Indonesie
Inleiding
Ik wil graag een spreekbeurt over Indonesië houden. Ik ben er zelf ook geweest, samen met mijn ouders en mijn broertje. Mijn moeder is er geboren en gaat af en toe terug naar haar familie. Ik ben nu drie keer op het eiland Java geweest, toen ik 11 maanden was, bijna 4 jaar en bijna 6 jaar oud.
Omdat mijn opa en veel tantes en ooms daar wonen en ook omdat mijn moeder en mijn kleine broertje daar net 4 weken geweest zijn wil ik hier graag meer over vertellen en laten zien. Ik vond het heel erg dat ik niet mee kon deze keer maar ik mocht niet zo lang vrij van school.
Het Land
Indonesië bestaat uit meer dan 13 duizend eilanden, waarvan ongeveer 1000 bewoond zijn.Er wonen meer dan 200 miljoen mensen. Van deze mensen wonen er zo’n 130 miljoen mensen op Java. Als je over Java rijdt zie je dan ook overal huizen en mensen. Er zijn bijna geen lege plekken meer. Java is niet het grootste eiland. Dat zijn Sumatra en Kalimantan dat ook wel Borneo genoemd wordt.
Nu wil ik iets over Indonesisch eten vertellen. Maar eerst wil ik jullie wat spekkoek laten proeven. Dit heeft mijn moeder vorige week in Jakarta gekocht. De meeste mensen werken op het land en verbouwen rijst. Dat eten ze zelf op. Die rijstvelden zijn heel mooi om te zien. Als de rijst jong is is de kleur heel mooi groen.
Verder komen er uit Indonesië allerlei dingen als thee, koffie, cacao, tabak en kruiden voor in het eten. De mensen eten er veel rijst. Dat noemen ze nasi. Ze eten dat met groente, vlees, ei en zo. Verder eten ze veel mie. Dat vind ik zelf ook heel lekker. Vla of ijs eten ze nooit maar wel fruit als papaya, mango, salaks, bananen en watermeloen. Hier heb ik een salak die een beetje als een appel smaakt.
Als je naar Indonesië toe wilt moet je echt met het vliegtuig. Met de boot ben je wel 6 weken onderweg maar met het vliegtuig ongeveer 1 dag. Het is echt aan de andere kant van de wereld. Je vliegt vanaf Schiphol over Duitsland, over Turkije, India naar Singapore. Daar ga je in een ander vliegtuig naar Jakarta. En daarna soms in nog een ander vliegtuig. Mijn opa woont in het midden van Java.
Het Klimaat
Omdat het land bijna op de evenaar ligt is het er altijd heel heet. De zon staat daar recht boven je hoofd. Vooral in de zomer regent het bijna nooit. De droge tijd is van mei tot oktober. Het is dan wel erg warm, en er valt maar af en toe een buitje dat de natuur weer opfrist. In de winter regent het wel veel, maar het is nooit koud.
Planten en Dieren
Indonesië heeft heel erg veel verschillende planten. Er komen orchideeën voor, bamboe, palmen vandaan en ook bijvoorbeeld vleesetende planten. Ook zijn er verschillende dieren als de komodovaraan, krokodillen, en in het regenwoud orang-oetans. Jullie weten wel, dat is die grote aap die je wel eens op de televisie zit in de spotjes van het Wereld Natuur Fonds. Er zijn nog maar heel weinig van die apen omdat hun huis, het regenwoud gekapt wordt. Hij woont nu alleen nog op Sumatra en Kalimantan (Borneo). De orang-oetang is een sterk bedreigde diersoort, waarvan nog maar zo’n vijfduizend exemplaren in het wild leven.
Verder zijn er nog tijgers, neushoorns, olifanten en beren, maar nog maar heel weinig. Er zijn wel veel slangen die heel gevaarlijk zijn.
Vooral in het tropisch regenwoud heb je heel veel verschillende planten en dieren. In zo’n woud heb je bomen die wel 3 meter dik zijn.
Doordat er zoveel mensen op Java wonen zijn alle regenwouden daar omgekapt en veranderd in rijstvelden om voor eten te zorgen. Op Borneo verdwijen de bossen nu ook heel snel.
De Komodovaraan – Komodo (Foto WNF)
Vulkanen en Aardbevingen
Er zijn ook heel veel vulkanen. Per jaar vinden er wel 10 uitbarstingen plaats. Veel vulkanen roken altijd een beetje. De Merapi is een zo’n vulkaan die al sinds 1987 altijd rookt. In 1994 is er nog veel lava uitgekomen en moesten de mensen die er woonden vluchtten. Als wij in Yogyakarta zijn kunnen we als we naar buiten kijken de top van de Merapi zien.
Ook zijn er aardbevingen, elk jaar meer dan 500. Dat is vaak heel gevaarlijk. Als het op zee gebeurt kun je een vloedgolf krijgen. Dat is dan een tsunami zoals pas op Sumatra is gebeurt. Toen zijn er heel veel mensen verdronken.
Java
Yogyakarta (Yogya)
Ik ga nu dingen vertellen over Yoyyakarta op het eiland Java. Het is de stad waar mijn opa woont en waar we altijd naar toe gaan. De mensen daar noemen de stad Yogya. De
Kraton
Yogya is een hele bijzondere stad. Er woont nog een sultan die nog steeds heel belangrijk is, net zoiets als onze koningin. De mensen hebben heel veel respect voor hem. Hij woont in de Kraton, een soort paleis. Je kan naar binnen maar als de sultan thuis is mag je niet overal in.
