Ierland


Muziek

Ieren houden veel van muziek, er is de echte Ierse muziek. De Ieren houden ook van veel dansen zo zijn er ook veel volksdansen. Ierland heeft heel veel oude volksmuziek. De oudste liederen worden nog in de Ierse taal gezongen, maar de meeste zijn Engels.
Onder popmuziek is de band Westlife erg populair in Ierland omdat ze iers zijn en ook ierse Pop muziek maken. Voor de rest luiseteren ze natuurlijk ook naar de muziek die hier populair en bekend is.

De geschiedenis

In de steentijd, ongeveer 6000 jaar voor Christus, woonde er aan de Noord en Oostkust kleine groepjes jagers. Vanaf 3000 jaar voor jaar voor Christus kwamen vanuit het vaste land van Europa volken wonen die doden begroeven in graven van steen. In de Bronstijd, ongeveer 1750 jaar voor Christus smeedden de inwoners mooie wapens, gereedschap en sieraden van brons en goud. Heel veel van deze voorwerpen zijn in het veen gevonden. Deze kun je in een museum in Dublin zien.
Aan het begin van de IJzerijd, ongeveer 500 jaar voor Christus, drongen de Kelten, een volk uit midden Europa, Ierland binnen. De Kelten spraken een taal die het begin vormde van het Iers dat we nu kennen. Ze konden niet schrijven. Verhalen en gedichten werden daarom uit het hoofd geleerd.
Eten en drinken

Een paar beroemde gerechten en dranken uit Ierland.
Irish stew is vleesgerecht in schapenmaag.
Guinness is een Engelse biersoort.
Whiskey is een sterke drank gemaakt uit rogge.

De kerk

Er zijn ongelofelijk veel oude en moderne kerken. Het grootste deel van de Ieren is katholiek, maar ruim 150.000 niet katholieken hebben ook vele kerken, voor de Church of Ireland, de Presbyteriana en de Methodisten. De katholieke kerken zijn zondagen stampvol, 5 tot 7 kerkdiensten op een zondag en 2 op een doordeweekse dag zijn heel normaal. Priesters, paters en zusters gaan gekleed in hun habijt, vele mensen maken het kruisteken als ze langs komen bij een kerk.

Hoofdstad

Dublin is de hoofdstad van Ierland. De stad licht aan de oostkust van het eiland. Dublin is gemaakt door de Vikingen in ongeveer 988 jaar na Christus en het is daarna een hele grote drukke stad geworden met meer dan 1 miljoen inwoners.

Museums

Irish museum of Modern Art: wisselende tentoonstelling van moderne kunst uit Europa en daarbuiten
Viking Adventure: een Viking museum je kunt zien hoe het daar vroeger ging.
National Gallery: museum met een van Europa’s belangrijkste collecties van oude meesters