Tsunami

Tsunami

Ik ga mijn spreekbeurt houden over tsunami´s. 
het leek mij heel interessant om daar een spreekbeurt over te houden.

Wat betekent het woord tsunami?
Het woord tsunami komt uit het Japans en bestaat uit twee delen: tsu en nami. Tsu betekent haven en Nami betekent golf, dus letterlijk betekent tsunami havengolf.

Hoe ontstaat een tsunami?
Een tsunami kan opgewekt worden door een verschijnsel waarbij grote watermassa’s in trilling worden gebracht.
Een voorbeeld van zo’n verschijnsel is een aardverschuiving onder water waarbij de zeebodem het bovenliggende water plotseling naar boven duwt.
Ook grote onderzeese vulkaanuitbarstingen kunnen een tsunami veroorzaken.
Of ook het inslaan van meteorieten op de oppervlakte van een oceaan kan een tsunami opwekken. Dit laatste komt echter maar zelden voor.

De beveiligingsapparatuur tegen een tsunami
Een tsunami is midden op zee nauwelijks zichtbaar. Ook vanuit de lucht kun je een tsunami niet zien. Pas als hij op het land aankomt kun je zien wat er voor een gevaar aankomt.
In 1964 werd Alaska getroffen door een tsunami, een aardbeving met de kracht van 9,2 op de schaal van Richter. De hoogste golf sloeg toen 67 meter de lucht in en in totaal verdronken er 122 mensen. Om nog zo’n ramp te voorkomen, ontwikkelde wetenschappers een waarschuwingssysteem. Hiermee kunnen mensen in de kuststreken gewaarschuwd worden dat er een vloedgolf op komst is. Zo kan de schade van een tsunami beperkt worden. De Stille Oceaan heeft sinds 1965 zo’n systeem. Een jaar na de ramp in Alaska. Maar dit systeem geldt alleen voor de Stille Oceaan en niet voor de Indische Oceaan waar op Tweede Kerstdag een tsunami aan duizenden mensen het leven kostten. Nu na de tsunami in de Indische oceaan wil men daar ook graag zo´n systeem. Maar of het er komt is maar de vraag want dit is heel erg duur. Maar het zou wel erg handig en fijn zijn voor de mensen daar! Dat zou een heleboel doden voorkomen.

Dieren bij een tsunami
Bij de tsunami in Azië zijn geen dieren om gekomen op vissen na! Dit vonden de mensen heel raar. Onderzoekers denken dat dieren een 6de zintuig hebben. Ze denken dat de dieren dan kunnen voelen of horen dat er gevaar aan gaat komen zodat ze dan op tijd kunnen vluchten. De vissen zijn doodgegaan, omdat het water zich ineens heel snel en ver terug trok. Dat komt om dat een hele hoge golf heel veel water naar zich toe zuigt en hoe meer water de golf krijgt hoe groter hij dus word.

Tsunami’s in Nederland
De kans dat Nederland wordt getroffen door een tsunami is erg klein. Aardbevingen komen in de Atlantische Oceaan nauwelijks voor en zijn ook niet zo krachtig. Er hebben zich wel eens tsunami’s voorgedaan in de Atlantische Oceaan. Maar dan nog liep Nederland weinig gevaar. De Noordzee is namelijk erg ondiep waardoor de vloedgolf al veel kracht heeft verloren voor de Nederlandse kust wordt bereikt. De Noordzee is nog geen km diep (670 meter), terwijl de Atlantische oceaan 9 en de Indische Oceaan 7½ km diep is. De laatste keer dat Europa door een vloedgolf werd getroffen was in 1755. Toen sloegen golven van wel tien meter hoog tegen de Portugese kust. Toen waren er alleen al in Lissabon 60.000 doden. Er wordt er ook een verwacht in Los Angeles.
Krachtige aardbevingen
Tsunami’s komen regelmatig voor maar dan nooit zo krachtig als in Zuidoost Azië. De aardbeving voor de kust van Sumatra had een kracht van 9,0 op de schaal van Richter.Zelfs aan de kust van Afrika heeft deze tsunami schade aangericht, dat meer dan duizend kilometer verder weg ligt. En ook in Nieuw Zeeland was de vloedgolf merkbaar. De eilandengroep ligt achtduizend kilometer van het epicentrum en wordt ook nog eens volledig afgeschermd door Australië. Toch steeg het water hier met tien tot dertig centimeter. Nederland is door de tsunami in Azië 2 mm. omhoog gegaan en weer terug.

Op de schaal van Richter laat zien hoe zwaar een aardbeving was. 3 voorbeelden zijn:
1. 1,0 op de schaal van Richter hier zul je niks van merken
2. 5,0 op de schaal van Richter je zult in bijna elk huis scheuren krijgen
3. 9,0 op de schaal van Richter niks blijft overeind ook rotsen breken in stukken.

Azië
Hopelijk komt zo´n ramp nooit meer voor. Door de aardbeving die op tweede kerstdag in Zuid Oost Azië een hele grote tsunami veroorzaakte zijn in totaal meer dan 120.000 doden gevallen. De enkele mensen die het overleefd hebben, hebben het nu heel zwaar. Dat komt omdat ze heel veel familie zijn verloren en doordat ze eerst leefden van de vis uit de zee. Mensen durven nu niet meer de zee op, ze zijn bang geworden van de zee. En de enkele mensen die het wel durven en vis vangen verkopen bijna niks, omdat mensen denken dat de vissen van de lijken hebben gegeten en dat ze daar ziek van kunnen worden. Die mensen hebben dus nog heel veel hulp nodig. De Samenwerkende Hulporganisaties, Den Haag hebben een giro geopend waar je geld op kunt storten. “Giro 555”. Heel veel mensen hebben hier al wat op gestort. € 160.500.000 is al opgehaald en dat is al heel wat.

Vragen

1. Wat betekent het woord “tsunami?
Havengolf.
2. Bij welk getal op de.” schaal van richter blijft er niks meer overeind?
9 op de schaal van Richter.
3. Hoe komt het dat de dieren het hebben overleefd?
Ze denken dat ze een 6de zintuig hebben, (waarmee ze dingen horen of voelen die de mensen niet horen of voelen)
4. Hoeveel geld is er al opgehaald in Nederland voor Azië?
€ 160.500.000

Hebben jullie nog vragen?

Dit was mijn spreekbeurtMaak jouw eigen website met JouwWeb