Australie
Australië
Inleiding
Ik maak mijn werkstuk over Australië, omdat ik er veel informatie over kan vinden. Er valt veel over te vertellen en ik vind het een heel mooi land. En misschien wil ik er later wel naar toe en dan kan ik nu alvast wat informatie er over vinden.
De dieren die er leven vind ik ook heel erg interessant omdat er veel dieren leven die nergens anders op de wereld leven. Zoals de koala en de kangoeroe.
De ligging van Australië
Australië is land, maar ook een van de 6 werelddelen. Australië is het grootste eiland maar het kleinste werelddeel van de aarde. Australië is het oudste werelddeel ter wereld. Het is net zo groot als heel Europa samen. Het land heeft een oppervlakte van 7.682.00 km. Dit is 240 keer groter dan Nederland. Australië heeft zes deelstaten: West Australië, Noordelijk Territorium, Zuid Australië, Nieuw Zuid Wales, Victoria, Queensland en Tasmanië.
Australië heeft veel zeeën om zich heen. Ten noorden van Australië liggen de Timorzee, de Arafurazee, de Carpentariagolf en Torresstraat.
Ten Oosten liggen de Koraalzee en de Tasmanzee.
Ten Zuiden de Bass Strait en de Grote Australische Bocht. De Indische Oceaan ligt ten zuiden en ten westen van Australië.
Echte buurlanden heeft Australië niet, want het is helemaal omringd door water. Landen als Nieuw-Zeeland en Indonesië liggen vlakbij Australië.
De bevolking van het land
Er wonen ongeveer 20 miljoen mensen in Australië. Australië is een heel dunbevolkt land er wonen dan ook maar ongeveer twee mensen op een vierkante kilometer. 85% van de bevolking woont in de vruchtbare oostelijke kuststreek, waar ook de meeste grote steden zijn.
De geschiedenis
In 1770 ontdekte de Engelsman James Cook de oost kust van Australië. In 1788 werd het een kolonie van Groot-Brittannië. Na een tijdje wilden Australië zelf bepalen wat er in hun land gebeurde. In 1901 werd Australië onafhankelijk verklaard. Vanaf toen heette het land het Gemenebest van Australië. Toch bleef het land onderdeel van Groot-Brittannië dat betekent dat Groot-Brittannië en Australië nog dezelfde koningin hebben. Maar de koningin heeft maar weinig te zeggen over Australië. Bijna alle bewoners van Australië komen oorspronkelijk uit Europa. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen er veel Europeanen naar Australië. Het waren vooral Engelsen, Ieren, Duitsers en Nederlanders. Ze trokken naar Australië om verschillende redenen, maar vooral om een beter en rijker leven te krijgen.
De Aboriginals
De Aboriginals is een volk van meer dan 40.000 jaar voor Christus oud. De eerste bewoners van Australië waren Aboriginals. Die naam betekent: zij die er oorspronkelijk woonden. De Aboriginals zijn waarschijnlijk uit Azië naar Australië gelopen. Toen lag het waarschijnlijk nog geen 50 kilometer uit elkaar. Ze leefden in verschillende stammen in vrede. Iedere stam droeg de naam van een dier, bijvoorbeeld de eend. Iedere stam had zijn eigen grond. De Aboriginals wisten alles over de planten en dieren die hun gebied voorkwamen. Ze waren jagers en verzamelaars van voedsel. Ze hadden hun eigen taal, kunst, wetten, instrumenten, godsdienst en verhalen. Ze leefden meestal in de vruchtbare delen van het land, in het oosten en het zuidoosten. Ze waren met ongeveer 300.000 tot 750.000 mensen.
