Italie

Inhoud

1. Inleiding 
2. Algemeen 
3. Geschiedenis
4. Inwoners
5. Het landschap
6. Vulkanen en aardbevingen
7. Rome
8. Milaan
9. Venetië
10. Feesten in Italië
11. Beroemde plekjes 
12. Het eten in Italië
13. Allerlei:
-Italiaanse meren
-Italiaanse auto’s
-Sporten in Italië
-Kleding
14. Slot

Inleiding
Ik maak mijn werkstuk over Italië omdat het een mooi land is met o. a. veel mooie gebouwen en een mooi landschap en omdat ik het wel een leuk onderwerp vind en ik ben er een paar keer op vakantie geweest. 
In dit werkstuk laat ik de volgende onderwerpen aan bod komen:

1. De geschiedenis
2. Het landschap
3. De inwoners 
4. Vulkanen en aardbevingen
5. Een paar belangrijke en mooie steden
6. Feesten
7. Het eten
8. Beroemde plekjes

Verder is er een hoofdstuk waarin ik allerlei kleinere onderwerpen heb gemaakt. 

Algemeen
Italië is een land in zuid-Europa, het heeft de vorm van een laars die tegen een steen aantrapt. 
Het is verdeeld in 20 regio’s en het land heeft maarliefst 94 provincies. 
In Italië worden verschillende talen gesproken. Ten eerste het Italiaans dat is de hoofdtaal, verder spreken de meeste mensen Duits, Frans en Sloveens. Het is raar maar in Italië spreken de mensen niet zo gauw Engels. 
Het land is ongeveer 8 keer groter dan Nederland, als je van Amsterdam naar zuid-Italië reist ben je bij Milaan pas op de helft. Milaan ligt in het noorden van Italië. 

Geschiedenis
Duizenden jaren geleden was Italië nog een eiland dat in de Middellandse Zee lag. Het schoof langzaam in de richting van Europa en botste ertegenaan. Daardoor heeft het land zich zeg maar in Europa geboord en is de bovenste laag aarde omhoog gegaan en zo is het berggebied de Alpen ontstaan. 

Een paar beroemde Italianen(die al dood zijn) zijn: Marco Polo, Columbus, Leonardo da Vinci en Michelangelo
Marco Polo was een ontdekkingsreiziger die van Europa naar Azië reisde hij bracht o. a. de spaghetti die hij uit China meenam, Leonardo da vinci is heeft het wereld beroemde schilderij de Mona Lisa gemaakt en heeft de St. Pieterkerk ontworpen, Columbus heeft Amerika ontdekt en Michelangelo heeft het bekende beeld David gemaakt. 

Inwoners 
In 1997 woonden er 56,7 miljoen mensen in Italië waarvan maarliefst 1/3 op de Povlakte woont. 
De bevolkingsdichtheid was toen 191 inwoners per vierkante km. Terwijl in Nederland de bevolkingsdichtheid 379 inwoners per vierkante km is. Er gaan iets meer dan 10 mensen dood op de 1000 mensen per jaar, en er worden per jaar iets meer dan 9 kinderen geboren per 1000 inwoners. 

Het landschap 
Het Italiaanse landschap is heel wisselend. Eenderde van Italië bestaat uit bergen (hoger dan 500 meter), eenderde uit heuvels (tussen de 200 en 500 meter) en eenderde uit laagland. Dit laagland is het meest geschikt voor de landbouw. 
In het noorden zijn er hoge bergen, langs de oostkust zijn er veel stranden, de westkust is een beetje rotsig en van noord naar zuid loopt een soort ruggengraat, dat zijn de Apennijnen. Een paar bergen zijn vulkanen. In het noorden liggen de Alpen, daar kan je niet overheen maar wel er doorheen. Daarvoor hebben ze bijvoorbeeld in Zwitserland de Sint Gotthardtunnel aangelegd. 
Naast de Apennijnen is een groot stuk vruchtbare grond, de Povlakte. Dat is het belangrijkste landbouwgebied in Italië. De Povlakte ziet er net zo uit als bij ons in de polder: er staan allemaal boerderijen en veel landbouwmachines. Grote en kleine rivieren nemen slib mee uit de bergen en zo is de Povlakte ontstaan. En dit gaat nog steeds zo door. Elk jaar breidt de vlakte nog 100 meter uit. Land dat zo ontstaat noem je een delta, een groot deel van ons land is ook zo ontstaan. Dus stukjes van Italië (zoals de Povlakte) lijken veel landschap veel op Nederland. 
Langs de kust en soms zelfs in de bergen zijn er ook nog stukjes vruchtbaar gebied. 

