokodillen, slangen, vele insecten, veel verschillende vogels en nog veel meer andere dieren. Al deze dieren leven in de vele grote wildparken die overal in Thailand liggen. De dieren zijn hier beschermd, dus een prima leefgebied. 

Bevolking van Thailand

In Thailand is de bevolking ongelijk over het land verdeeld. De noordelijke hooglanden hebben de minste bevolking. De centrale laaglanden en het zuidelijke deel van het schiereiland zijn zeer dicht bevolkt.

De Thaise bevolking is voor ongeveer 90% Thais. De grootste minderheidsgroep wordt gevormd door de Chinezen die zich sterk met de Thai hebben vermengd. Veel van deze Chinezen hebben zich gespecialiseerd tot handelaren. 

Een typische Thai heeft zwart stijl haar en een licht bruine huid. Het is een ongeschreven wet dat de Thai zich rustig gedraagt en netjes overkomt. “Soms moeten we ons zelf bedwingen niet te glimlachen”, klinkt het uit de Thaise volksmond. Het Thaise volk blijkt een groot aanpassingsvermogen te hebben, ze kunnen snel overschakelen naar nieuwe situaties en gemakkelijk dingen uit andere culturen overnemen. 

In de noordelijke provincies woont de arme bevolking. De meeste zijn bergbewoners die sinds de vorige eeuw voornamelijk vanuit Burma en Laos zijn binnen getrokken. Een aantal van die volkeren zijn: Akha, Lisu, Karen, Hmong, Chinezen en bergvolkeren.

De bergvolkeren is maar 1% van de totale bevolking, maar zijn wel heel belangrijk voor Thailand, ze zijn namelijk een van de grootste toeristische attracties van het land. Vele Thai denken min over hen. De bergvolkeren zijn een kwetsbare groep die vaak de dupe zijn van veediefstallen en gemakkelijk van hun grond verdreven worden. Om aan geld te komen gaan veel jonge vrouwen/ meisjes de porno industrie in. Veel toeristen maken hier misbruik van. 

Boeddhisme in Thailand

Boeddhisme is geen geloof maar een levensovertuiging. De echte naam van het boeddhisme is Boeddhasasana. Dit betekent ‘de leer van Boeddha’.
Het is een religieuze denkwijze die in 588 of 470 voor Christus in het noorden van India werd gesticht door Gautama Boeddha.

Het levensverhaal van Gautama Boeddha is een voorbeeld en inspiratie voor het bereiken van de verlichting, het Boeddhaschap.
Hij werd geboren als Siddharta Gautama in Lumbini in zuid Nepal. Zijn moeder heette Bodhi wat in het Sanskriet (dit is een taal) verlichting betekent. Volgens het verhaal was Siddharta een prins waarover gezegd werd door verschillende wijzen dat hij een groot heerser zou worden of dat hij alle aardse dingen zou verwerpen en een groot Boeddha zou worden. Zijn vader wilde het eerste en gaf hem van alles het mooiste en het beste, zodat hij tevreden zou zijn en geen nare dingen zou beleven. Hij leefde in 3 verschillende paleizen met hele hoge muren. Zo gingen de eerste 29 jaar van zijn leven voorbij.
Na 29 jaar ging hij diep na denken over zijn leven en wilde zien hoe het echte leven buiten de paleizen zou zijn. Stiekem ging hij ’s-nachts de stad in, samen met zijn bediende. Hij schrok erg toen hij een oude man zag daarna een zieke man en daarna nog een dode man, door zijn opvoeding had bekwaamde hij dit nog nooit gezien en vroeg zijn bediende om uitleg. Zo kreeg hij te horen dat alle mensen oud worden, ziekte oplopen en doodgaan, en dat dit normaal is. Ook zag hij een monnik rustig en kalm voorbij lopen, hij vroeg aan zijn bediende wat dat voor een man was, hij kreeg te horen dat dit een monnik was die vrijwillig al zijn bezittingen had weggegeven, en een eenvoudig leven leidde, wat gericht is op spirituele ontwikkeling.
Vlak daarna verliet Siddharta het paleis en zijn familie en ging hij als monnik leven in de bossen van India. Later studeerde hij met twee zeer bekende meesters maar hij vond dat dit geen oplossing was voor zijn lijden dat hij nog steeds deed. Toen besloot hij te gaan mediteren onder een Bodhiboom tot hij de volledige verlichting zou bereiken of zou sterven. De volgende ochtend rond zonsopgang bereikte hij de verlichting.
Vanaf toen was hij Siddharta Gautama, de Boeddha, toen was hij 35 jaar. Hij begon les te geven in zijn nieuwe leveninzicht (de Dhamma). 
De volgende 45 jaar reisde hij door het noorden van India. Hij werd een hoog gerespecteerde spirituele leider.
De koningen van de twee grootste staten (Kosala en Magadha) werden zijn discipelen, samen met vele andere mensen arm of rijk. Op 80 jarige leeftijd overleed hij.