De komst van de Europeanen in 1788 was voor de Aboriginals een einde van deze manier van leven. Die dumpten daar de criminelen omdat de gevangenissen te vol waren. Sommige Aboriginals werden vermoord of stierven aan de ziektes die de Europeanen meenamen. De Europeanen verdreven de overgebleven Aboriginals naar gebieden in Australië die ze zelf niet nodig hadden, de droge delen. Sommige wonen nu nog steeds in reservaten. Dat zijn de beschermde gebieden waar niemand hen lastigvalt. Hier leven ze net als vroeger van de jacht. De laatste jaren hebben de Aboriginals steeds meer land teruggekregen en hoeven niet meer in reservaten te wonen. De meeste Aboriginals wonen in de stad. Ze leven hier vaak in grote armoede.
De hoofdstad
De hoofdstad van Australië is Canberra. Deze Stad is speciaal gebouwd als hoofdstad. Toen Australië een hoofdstad moest hebben, vonden de steden Sydney en Melbourne dat ze beide uitgekozen moesten worden. Om een einde te maken aan de strijd tussen deze twee steden, besloot de regering een nieuwe stad te bouwen: Canberra. De hoofdstad ligt tussen Sydney en Melbourne. Canberra is geen grote stad.
De taal
Australiërs spreken Engels, omdat het land een kolonie van Groot-Brittannië is geweest. Toch hebben de Australiërs er een eigen taal van gemaakt. Veel woorden worden afgekort. Bijvoorbeeld barbecue wordt ’barbie’ en breakfast wordt ‘brekkie’. Het Australische Engels heeft een apart accent. De traditionele Aboriginalgemeenschappen spreken per groep nog hun eigen taal en kennen vaak ook nog verschillende andere Aboriginal talen. Zij spreken ook de officiële taal, het Engels.
Het geld
Je hebt in Australië de Australische dollar. De Australische dollar is ongeveer 0,60 Euro waard. Op de munt staat op de ene kant de koningin Elisabeth de tweede van Engeland en op de ander kant een dier wat in Australië thuis hoort bijvoorbeeld de vliegende eekhoorn, kraaghagedis, mierenegel, liervogel, vogelbekdier of de emoe.
De vlag
De vlag van Australië is blauw met in de linker bovenhoek de vlag van Groot-Brittannië met daaronder een witte 7-puntige ster. In het midden van de rechterzijde van de vlag staat één kleine 5-puntige ster en vier grotere 7-puntige sterren. Deze stellen het Zuiderkruis voor. (Die is alleen te zien aan de hemel van Australië.)
Godsdienst
In het land zijn verschillende godsdiensten. Ongeveer driekwart van de Australiërs is christen.
• Anglicaans 26.1%
• Rooms Katholiek 26%
• Methodisme en presbyterianisme 10%
• Grieks-orthodox 3%
• Baptisten 1.3%
• Lutheranen 1.3%
Verder zijn er nog kleine groeiende gemeenschappen zoals de Moslims, Hindoes, Sikhs en Boeddhisten.
De Aboriginals hebben hun eigen geloof. Ze geloven dat een geest van een overledene terugkeert in het lichaam van een ander mens.
Staatsvorm
Australië is net zo als Nederland een parlementaire democratie. De koningin van Engeland is ook het staatshoofd van Australië. Omdat de koningin in Engeland woont, is er een gouverneur-generaal die namens haar de leiding heeft. Het parlement wordt geleid door de minister-president. Elke afzonderlijke deelstaat heeft verder zijn eigen premier, parlement en grondwet. Er zijn ook verkiezingen, zodat de mensen zelf mogen stemmen welke leden in het parlement mogen komen.
De natuur
Er is heel veel natuur in Australië, zoals bossen, woestijnen, rotsgebieden en bergen. Er zijn miljoenen vierkante kilometers woestijn en bossen. Bijna drie vierde van het oppervlak van Australië is droog, en de woestijnen zijn rotsige vlakten of gebieden met fijn zand en Australisch gras.
Langs de oostkust liggen bergketens. De meeste bergen zijn niet hoger dan 2000 m. De hoogste berg is. Deze ligt in het puntje van het zuidoosten van Australië. Dit is het hoogste deel van Australië. Tot aan de top is hij 2228 meter hoog. In de wintermaanden is er sneeuw. Je kunt er dan op wintersport. Deze bergen worden dan ook de Australische Alpen genoemd.