Vulkanen en aardbevingen 
Italië word vaak wakker geschud door vulkanen of aardbevingen. Op het eiland Sicilië ligt de meest actieve vulkaan van Europa. De Etna is ongeveer even groot als Utrecht
Op de hellingen van de Etna liggen veel dorpjes omdat de grond daar erg vruchtbaar is. Je kan er goed druiven op verbouwen. 
De tweede vulkaan van Italië is de Vesuvius. De Vesuvius ligt vlakbij Napels, maar werkt niet meer. Een van de laatste en ergste uitbarstingen was die van 79 na Christus. Toen werden de steden Pompeji en Hercolano door de as en lava verwoest een paar honderd jaar later werd de stad herontdekt, hij was precies zo gebleven als honderden jaren daarvoor toen de vulkaan uitbarstten. 
Het gevaar van vulkanen is niet meer zo groot maar het gevaar voor aardbevingen wel. Er zijn veel zware aardbevingen geweest en er zijn duizenden slachtoffers gevallen. Er is meestal grote schade en dorpen worden helemaal vernietigd. Na zo’ n ramp komt er veel hulp uit het buitenland en de regering stuurt ook vaak miljoenen euro’s om te helpen bij het opnieuw bouwen van zo’ n dorp. Maar dat geld komt er niet altijd, in Belice op Sicilië wonen de mensen na 15 jaar nog altijd in noodbarakken. Dwars door Sicilië loopt wel een snelweg, die is betaald van het geld wat voor de hulp na de aardbeving was bedoeld. In 1976 en 1980 zijn er ook aardbevingen geweest maar toen kwam de hulp te laat. Soms groeven mensen met blote handen in het puin, op zoek naar vrienden, familieleden of bezittingen. 

Rome 
Rome is een van de belangrijkste steden van Europa. Het ligt ongeveer 25 km van de kust af. Rome heeft ongeveer 3000 inwoners. 
Rome is een erg toeristisch gebied. Dat komt vooral door de Romeinen van vroeger. Het Colosseum van de Romeinse tijd is hetzelfde als de grote voetbalstadions van nu. 
Alleen dan wel heel erg oud. 
Er werden wedstrijden gehouden van gladiatoren. Dat zijn mensen die met zwaarden tegen elkaar gaan vechten. Gladiatoren vechten zo lang tot er een dood gaat. 

Als je met de auto in Rome komt is het wel even wennen, het is er namelijk erg druk. Het lijkt wel alsof helemaal niemand zich aan de regels houdt. Alleen het stoplicht is een regel waar ze zich aan houden. En het is er meestal zelfs zo druk dat er meer als een miljoen auto’s rijden. Gelukkig zijn er wel veel snelwegen want in 1995 was de totale lengte van de snelwegen in Italië 2208 km en de spoorwegen 2739 km. Maar de meeste mensen laten de auto of scooter staan en gaan met de metro of een van de 200 buslijnen. In de spitsuren kunnen de bus en de tram nauwelijks dicht. Dus het verkeer daar is te druk. Maar er zijn dan ook wel weer hele mooie monumenten. Soms sta je als toerist verstelt van alle monumenten. Een opvallend monument is het kunstgebit zo noemen veel mensen het monument voor koning Viktor Emanuel 2. Het monument is een bouwwerk van zeventig meter hoog op het Venetieplein. De bouwer was Sacconi, hij werkte er in totaal 26 jaar aan, van 1885 tot 1911. Aan de voorkant zit een trap van 250 treden hoog. Het bouwwerk heeft ook een heel aantal pilaren. Elke pilaar staat voor een van de Italiaanse provincies. 
Aan de voet van het gebouw staan twee fonteinen. Die fonteinen stellen de Tyrheense zee en de Adriatische zee voor. Helemaal vooraan staat een beeld dat de koning als ruiter voorstelt. 

Milaan
Milaan is na Rome de grootste stad van Italië. Het ligt in het noorden, dicht bij de alpen, en is al honderden jaren een belangrijk handelscentrum( hier worden veel goederen verkocht ). 

