albert einstein

Albert Einstein

1. Albert in zijn jongere jaren

Toen Albert klein was had zijn hoofd een rare vorm en hij begon eigenlijk pas op zijn vijfde pas echt te praten. Daarom maakte de ouders van Albert zich een beetje zorgen, zijn moeder dacht zelfs dat hij achterlijk was. Hij had niet veel vrienden en vond school daarom ook niet zo heel leuk. Albert deed heel veel met zijn jongere zusje Maja. Albert was een hele rustige jongen en hield niet van veel drukte en lawaai. Rekenen vond hij het leukste vak en daarom begon hij op zijn tiende al met wiskunde studeren ook natuurkunde vond hij interessant. Op school lette hij ook nooit op omdat hij het tog allemaal al wist en de beste cijfers haalde van de klas. Muziek was belangrijk bij de familie Einstein zijn moeder speelde piano en Albert heeft zijn hele leven viool gespeeld. Toen Albert net 17 was deed hij een toelatingsexamen voor de Technische Hogeschool waar hij natuurlijk voor slaagde met goede cijfers vooral voor wiskunde en natuurkunde. Een van de leraren zei tegen Albert: ‘’Je bent wel heel erg slim, maar je hebt en groot gebrek: je laat je door niemand iets vertellen. Na 4 jaar Technische Hogeschool te hebben gedaan ging Albert werken. Hij werd leraar op de middelbare school, natuurlijk gaf Albert les in wiskunde en natuurkunde omdat hij daar goed in was.

1.1 Zijn gezin

Gelukkig heeft Albert wel nog een vrouw gekregen haar naam was Mileva Maric. Samen kregen ze 2 kinderen Hans-Albert en Eduard. 16 Jaar na het huwelijk gingen Albert en Milevia scheiden. Dat zelfde jaar nog trouwde hij met zijn nicht Elsa Lowenthal.

2. Waarom is Albert zo bekend

Albert is bekend geworden door de ‘’relativiteitstheorie’’. De ralativiteitstheorie was een nieuwe en betere zwaartekracht theorie die de theorie van Mr. Newton verving. Nu noem ik een paar manieren hoe Einstein naar de dingen keek.

* Er zitten 2 mensen in een auto een man en een vrouw, de vrouw kijkt naar links en ziet bomen de man kijkt naar rechts en ziet auto's. De vrouw denkt dat de auto hard gaat omdat zij naar de bomen kijkt die stil staan. De man denkt dat ze zacht gaan omdat hij kijkt naar auto's die de zelfde snelheid hebben. Dat is gek omdat ze tog allebei in dezelfde auto zitten.

* Als je in een vliegtuig zit en je kijkt naar beneden denk je dat je langzaam gaat maar tog ga je soms met een snelheid van 1000 km p/u.
* Albert heeft ook ontdekt dat sterren niet met een directe lichtstraal de aarde bereiken maar met een gebogen lichtstraal.

* Als er een reclame op tv is en je bent erop aan het wachten duurt het lang. Als je even koffie gaat zetten en je komt binnen en ziet dat het alweer is begonnen zeg je: ''jeetje nu al". Terwijl je tog op de zelfde reclame hebt gewacht.

Albert heeft 2 conclusies kunnen trekken uit zijn onderzoeken:
1. Er zit geen erther in de ruimte erther is een soort gas
2. De lichtsnelheid is altijd het zelfde of je nou op aarde of in de ruimte bent
Dit heeft Einstein allemaal ontdekt en heeft er een boek over geschreven. Dit maakte indruk op de mensen waardoor Einstein bekender en bekender werd. Na de eerste W.O maakte Albert veel reizen naar andere landen. Hij kwam onder andere in Amerika, Spanje, Frankrijk, China, en Japan. Overal waar hij kwam werd hij als een held ontvangen hij kreeg belangrijke onderscheidingen en werd zelfs tot ereburger benoemd in de stad New York en in Tel Aviv.

3. Voorgoed naar Amerika

In 1932 toen Albert 43 jaar was vroeg de universiteit van de stad Princeton aan Einstein of hij daar professor wilde worden. Omdat in Duitsland de joden (omdat Einsein ook een jood was) steeds slechter werden behandeld ging Einstein naar Amerka verhuizen en kreeg een Amerikaanse nationaliteit. De stad Israel vroeg in 1952 of Einstein omdat hij zoveel voor de joden had gedaan of hij president van Israel wilde worden. Einstein was toen 70 en liet weten dat hij niks van de politiek wist dus zei nee. Op 18 april 1955 overleed Einstein hij werd 76 jaar oud. Over de hele wereld werd gerouwd om de dood van Einstein.Maak jouw eigen website met JouwWeb