Marokko

Ligging

Marokko ligt in Noordwest-Afrika. Marokko grenst in het oosten aan Algerije en in het zuiden aan de Westelijke Sahara. Marokko heeft een lange kust. Ten westen van Marokko ligt de Atlantische Oceaan,ten noorden ligt de Middellandse Zee. Aan de overkant van deze zee liggen Spanje en Gibraltar.De Middellandse Zee is tussen de noordpunt van Marokko en de zuidpunt van Spanje maar 13 kilometer breed. Deze smalle doorgang heet de straat van Gibraltar.

Marokko is bijna 20 keer zo groot als Nederland. In Marokko wonen 26 miljoen mensen. Nederland heeft 15 miljoen inwoners. De Marokkaanse bevolking neemt snel toe. Dat komt door de grote gezinnen. Vier of vijf kinderen is heel gewoon. Veel Marokkanen wonen in steden. Casablanca is de grootste stad en heeft bijna drie miljoen inwoners. Andere grote steden zijn Rabat Fes Tanger en Marrakech.

Koning van Marokko

Marokko is net als Nederland een koninkrijk. Koning Hassan de Tweede regeert al sinds 1961 over het land. In de hoofdstad Rabat staat zijn prachtige paleis. Marokko heeft nog niet zo lang een koning. Sultan Mohammed benoemde zichzelf tot koning Mohammed de Vijfde. Na zijn overlijden volgde zijn zoon Hassan hem op.

Landschap

Marokko heeft een afwisselend landschap.Een smalle strook land aan de Middellandse Zee is vlak.Onmiddellijk daarachter liggen de hoge pieken van het Rifgebergte. Aan de Atlantische Oceaan ligt een laagvlakte. Dat is vlak land dat iets boven de zeespiegel ligt. Het is een belangrijk landbouwgebied met vruchtbare grond. Er worden graan, gerst olijven, sinaasappels, grapefruits, tomaten en groenten verbouwd. Veel vruchten zijn bestemd voor de export. Vooral sinaasappels worden naar het buitenland verkocht.

Achter het Atlasgebergte ligt een uitgestrekte steenwoestijn met rotsen, grind en zandheuvels. Er groeien alleen planten die weinig water nodig hebben,zoals vetplanten en doornstruiken. In de Marokkaanse woestijn komen dikke lagen fosfaat voor. Het is een stof die onder andere wordt gebruikt om kunstmest van te maken. Grote machines graven het fosfaat uit de woestijn.



Toerisme

Marokko trekt ieder jaar toeristen meer toeristen. Vakantiegangers genieten in dit prachtige land van het zonnige weer, de zandstranden, de historische steden, de ruige bergen en de vriendelijke mensen. De meeste toeristen komen voor de zon en het strand.

Weinig mensen weten dat je in Marokko ook voor een wintersportvakantie terecht kunt. In het Atlasgebergte ligt in de winter voldoende sneeuw om te skiën en te langlaufen. Er zijn skiliften en prima hotels. Een prachtig land om op vakantie naar toe te gaan. Het is alleen wat minder luxe dan in Oostenrijk en Zwitserland. Voor een arm land als Marokko is toerisme heel belangrijk.

Vakantiegangers geven namelijk veel geld uit. Ze bezorgen heel wat Marokkanen een baan. Hotels,restaurants en winkels hebben immers personeel nodig.

Rondreizen in Marokko

Marokkko is ook heel geschikt voor het maken van een mooie rondreis. Tijdens een Rondreis Marokko kijk je je ogen echt uit. Bergen, kamelen, woestijn en oude steden zie je er. Veel mensen maken een privé rondreis door Marokko, maar je kunt ook deelnemen aan een groepsrondreis. Met een groepsrondreis Marokko reis je dan met een gezellige groep door het land. Heb je Marokko al eens gezien? Dan kun je ook een ander mooi land in Afrika bezoeken, bijvoorbeeld Egypte.

Bijna de helft van de Marokkanen behoort tot het berbervolk. Berbers stammen af van de oorspronkelijke bewoners van Marokko. Ze hebben hun eigen taal, literatuur en muziek. De Arabieren vormen in Marokko de grootste groep. Toch hebben zij niet altijd in dit land gewoond. Ze kwamen in de zevende eeuw(600-700) vanuit Arabië naar Marokko om de bevolking tot de islam te bekeren. De Berbers hebben de Arabieren eeuwenlang als indringers beschouwd. Ze konden het slecht met elkaar vinden. Dat is inmiddels voorbij. Arabieren en Berbers hebben al meer dan duizend jaar dezelfde godsdienst, cultuur en geschiedenis.

In de bergen wonen nomaden. Zij trekken met hun kudden schapen of geiten van de ene plek naar de andere en hebben geen vaste woonplaats. Ze trekken verder als er voor hun dieren niet genoeg voedsel meer is. Nomaden wonen in tenten. Dat is makkelijk wanneer je steeds moet verhuizen. In het voorjaar trekken ze met hun kudde naar de malse bergweiden hoog in het Atlasgebergte. Ze blijven daar tot het einde van de zomer. Voor de winter aanbreekt, dalen ze met hun dieren af naar de kust. Er zijn niet meer zoveel nomaden als vroeger.

Taal

De officiële schrijftaal is het Arabisch.


Arabisch

De gesproken taal verschilt in vele opzichten van het standaard Arabisch afwijkende Marokkaanse Arabisch, dat door 60% van de bevolking gesproken wordt. 30 tot 40% spreekt het aan het Oud-Egyptisch verwante Berbers. Frans heeft als tweede taal steeds een belangrijke plaats behouden in het openbare leven. Verder wordt er in het voormalig Spaanse noorden nog Spaans gesproken.