Zijn toespraken en lessen werden doorverteld en opgeschreven in de Pali canon. 

De basis van het boeddhisme, geschreven door Boeddha:

Het vermijden van al het foute gedrag,
Het ondernemen van het goede,
En het ontwikkelen van je eigen geest,
Dit is de leer van de Boeddhas.

-Boeddha 

Langzaam heeft het boeddhisme zich over andere delen van Azië uitgebreid en heeft een grote rol gespeeld in de culturele, sociale en spirituele ontwikkeling van de oosterse wereld. 
Tegenwoordig zijn er ongeveer 415 miljoen aanhangers (zie bijlage), waaronder een snelgroeiend aantal in de westerse wereld.

Het boeddhisme is in al die lange jaren nog nooit de oorzaak van een oorlog geweest. Al voeren boeddhistische landen wel oorlog, dit gaat tegen de leer van de Boeddha in. In het Boeddhisme is er geen excuus voor het gebruiken van geweld.

“Haat eindigt niet door haat.
Haat eindigt door liefde.
Dit is een eeuwige wet.’’

Boeddha.

In de loop der jaren ontstonden er verschillende stromingen binnen het boeddhisme, in Thailand is het de Thaise Bostraditie.
De Thaise Bostraditie is een boeddhistische traditie, en legt de nadruk op het precies navolgen van de boeddhistische discipline, en op meditatie en de persoonlijke ontwikkeling van Boeddha.
Er vond geen officiële oprichting plaats van de Thaise Bostraditie, het groeide rond de boeddhistische monnik Ajahn Mun en zijn leerlingen. Hij leefde vanaf het begin van de vorige eeuw in de bossen van Thailand. En richtte zijn leven helemaal op de leer van Boeddha. 

De Thaise Bostraditie is tegenwoordig ook buiten Thailand aanwezig, dit zijn hoofdzakelijk wel Thaise monniken maar er komen ook steeds meer westerse monniken.



De Thaise taal

De officiële taal van Thailand is het Thai. Deze wordt ongeveer door 90% van de bevolking gesproken.

In het Thai zijn vijf dialecten, hier zijn ze:
De eerste is het “algemeen beschaafd Thai”, ook wel Siamees genoemd. Dit wordt gesproken in Centraal-Thailand. De tweede is het “Lao Thai” deze wordt in het noordoosten gesproken. Het derde dialect is het “Kam Muang”, dit dialect wordt in het noorden gesproken. De vierde is het “Phamaa Thai” deze wordt in het zuiden gesproken. En dan het laatste dialect, deze is heel erg afwijkend van alle andere en wordt op het schiereiland gesproken. 

De bergvolkeren hebben hun eigen taal. In het grensgebied met Cambodja wordt Khmer gesproken. Dit zijn twee heel andere talen in Thailand. 

Thais schrift. 

Toen Thailand nog Sukhothai heette, was deze taal er al. In 1283 heeft vermoedelijk koning Ramkhamhaeng het Thaise schrift ontworpen. Het Thaise schrift telt 45 klinkers en 44 medeklinkers. Zoals je ziet heeft het Thai heel veel letters. Het Thais is waarschijnlijk geen familie van het Chinees. Dit is niet voor honderd procent bewezen, want beide landen liggen in het zelfde continent.

Ook in alle Thaise winkels wordt alles aangegeven in het Thais. 

Tsunami in Thailand 

Op zondag 26 december 2004, om ongeveer 2 uur in de nacht, vond een heel erg zware zeebeving plaats in de Indische oceaan die een vloedgolf veroorzaakte die zich in verschillende richtingen verplaatste, zo ook naar Thailand. Deze zeebeving werd de tsunami genoemd. De beving had een kracht van 9,3 op de schaal van Richter, waardoor de zeebodem zich met tientallen meters verplaatste. Het was de op vier na zwaarste zeebeving sinds 1900. 


Het Tsunami, hoe het zich verspreide. Alle oranje gekleurde landen voelden de naschokken.

Bij deze zware zeebeving ontstond een vloedgolf of tsunami die zich verplaatste met een snelheid tot wel 900 km/uur. Waar de tsunami aan land kwam bereikte hij een hoogte van 10 meter. 