In Milaan kom je net als in Rome en Venetië veel oude gebouwen tegen o. a. de Duomo (de dom), in de 14e eeuw zijn mensen al begonnen met de Dom te bouwen en ongeveer 100 jaar later was hij pas af!
Hij is maarliefst zo’n 40 meter hoog! 
Verder zie in Milaan bijvoorbeeld de ingang van het overdekte winkelcentrum deze lijkt een beetje op de Arc de Triomphe die in Parijs staat hij is ook ongeveer even groot. 

Als je van voetbal of van Paardensport houd moet je beslist maar eens naar de wijk San Siro gaan daar ligt het voetbalstadion Stadio G. Meazza (San Siro stadion), hier kunnen in totaal ruim 85. 000 mensen naar een wedstrijd kijken, en als je dan het stadion uitkomt en je steekt de weg over dan kom je bij het Hippodromo (Hippodroom) hier werden heel vroeger de paardenraces gehouden. De baan is ongeveer 1 kilometer lang. 
Venetië
De oude havenstad Venetië is een van de meest geliefde steden ter wereld. 
Er staan net als in andere steden prachtige oude gebouwen. 




Venetië
Venetië is gebouwd op 117 eilanden. 
In plaats van wegen zijn er kanalen en in plaats van auto’s boten. 
In de loop der jaren is Venetië steeds verder in het water gezakt, er wordt onderzocht hoe kan worden voorkomen dat de stad nog verder in het water wegzakt. 

Feesten in Italië 
Italianen houden van feesten en er zijn elk jaar verschillende feesten. Sommige feesten worden alleen in een verschillende streek gevierd maar sommige feesten in het hele land. Net zoals bij ons vieren ze ook carnaval maar dan is het ook kermis op veel plaatsen. 
In Venetië is een heel speciaal carnaval, er zijn veel stoeten met hele mooie kostuums en er is ook een optocht van gondels (een soort kano’s). 

Op 2 juli en 15 augustus zijn er paardenraces die worden gestreden door mensen die verkleed zijn als iemand uit de middeleeuwen. De winnaar krijgt een geborduurd vaandel. 
’s Zomers is er in alle dorpen en steden een kermis en er zijn picknicks, barbecues, snoepkramen, openluchtdisco’s, bands, popconcerten en zangers. 
De meeste dorpen vieren feest voor hun heilige. Een beeld van de heilige wordt door de straten gedragen en de mensen volgen met kaarsen en bloemen. 
Op 7 december wordt in Milaan het feest van de heilige van de stad Sint Ambrosius gevierd met een markt rondom de Duomo (Dom). Er zijn veel kraampjes met oliebollen, suikerspinnen, speciale worstjes en geschenkjes. 
Op nieuwjaarsdag gooien de mensen in Napels het vaatwerk uit de ramen om te laten zien dat ze opnieuw willen beginnen en de schepen in de haven toeteren. Ze steken ook vuurwerk af. 
Op 6 januari brengt een soort heks snoep naar de kinderen in Rome. De kinderen die stout zijn geweest krijgen dan een stukje kool. 

Beroemde plekjes 
Courmayeur is een skioord vlak bij de Mont Blanc (de Mont Blanc is de grootste berg van Europa. Hij ligt op de grens van Frankrijk en Italië). Het heeft een Franse naam omdat het heel erg dicht bij Frankrijk ligt. 

In Florence is een hele grote brug over de rivier de Arno. Aan de zijkanten van de brug staan allemaal winkeltjes. Florence is een stad vol mooie kunstwerken van beeldhouwers en schilders en er zijn ook een heleboel beroemde gebouwen. 

Capri is een klein eilandje tegenover de kust van Napels. Er zijn daar veel toeristen die het uitzicht bewonderen of gaan zwemmen en zonnebaden. 

Pompeji is een Romeinse stad vlakbij Napels. In 79 jaar na Christus werd de stad door de lava en de as bedolven. Je kan de ruïne nu nog bezoeken en alles is nog zoals het was. Op de muren zie je soms nog graffiti in het Latijn. 

Aan de rotsachtige kust van Sicilië zie je veel sinaasappelbomen en oleanders. Dat zijn altijd groene, giftige sierplanten met rozerode of witte rozen eraan. 

In Pisa staat de toren van Pisa. De toren trekt veel toeristen naar Pisa toe maar nu buigt de toren zover naar voren dat je de wenteltrap niet meer mag beklimmen. 

