Eekhoorns
Er zijn over de hele wereld ongeveer 40 soorten eekhoorns. Ik ga vertellen over de gewone eekhoorn. De eekhoorn heeft een ronde kop, een kort snuitje en grote ogen. De oren zitten bovenop de kop. De eekhoorn is niet zo groot, ongeveer 24 cm lang. De eekhoorns leven in bossen. Ze slapen ’s nachts en overdag zijn ze bezig.De staart van de eekhoorn is lang en breed. Bij alles wat de eekhoorn doet is de staart belangrijk. Als hij bijvoorbeeld over de takken loopt dan houdt de staart hem in evenwicht. Als de eekhoorn naar beneden moet springen uit de boom dan maakt hij de staart heel breed en is het een soort parachute zodat hij veilig op de grond neerkomt.Als hij in de zon zit gebruikt hij zijn staart als een parasol over zich heen, zodat hij in de schaduw kan zitten. De voorpoten van de eekhoorn hebben vier tenen en de achterpoten vijf. Ze hebben hele stevige nagels, hierdoor kunnen ze vlug in de bomen klimmen.
In de zomer heeft de eekhoorn een roodbruine kleur pels en in de winter is hij wat donkerder. De eekhoorns kunnen wel goed zien, maar niet alle kleuren. Ze zien alleen grijze tinten, alleen de kleur geel kunnen ze wel zien. Eekhoorns kunnen wel goed ruiken. Ze kunnen wel hun begraven voedsel terug vinden door over de grond te snuffelen. Ze hebben in hun boven en ondergebit twee heel scherpe snijtanden. Tijdens hun leven groeien deze tanden steeds door. Ze slijten ook steeds af doordat ze tegen elkaar aan schuren bij het knagen. De eekhoorn heeft geen hoektanden. De kiezen zijn knobbelig, hierdoor kunnen ze het voedsel goed fijnmaken. Als de eekhoorn eet dan houdt hij zijn voedsel vast tussen zijn voorpootjes.
Over de hele wereld zijn verschillende soorten eekhoorns, maar in Nederland leeft alleen de gewone eekhoorn. Deze eekhoorn komt voor in heel Europa en in Azië. Eekhoorns kunnen alleen leven in bossen met hoge bomen. Ze verplaatsen zich over grote afstanden door de bomen. Eekhoorns kunnen wel zwemmen, maar niet heel ver. Daarom zijn er geen eekhoorns op eilanden. Het voedsel van de eekhoorn bestaat uit eikels, beukenoten, zaden, bladknoppen, eieren enz. Het is beter om eekhoorns niet te voeren. Er zijn heel veel eekhoorns dood gevonden doordat ze te veel pindas hadden gekregen van mensen. Hij kan zelf het beste uitzoeken wat voor voedsel hij nodig heeft.
In de herfst als er genoeg eten is, gaat de eekhoorns voedsel verzamelen en bewaren voor de winter. Ze verstoppen dit meestal in de grond, maar soms in boomholtes. Eekhoorns houden geen winterslaap. Ze slapen maar een paar dagen achter elkaar en gaan dan weer voedsel halen. De vrouwtjes krijgen twee keer per jaar jongen. Per keer krijgt ze drie tot zeven jongen. De eerste keer ongeveer in februari en de tweede keer in de zomer. Ze is ongeveer 38 dagen zwanger voordat de jongen geboren worden. Als ze geboren worden zijn ze blind, kaal en 6 cm lang. Als ze twintig dagen oud zijn, zijn ze behaard en met dertig dagen gaan de ogen open. Wanneer de jongen twee maanden oud zijn, zijn ze zelfstandig, dan hebben ze geen hulp meer nodig van de moeder. De eekhoorn woont in nesten. De nesten hebben een ronde vorm en zijn van takken met bladeren gemaakt. Meestal wordt een oud kraaiennest gebruikt, die de eekhoorn dan helemaal verbouwt totdat die mooi rond is. De eekhoorn heeft ook vijanden. Jonge eekhoorns die nog niet zo handig zijn worden vaak gepakt door zwerfkatten en uilen.
De grootste vijanden van de eekhoorn zijn de boommarter en de havik. Een boommarter is een roofdier die zich snel door de bomen beweegt. De eekhoorn is steeds zeldzamer, maar ze weten niet precies waardoor dat komt. Misschien door de zure regen of door een virusziekte.
Eekhoorns kunnen maximaal vijf jaar oud worden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb