schorpioenen

SCHORPIOENEN.Mijn spreekbeurt gaat over schorpioenen.Ik heb dit gekozen omdat het me een zeer leuk onderwerp leek.
Want schorpioenen zijn niet zo gevaarlijk als iedereen denkt en als ze eruit zien. Ze steken namelijk alleen als ze zich bedreigd voelen of als ze een prooi willen vangen.


DE AFDELING


De schorpioen is een geleedpotig dier. Dat komt omdat een schorpioen meerdere poten heeft. Ook heeft hij een uitwendig skelet. Dat is een keihard pantser dat hem beschermd tegen stenen die op hem kunnen vallen, zijn vijanden, en het voorkomt dat hij zichzelf steekt. In de afdeling geleedpotigen hoort hij bij de groep spinachtigen. Hij heeft namelijk net als de spin acht poten.


DE KENMERKEN


Er zijn heel veel verschillende soorten schorpioenen. Wel honderden Maar ze hebben bijna allemaal dezelfde kenmerken. Ze hebben allemaal een keihard pantser aan de buitenkant. Ze hebben acht poten waarvan er twee scharen zijn.
Met die scharen vangen ze hun prooi. ze hebben een staart die opkrult als ze zich bedreigt voelen.
Aan het eind van die staart zit een gifstekel. Dat is een zakje met gif en daarop een stekeltje.
Sommige schorpioenen bijten en spuiten het gif in je. Anderen spuiten bijtend zuur.
En dat wil je NIET tegen je aan krijgen want dat brand heel erg.WAAR LEVEN SCHORPIOENEN.De schorpioen leeft in warme streken. Er is maar een klein aantal schorpioenen die zich in het noorden (rond Nederland,
Canada en Rusland) heeft gevestigd. De meeste schorpioenen houden van droge en warme gebieden. En er zijn zelfs soorten die zich met gemak midden in een groot woestijn, zoals de Sahara, vestigen. Maar het is niet zo dat een schorpioen zonder water kan leven. Hij drinkt zoveel water als hij kan en zo vaak alshij kan. Hij kan het goed uithouden in een woestijn omdat zijn pantser hem beschermt tegen uitdroging.GIFTIG.

Veel mensen denken ook dat de steek van elke schorpioen gevaarlijk is.
Dat is niet zo. Een klein gedeelte van de schorpioenen zijn gevaarlijk. De meeste steken van schorpioenen zijn geen eens giftig. Ook worden de steken van schorpioenen die wel giftig zijn vaak op tijd behandeld en zijn er geen serieuze verwondingen. Ook zijn er nog minder schorpioenen bij wie de steek dodelijk kan zijn. En ook die worden snel behandeld dus vallen er aan steken van de schorpioen veel minder doden als aan AIDS bijv. 

VOEDSEL.


De schorpioen eet voornamelijk insecten, spinnen en soms andere schorpioenen.
Het vangen van een prooi gaat als volgt: De schorpioen zoekt zijn prooi met kleine haartjes op zijn hoofd. Die kleine haartjes vangen luchttrillingen op.
Als hij een prooi gevonden heeft houd hij hem beet met zijn twee voorpoten en probeert hij hem te vermoorden met zijn scharen. Als de prooi echt te sterk is om dood te knijpen gebruikt hij zijn staart. In zijn staart zit, zoals ik al bij de kenmerken zei, een ballonnetje gif. Zodra hij steekt schiet een klein buisje open en spuit, op het moment dat de stekel in je zit, het gif binnen. Sommige soorten hebben zo'n sterk gif dat het een mens binnen enkele minuten kan doden.

DE VIJANDEN VAN DE SCHORPIOEN.


De schorpioen heeft bijna geen vijanden. Alleen maar...de Schorpioen.
Schorpioenen eten elkaar namelijk op. Van de grootste soorten (15cm) tot de kleinste (2cm). En de mens is zijn vijand. In sommige landen worden schorpioenen opgegeten omdat de mensen
denken dat het vlees van schorpioenen helende krachten heeft en dat het de persoon die het eet sterk en krachtig maakt.Maak jouw eigen website met JouwWeb