Het eten in Italië 
In Italië eten de mensen veel pasta’ s. Pasta betekent deegwaren. Pasta’ s zijn er in veel kleuren en vormen. Ze worden gemaakt van deeg en water. Meestal worden ze als voorgerecht gegeten. Pizza is ook iets typisch Italiaans. 

Overal in Nederland vind je Italiaanse restaurants. 
Italianen houden van lekker eten en ze besteden er veel aandacht aan om een maaltijd te bereiden. Ze maken hun maaltijden het liefst van zo vers mogelijke producten. 
Iedere streek heeft zijn eigen gerechten. De pizza komt bijvoorbeeld oorspronkelijk uit Napels. Een pizza is een laagje deeg met allerlei dingen erop zoals: paprika, ham, schijfjes salami, champignons of tomaat maar wat er in elk geval bij hoort is pittige kaas. 

Het ontbijt bestaat meestal uit een kop koffie en een broodje. De lunch is de belangrijkste maaltijd voor de Italianen. De lunch bestaat meestal uit verschillende gerechten. Een lunch zou er zo uit kunnen zien: als voorgerecht spaghetti of een andere pasta. Dan een gerecht met vlees en groente of salade. Dan nog wat kaas en dan het nagerecht: fruit. Als tweede nagerecht is er een kopje koffie. Onder de maaltijd word er veel wijn gedronken die meestal uit Italië zelf komt. De kinderen drinken in plaats van wijn water. Het avondmaal is meestal wat makkelijker. 
Op zondag en op feestdagen gaan veel Italianen in een restaurant eten. Soms wordt er op feestdagen ook thuis wel eens iets klaar gemaakt. Op kerstavond is dat meestal paling in tomatensaus. 

Allerlei: 

Italiaanse meren
Tussen Zwitserland en Italië liggen superlange meren, de gletsjermeren. 
Dit zijn meren die uitgeschuurd werden door het verschuiven van enorme puinbergen. 
Het grootste meer van Italië is Lago Di Garda (Gardameer) het is 52 km lang en op zijn breedst 18km!
Het diepste meer is Lago di Como (Comomeer) dat is op zijn diepst 410 meter(2 Euromasten en dan nog eens 40 meter op elkaar!
Verder zijn er ook nog honderden kleinere meertjes. 

Italiaanse auto’s 
Italië is een land waar veel auto’s vanaf komen er worden onder andere Alfa Romeo’s, Lancia’s en Ferrari’s gemaakt, maar de grootste fabrikant is toch de Fiat, deze word in Turijn gemaakt. 
Ooit waren meer dan de helft van de Italiaanse Fiat’s. En Fiat was ook de eerste die een kleine stadsauto bouwde. 

Sporten in Italië
In Italië zijn de belangrijkste sporten wielrennen, voetbal en autosport. 
Veel goede en bekenden wielrenners komen uit Italië zoals Patacchi, Mario Cippolini en de pas overleden Marco Pantani. 
Voetbal is in Italië ook heel erg populair de beste clubs zijn Inter Milan, AC Milan, AS Roma, Juventus en Lazio Roma. 
Autorace (Formule 1) is ook erg bekend de beste race-auto’s zijn dan ook Italiaans, de Ferrari. Hierin rijdt bijvoorbeeld Micheal Schumacher. 

Kleding
In het noorden van Italië letten de mensen veel op hun uiterlijk. 
In Italië word veel verdiend met het maken van kleding veel bekende merken komen dan ook hiervandaan zoals Armandi, Valentino, Versace en Gucci. 
Milaan is een belangrijke ‘modestad’ maar ook in Rome en Florence zijn er veel winkels. 
Helaas zijn ongeveer alle merken heel erg duur. 

Slot

Ik vond het maken van dit werkstuk best leuk omdat ik de meeste informatie die ik in de tekst heb gezet ik zelf nog niet wist, daarom vond ik het leuk om de informatie te zoeken, omdat ik dan altijd weer interessante informatie tegen kwam. 

Voor dit werkstuk heb ik de volgende boeken gebruikt:

-ANWB jeugdatlas
-ANWB wereldatlas
-De junior atlas

Ik heb voor dit werkstuk ook op internet gezocht toen heb ik de volgende sites bezocht:

www. startpagina. nl
www. google. nl
www. italie. pagina. nl

En dit was dan mijn werkstuk. 



Maak jouw eigen website met JouwWeb