Bever
Mijn spreekbeurt gaat over bevers. Ik vind dit speciale dieren met een boeiend leven.
Laatste bever in Nederland:
Om te beginnen vertel ik jullie een verhaal over de laatste bever in Nederland! We gaan een eind in de geschiedenis terug, naar het jaar 1825. Een visser voer op de IJssel in Nederland, toen hij vlak bij zijn boot een "waterdier" ontdekte. De man was zo bang dat hij het dier een dodelijke slag gaf!
De man wist niet dat hij de laatste in het wild levende bever van Nederland had doodgeslagen.
Vroeger kwamen bevers in heel Europa voor, nu alleen nog maar in Zuid-Frankrijk, Duitsland, Westelijk Rusland en Zuid-Noorwegen.
Toch is dit niet helemaal waar. De laatste jaren heeft men zowel in Nederland als in België bevers uitgezet op plaatsen waar ze vroeger leefden.
Dit is een project waar veel studie aan voorafgegaan is.
Een aantal jaar geleden heeft men in het Waalse dorpje Ni een bever gevangen. Een weekje later werd hij vrijgelaten omdat hij niet meer wou eten.
Men heeft nagegaan met een DNA-test of het om een Europese of een Canadese bever ging. De bever kreeg wel een chip mee, dit is een identificatiemiddel. Zo kan men onze vriend volgen.
Over de bever
De bever is een prachtig dier(knaagdier en zoogdier) met twee scherpe knaagtanden en twee heel handige voorpootjes. Een groot "waterdier" van 120 cm waarvan de staart 30 cm lang is. Hij kan tot 30 kg zwaar worden en gemiddeld 15 jaar worden. Spijtig genoeg heeft de bever een sterke vijand. Ja de mens... |
Waar woont de bever Hij woont altijd in de buurt van water en er moeten veel bomen zijn. Vooralwilgen en populieren en er moeten veel kruiden groeien. De bever woont meestal in een burcht. Wij kennen een burcht als een versterkt kasteel. Voor de bever heeft deze geordende takkenhoop de zelfde functie. Het is een hol onder een stapel takken. De ingang van het hol zit altijd onder water. Dit is voor de veiligheid. Mogelijke vijanden kunnen de burcht niet betreden.Soms maakt hij ook een hol in steile oevers, maar dan moet het waterpeil steeds gelijk blijven omwille van zijn ingang onder water. |
De burcht van buiten en... de burcht van binnen... De bever regelt met de hoogte van de dam het waterpeil rond zijn burcht. Op deze manier blijft de ingang mooi verborgen onder water. |
Hoe zit de burcht in mekaar? Hij werpt een takkenburcht op van geschilde takken en stammen, planten en modder. Soms is dit bouwwerktot 3 meter hoog en kent een omtrek van 12 meter. De bever is een echte bouwer. Als de bever de burcht in zwemt, komt hij eerst in de natte kamer. Daar gaat hij zijn natte pels uitschudden. Daarna kruipt hij naar dedroge kamer om te slapen, rusten, poetsen of te vlooien. De droge kamer is bedekt met geschilde takken, deze takken zijn op maat geknaagd. Regelmatig wordt het bed opgeschud en ververst. Boven in de takkenburcht zit een luchtgat, dat uitkomt in de droge kamer. In de zomer maakt de bever een leger, een veilige burcht. Dat is een ondiepe kuil die bekleed is met houtspaanders. Daarvoor zoekt hij een plaats onder de struiken of dichte kruidenbegroeiing. |
|
Met wie leeft de bever eigenlijk? |
Wat heb ik nou onthouden bij het voorbereiden van deze spreekbeurt.
Waar bevers wonen, worden bomen omgeknaagd, kanalen gegraven, oevers afgevlakt en bouwwerken opgericht. Verschillende planten-en diersoorten hebben daar voordeel aan.
Dus:de bever is een verrijking voor de natuur.
|
|
Interessante links |