Kraton van de Sultan van Yogyakarta
Becaks
In Yogya heb je ook nog becaks, dat zijn hele leuke fietstaxis. Ik heb er ook vaak ingezeten. Het is alleen wel eng tussen alle auto’s door. Ook stinken de auto’s veel meer dan in Nederland. Verder rij je daar heel veel met taxi’s die voor vakantiegangers heel goedkoop zijn. De mensen daar gaan meestal met de becak omdat die veel minder kost.
Zilver
Verder maken ze in Yogya nog zilveren dingen. Hier heb ik een zilveren becak die we daar gekocht hebben. Ook maken ze kettingen en andere sieraden, zoals deze broche.
Borobudur
De Borobudur is een oude tempel op het eiland Java in de buurt van de stad Yogyakarta. De rare naam betekent zoiets als ‘tempel op de berg’. Jaarlijks bezoeken heel veel vakantiegangers deze tempel. Borobudur is 1 van de 7 wereldwonderen.
Borobudur – Indonesië
Het is enorm veel werk geweest om alle blokken steen op te stapelen. Het heeft wel 40 jaar geduurd om alles te bouwen. De tempel wordt ook stupa genoemd omdat hij een soort klokvorm heeft en in 8 verdiepingen steeds hoger wordt.
De Borobudur heeft 8 etages, de onderste vijf zijn vierkant, de bovenste drie rond. Als je op de Borobudur staat kun je heel goed de Merapi zien.
Stoepa’s op de Borobudur
Op elke verdieping staan weer kleine stupas. Totaal wel 500. Ze zien er uit als klokken, zijn leeg van binnen en je kan je hand door gaten steken en een beeld in het midden aanraken. Ik heb zelf mijn arm daar ook in gedaan. Als je dan een wens doet zeggen de mensen dat die dan ook uitkomt. Op de stenen zijn veel afbeeldingen gemaakt over hoe de mensen vroeger leefden.
Dieng Plateau
Het Dieng Plateau ligt een paar uur buiten Yogya. Het ligt in de bergen en is er best koud en het regent veel. Er zijn heel veel vulkanen en geisers. Dat zijn gaten in de grond waar stinkende rook en water uitkomt. Het ruikt naar rotte eieren, heel vies.
Dieng Plateau – Midden Java
De meertjes in Dieng zijn net sprookjes. Heel mooi, rustig en het water is heel groen. Dat komt door zwavel van de vulkanen dat onder in het meer omhoog komt.
Ramayanaballet
Dit kun je ’s avonds zien in Yogya. Dit is een oud sprookje uit India dat ook in Indonesië heel bekend is. Het gaat over prinses Sita, die ontvoerd wordt door de slechte koning Ravana. Dan wordt ze gered door prins Rama. Met hulp van de zonnenvogel (Garuda) gaat hij achter Ravana aan. In een grote vechtpartij verslaat hij Ravana en neemt Sita mee terug naar huis.
Ik ben 3 jaar geleden bij de voorstelling geweest en dat was heel leuk maar ook wel soms een beetje eng. Ik ben zelfs nog op de foto gegaan met Ravana en Rama.
Rafting
Het leukste wat ik heb gedaan in yogyakarta is Rafting. Je gaat dan met een grote rubberboot over golfjes en watervalletjes.
Als je vooruit wilt komen moet je wel roeien maar ik hoefde dat niet te doen want ik was niet sterk genoeg dus ik moest me vasthouden aan een touw anders viel ik eruit. Je mocht kiezen op welke rivier je wilde Raften. Een rivier was heel wild en een andere rivier was iets rustiger. Mijn vader had de iets rustigere rivier gekozen want we hadden het nooit eerder gedaan.
Dan moest je een helm en een vest aandoen. Twee mannen hielpen met roeien anders was het veel te zwaar voor mijn vader. Op het eind kregen we de foto’s.
Geschiedenis
Nederlands-Indië
Vroeger heette Indonesië Nederlands-Indië omdat Nederland er lang de baas was. Met grote zeilboten voeren de Nederlanders ernaartoe om handel te drijven. Vooral kruiden, tabak en koffie werden meegenomen naar Nederland omdat de mensen dat heel lekker vonden en er veel geld voor over hadden.
Er zijn wel 600 Nederlandse woorden die in het Indonesisch nog gebruikt worden. Bijvoorbeeld handuk, jas, sandal, keran, kulkas, dokter, plester, telepon. Ik kan zelf niet zo veel Indonesisch maar ik kan wel tot 10 tellen: satu, dua….
Indonesië na 1945
In 1945 wilden Indonesië vrij zijn. Toen hebben ze ook een eigen vlag gekregen: Rood, wit. Geen blauw. De eerste president was Soekarno die nog steeds heel populair is. Hij is al lang dood, maar als herinnering dat hij 100 jaar geleden geboren was is er in 2001 nog een postzegel voor hem gemaakt.
Dingen uit Indonesië
Ik wil nu graag wat dingen laten zien die echt uit Indonesië komen.Ik heb niet iets van alle eilanden omdat wij nog niet overal geweest zijn.
Sulawesi – Dit is een huis zoals je op Sulawesi ziet. Hierin wonen de mensen daar. Ook heb je daar hele mooie rijstvelden
Ik ben zelf nooit Sulawesi geweest maar mijn moeder wel vlak voordat ik geboren ben.
Bali – Bali is een heel mooi eiland met hele mooie rijstterrassen. Daar ben ik 1 keer geweest. Op Bali is het heel leuk om vakantie te hebben. Je hebt er prachtige hotels, het is heel mooi weer en de zee is lekker warm. Ook de rijstvelden zijn heel mooi om te zien.
Vragen
- Wie is er in Indonesië geweest.
- Waar ligt Indonesië?
- Wat eten ze in Indonesië zoal?
- Wat voor beesten komen er voor die we hier niet hebben?
- In welke stad hebben ze een sultan?