Andere bergen zijn: de Delvil’s Marbles en de Wave Rock.
De Mount Olga zijn een paar platten bergen die er rood uitzien, ze zijn meer dan drie miljard jaar oud.
De Delvil’s Marbles zijn bijzonder omdat het allemaal grote stenen zijn die boven op elkaar liggen.
De Wave Rock is een rare berg in een vorm van een golf. Het lijkt op een grote golf zand.
Rivieren en meren
Ondanks het droge klimaat in Australië stromen er toch rivieren.
De meeste staan het grootste gedeelte van het jaar helemaal droog. Dat komt omdat het daar zo warm is. Het land heeft twee belangrijke rivieren waar het hele jaar water in zit: de Murray en de Darling. De rivieren voeren het water af van de bergen naar lagere gebieden in het land. Voor de boeren is het water uit deze rivieren heel belangrijk.
Australië heeft ook meren zoals het Eyremeer, het Torrensmeer en het Gairdnermeer die meestal droog liggen.
Woestijnen
Het grootste gedeelte van Australië bestaat uit woestijnen.
Enkele namen van deze woestijnen zijn: de Grote Zandwoestijn, de Gibson woestijn, Simpson woestijn, Tanami woestijn en Grote Victoria woestijn. In dit grote gebied wonen bijna geen mensen. Alleen nog een aantal boeren en Aboriginals.
Klimaat
Omdat Australië op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de seizoenen omgekeerd vergeleken bij ons. Wanneer het hier zomer is, is het daar winter en omgekeerd. Australië heeft verschillende klimaten. Het noorden heeft een subtropisch klimaat. Het ligt dicht bij de evenaar. Het zuiden ligt dichter bij de Zuidpool en heeft daardoor koele zomers en koude winters.
Australië heeft veel last van hevige natuurverschijnselen zoals: droogte, overstromingen, bosbranden, harde winden, tropische cyclonen, onweer, hagel, mist, vorst, sneeuw, bosbranden en droogte.
Planten
Door de verschillende landschappen en de ligging van Australië komen er veel planten voor die je nergens anders kunt vinden. Er zijn zoveel planten en bloemen dat er nu nog steeds nieuwe worden ontdekt. Australië heeft veel planten die wij niet hebben. Voorbeelden zijn de waratah en de kangoeroepoot.
De bekendste Australische boom is de gomboom of de eucalyptus.
Twee bomen die zich heel goed hebben aangepast aan de omgeving zijn de Australische grasboom en de boabab. De grasboom kan bij extreme temperaturen overleven. De boabab heeft zijn eigen waterreservoir in zijn brede stam zitten.
Dieren
De bekendste diersoorten die alleen nog maar in Australië leven zijn de kangoeroe en de koala.
Verder heeft Australië nog een heel uitgebreid dierenrijk. Er zijn ongeveer 295 soorten zoogdieren, 800 reptielsoorten waarvan 300 soorten hagedissen, 140 verschillende slangen, zes verschillende soorten waterschildpadden en twee soorten krokodillen. Er zijn wel 855 verschillende kleurrijke vogels. De diersoorten zijn echt heel gevarieerd, van dolfijnen tot pinguïns en van walvissen tot wombats. De Tasmaanse Duivel leeft alleen nog maar op Tasmanië.
Weetjes
Wist je dat:
● in de Australische stad Derby staat een dikke oude holle Baobabboom die honderd jaar geleden gebruikt werd als gevangenis voor Aboriginals?
● mannetjes kangoeroe van kickboxen houdt?
● een net geboren jongen van een Tasmaanse duivel zo groot is als een rijstkorrel?
● Taz van de looney tunes ook een Tasmaanse duivel is?
Afsluiting
Australië is een groot land. Je kunt er dus veel over vertellen. Het werkstuk zou dan te groot worden dus ik heb er een paar dingen uitgehaald die ik zelf het leukste vond.