Zeepaard

Ik heb deze spreekbeurt gemaakt omdat ik zeepaardjes speciale diertjes vind.
De zeepaardjes behoren tot de vissen. Dat vind je misschien raar... zij behoren tot de stekelbaarsachtigen.

Kenmerken:

De ogen van een zeepaardje kunnen elk afzonderlijk naar een ander voorwerp kijken. Dit is handig om voedsel te zoeken. Groot zijn ze niet. Het zeepaardje is maximum 20 cm. Er zijn wel 20 soorten zeepaardjes. De helft leeft in de zeeën rond  Australië. De rest vindt een goede thuishaven aan de Atlantische kusten van Europa, Afrika en Noord-Amerika en in de Stille Oceaan. Zeepaardjes verschillen veel van kleur: meestal zijn ze licht - of halfbruin, versierd met vele witte vlekken. Het zeepaardje heeft een stevige rugvin. Als zijn vinnen beschadigd zijn, herstellen ze zich uitzonderlijk snel.


Het verspreidingskaartje van
de zeepaardjes


Ja...een echte punker


Maar toch heel sierlijk

Rechtop zwemmers:

Zeepaardjes zitten het liefst in ondiep kustwater waar ze tussen het zeewier en het zeegras te vinden zijn. Hun rugvin gaat 35 keer per seconde heen en weer. De kop van het zeepaardje dient als stuur. Als de kop naar rechts gaat, dan gaat het zeepaardje ook naar rechts. Gaat het kopje naar links...dan... inderdaad !!!
Met zijn staart kan hij zich ergens aan vastklemmen. Zo kan hij in de stroming weer voedsel opvangen.

 




Zeepaardje grijpt zich vast aan zeegras


Prachtige kleuren


Ze lijken wel een beetje doorzichtig?

Happen of zuigen?

Zeepaardjes eten eigenlijk alle kleine zwemmende diertjes op zoals kleine kreeftachtige diertjes, maar ook vislarfjes.Het zeepaardje zuigt of hapt zijn eten. Ze hebben geen tanden. Ze kunnen hun eten opzuigen vanaf een afstand van 3 cm.

Mannenwerk:

Iedereen denkt dat vrouwtjes alleen maar zwanger kunnen worden. Wel dit is niet waar. Bij de zeepaardjes is dit anders. Het vrouwtje geeft de eitjes aan het mannetje. Dit kunnen er wel 200 zijn. Het mannetje bewaart ze in de buidel waar ze dan ook geboren worden. Het mannetje bevalt dus van de kleine zeepaardjes. Na deze gebeurtenis is het mannetje vaak totaal uitgeput en sterft dikwijls. Het babyzeepaardje ziet er zoals een volwassen diertje uit, alleen veel kleiner.


Het vrouwtje geeft de eitjes door. Het mannetje zal nu de opdracht volbrengen.

Een massamoord:

Een groot gedeelte van de tientallen miljoenen zeepaardjes worden door de mensen gedood. Ze worden levend in de zon gelegd om te drogen. Deze zeepaardjes worden dan gebruikt voor Chinese schoonheidspoeders of voor souvenirs en gelukshangers. Dit laatste vind ik minder tof natuurlijk.


Een souvenir...