Er vielen ongeveer totaal 290.000 doden als gevolg van de tsunami. In de Indische oceaan is geen waarschuwingssysteem voor tsunami’s. In de grote oceaan bestaat dit wel. India, Sri Lanka en Thailand zijn het meest ernstig getroffen. 

In Thailand zijn 5.373 doden gevallen, 8.432 gewonden gevallen en 3.071 vermiste mensen. 

In Thailand is vooral de westelijke kuststreek van het land getroffen, dit zijn de provincies Ranong, Phang Nga, Phuket, Krabi, Trang en Satun. De zeebeving werd tot in Bangkok gevoeld. De provincie Phang Nga is het allerzwaarst getroffen. In een resort (vakantiedorp) bij de plaats Khao lak, in deze provincie, zijn al meer dan 700 doden gevallen. 

Overzicht per provincie 
Provincie Doden Gewonden Vermisten 
Ranong 164 - 203 - 16 
Phang Nga 3689 - 5598 - 2422 
Phuket 279 - 1272 - 2123 
Krabi 367 - 2649 - 1913 
Trang 5 - 112 - 1 
Satun 6 - 15 - 
Totaal 45- 10 9824 - 6475 

Op het eiland Ko Phi Phi zijn op 2 hoogbouwflats na alle gebouwen weggespoeld, wel zijn ze erg beschadigd. In de andere provincies zijn ook veel gebouwen aan de kust totaal weggespoeld. Hierdoor is een groot gedeelte van de inkomsten van Thailand weg. 40% van het toerisme in Thailand bezoekt dit gebied.

Een van de dodelijke slachtoffers in de provincie Phang Nga was de kleinzoon van de Thaise koning Bhumibol Adulyadej. Ook is er een oud minister omgekomen. 

Ook zijn er veel doden, vermisten en gewonden uit andere landen. In Thailand zijn er 28 Nederlanders omgekomen. Dit schema telt het totaal aantal doden, vermisten en gewonden.
Land Doden Vermisten Gewonden
Zweden
543 12 -
Duitsland
537 15 -
Verenigd Koninkrijk
149 1 69
Finland
107 71 -
Zwitserland
106 6 60
Frankrijk
95 0 400
Oostenrijk
86 0 150
Noorwegen
79 5 30
Italië
54 0 10
Denemarken
43 3 11
Japan
36 8 -
Nederland
36 0 53
Australië
24 3 -
Verenigde Staten
23 10 150
Zuid-Korea
17 3 -
Canada
15 5 -
Hongkong
13 17 18
Zuid-Afrika
12 3 -
België
10 1 -
Singapore
9 - -
Israël
6 1 30
Filipijnen
5 10 600
Ierland
4 0 -
China
3 7 10
Taiwan
3 - 4
Rusland
2 8 -
Nieuw-Zeeland
2 4 -
Mexico
2 1 -
Argentinië
2 - -
Brazilië
2 - -
Polen
1 10 3
Tsjechië
1 8 6
Portugal
1 8 2
Turkije
1 5 2
Spanje
1 1 13
Chili
1 - -
Colombia
1 - -
Kroatië
1 - -
Litouwen
- 18 -
Oekraïne
- 17 -
Griekenland
- 7 6
Balearen
- 5 -
Wit-Rusland
- 5 -
Hongarije
- 3 2
Estland
- 3 -
Luxemburg
- 3 -
Brunei
- 2 -
Roemenië
- 2 -
Letland
- 1 -
Liechtenstein
- 1 -

Er werd veel hulp geboden vanuit de hele wereld. Het hulpbedrag wat nodig is werd geschat op 5 miljard Amerikaanse dollars. 

In Nederland is door de samenwerkende hulporganisaties giro 555 geopend. Er is ongeveer 190 miljoen euro binnengekomen. Aan de eerste noodhulp is ongeveer € 66 miljoen besteed, hier werd vooral de nadruk gelegd op het aanleveren van water, voedsel, eerste medische zorg, opvang van slachtoffers en het voorkomen van epidemieën. 

Later werd er veel hulp geboden bij het opnieuw opbouwen van het land. 



Bronvermelding 

Hier kunt u lezen waar ik al de informatie vandaan heb gehaald.

De informatie: 
www.wikipedia.nl 
Het boek: Nikkyo Niwano Shakyamuni Boeddha. Het verhaal van zijn 
leven. 

De plaatjes:
www.google.nl
www.wikipedia.nl
fotoboek