Hooikoorts
De ademhaling
Hooikoorts.
Hooikoorts is een soort van allergische reactie op de stoffen die vrij komen tijdens het bloeien van planten. Dit komt omdat bepaalde bomen en planten de wind nodig hebben voor de bestuiving ( ze doen aan windbestuiving). Zo gaat het stuifmeel vooral de neus en de ogen belasten; enkele gevolgen zijn tranende en/of jeukende ogen, veel niezen, loopneuzen, hoesten.
1 op de 10 Belgen heeft last van deze koorts, of toch geen koorts?
Hooikoorts is een ietwat onpassende naam. Het heeft ten eerste al niets met hooi te maken, maar met de zogenaamde “pollen” die vat nemen op je slijmvlies en hier een ontstekingsreactie aanzetten.
Ten tweede heeft het al zeker niets met koorts te maken. Je lichaamstemperatuur stijgt niet, het is geen aanhoudende “ziekte”. Hooikoorts is dus eigenlijk puur een reactie van de slijmvliezen die geïrriteerd raken door de pollen.
Hieronder een kalender van de periodes wanneer de meestvoorkomende planten de slijmvliezen gaan irriteren.
Hooikoortsreacties zijn zeer moeilijk te vermijden, omdat dit overal voorkomt. Maar aan de kust zal het reactiegehalte véél lager liggen dan bijvoorbeeld in de Ardennen, dit omdat hier veel minder planten die de pollen aanmaken en verspreiden zich bevinden. Je bent ook beter géén lenzen te dragen en een zonnebril aan te doen als je buiten komt. Aangezien hooikoorts redelijk wat weg heeft van astma, kan het dus ook zeker helpen om medicijnen, “puffertjes”,… die dienen voor astmapatiënten te gebruiken.
Een andere manier om die vervelende reacties te voorkomen zijn medicijnen : antihistaminica. Deze zullen de reacties verminderen.
Vooral jonge mensen lijden aan hooikoorts en de meeste groeien er later weer over. Je bent echter bijzonder makkelijk vatbaar als je onder de 40 jaar bent en al andere aandoeningen als astma en eczeem hebt.
Er zijn niet écht schadelijke risico’s, over het algemeen betekent dit zeker niet dat dit de gezondheid zwaar en/of voor altijd kan aantasten.
De dokter kan hier ook zeker bij helpen. Deze contacteren is dus zeker niet onnodig. De dokter kan een antibioticum, bijvoorbeeld penicilline of tetracylcine voorschrijven en een middel aanraden als fenylpropanolaimne.(tablet, druppels, spray). Deze middelen doen de gezwollen slijmvliezen slinken waardoor de luchtcirculatie wordt verbeterd. Ze moeten echter absoluut volgens doktersvoorschrift gebruikt worden; bij onjuist gebruik doen ze meer kwaad dan goed.
Verdere behandeling zal meestal niet nodig zijn. Ook opereren is een optie. Hierbij wordt een gaatje gemaakt in het bot tussen de neus en de neusbijholten om een extra doorgang te maken, waarna de holte, en de pus, met steriel water worden uitgespoeld. Dit gedrongen organisme op te sporen en de beste manier om het te bestrijden. Het is zelden nodig door middel van een kleine ingreep de drainage te bevorderen als de infectie soms mocht terugkomen.
Bronnen:
Medisch gezondheidsboek (voor het hele gezin)
http://www.huidinfo.nl/hooikoorts.html>
Maak jouw eigen website met JouwWeb